"Олимпиадата в Сочи е реалност - Русия е победител"

Руският печат: Сочи стана третата, неофициална столица на Русия
Обновена: 7 фев 2014 14:09 | 7 фев 2014 10:19, Елка Василева
115
"Олимпиадата в Сочи е реалност - Русия е победител"
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Изобилстваща от срещи на върха и съвещания с президентско участие, на които се струпват висши длъжностни лица, Олимпиадата затвърдява статута на Сочи като трета, неофициална столица на Русия след Москва и втория по значение град Санкт Петербург, пише "Ведомости".

Освен проявите, свързани с Игрите, програмата на руския лидер Владимир Путин в Сочи включва множество двустранни срещи. За откриването пристигат повечето президенти на страните от ОНД, лидери на европейски и азиатски държави. Сочи се превръща в център за вземане на решения и поради притока на руски министри, дошли да решават работни въпроси, а делегациите от парламента наброяват към 50 депутати и сенатори.

"Путин явно обича Сочи, където престоява едва ли не толкова, колкото и в Москва. Фактически това е трета столица, каквито са си правели по морските крайбрежия римските императори", смята политологът Евгений Минченко. Освен това в Сочи разпускат хора, свързани със силовите структури, за които е проблем да излизат в чужбина, а президентът Путин е свикнал с подобно обкръжение, отбелязва експертът.

"По съветско време почивките в Сочи се смятаха за престижни, един вид награда, а Путин е съветски човек - неслучайно се възраждат много съветски традиции, будещи носталгия сред част от елита", коментира Леонид Давидов от Фонда за развитие на гражданското общество. Затова е логично покрай президента в Сочи да се местят и "придворните", а всички големи и държавни компании вече са си построили там санаториуми "резиденции".

"РБК дейли" помества три прогнози за представянето на руските олимпийци: оптимистична, реалистична и песимистична. Първата гласи, че Русия може да спечели на игрите 16 златни медала, като се класира на първо или на второ място. "За това обаче ще трябва да помагат всички звезди - пише вестникът, - да се задействат не само явните фаворити, но и "скритите картинки".

Два златни медала в биатлона, хокейна победа на руските национали или голяма награда за отбора по фигурно пързаляне ще бъдат нещо като чудо, смята "РБК дейли". Много ще зависи от това как се представят скиорите, но за пръв път в историята руските олимпийци ще претендират за златото в цели девет дисциплини, изтъква той.

Според "реалистичния" сценарий вестникът очаква 9 златни медала за Русия, а най-песимистичният предполага само 5. Но дори и той подсказва, че след Ванкувър руските олимпийци ще направят в Сочи сериозен пробив и ще се върнат в елита на световния зимен спорт, заявява "РБК дейли".

Руският олимпийски отбор наброява 225 спортисти, чиято средна възраст е 22,5 години. За игрите пристигат 6000 участници от около 88 страни. Спортната програма постави олимпийски рекорд и по общия брой дисциплини, и по броя на включените нови видове спорт, напомня "Росийская газета".

"Телевизионната аудитория на олимпиадата в Сочи ще достигне безумна цифра - три милиарда души!" - възкликва официозът. За олимпийските игри са изработени 1254 медала. За златните са употребени по 525 грама сребро и 6 грама злато, за сребърните - по 525 грама сребро, за бронзовите - по 460 грама бронз.

Освен ръчното шлайфане са използвани и супермодерни технологии - шарките тип пачуърк са нанасяни с лазер във вътрешността на прозрачен поликарбонат. Всеки медал е изготвен с точност до 0,001 милиметра и представлява уникално бижутерско изделие, уверява "Новие известия".

"Проучихме международния опит и се помъчихме да предвидим всички възможни ситуации - изкъпване в шампанско, случайни изтървавания, проверка чрез захапване", изрежда традиции и рискове Сергей Лукянченко от завода производител. "Направихме всичко възможно, за да гарантираме качество и надеждност", уверява той.

Олимпиадата в Сочи може да влезе в историята по много причини, но една от тях вече й гарантира това със сигурност - щафетата на олимпийския огън. Тази от Сочи би всички предишни рекорди, отбелязва "Комерсант".

За 123 дни огънят измина 65 000 километра, обиколи 135 града - фактически из цяла Русия: европейската част, Сибир, Далечния изток и крайния север. Уникални бяха и приключенията на олимпийския факел, далеч надхвърлили стандарта. Огънят стигна дъното на езеро Байкал, Северния полюс, най-високия в Европа връх - Елбрус, дори полетя в космоса. И пътуваше как ли не – с влак, автомобил, самолет, атомен ледоразбивач и космически кораб, пише "Комерсант".

Знаково събитие нарича "Независимая газета" призива на Русия участниците във всички въоръжени конфликти по света да обявят "олимпийско примирие" за периода на Зимните игри в Сочи.

Традицията на олимпийското примирие идва от историята на древна Гърция; за жалост далеч не всички воюващи страни я спазват днес, отбелязва всекидневникът.

При всяко положение Олимпиадата в Сочи вече се превърна от амбициозен проект в реалност. И независимо колко медала ще паднат в касичката на олимпийските й национали, Русия вече може да бъде смятана за победител, добавя "Независимая газета" , цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, ти си една платена журналистка, с извинение, че си дама! Срам! Всяка седмица преписваш чужда пропаганда и се опитваш да лъжеш хората!
16
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
18 Не знам за западната пропаганда но Путин бее този ръководител , който си изгради цяла нова информационна агенция, аре стига с идеологическата диверсия
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците да идват на нашето Черноморие!Добре са дошли, щото платежоспособният Западняк избяга през глава!
14
19
 
3
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Икономическите балони са особено интересни явления, тъй като никой не е сигурен в тях, докато не се оэове очи в очи с проблема!!! Няма ясна дефиниция!!! Лятната олимпиада в Атина преэ 2004 година струваше на домакините блиэо 10 милиарда евро!!! След това дойде миэерията и стегнацията в цяла ЮЖНА ЕВРОПА!!! Тежко им на сибирците или руснаците:-)))!!!
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
15 ти сигурен ли си ,ч е са го пуснали те , а бе вие сте били големе абдали за дезинформация и контрадезинформация случайно да сте чували , показаха ви няколко клипа с главорези човекочдци в Сирия и вие го приехте като чиста монета , така на времето *** са разпространявали глупсоти за Горяните , едва ли не като чудовища са ги изкарвали а те чисто и просто са били въоръжена опозиция на комунистическата диктатура .
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха, какви бели страни на запад, да не визираш гей-еврейския съюз ЕС;),-------------------13 *** преди да започнеш да ръсиш поедните си глупсоти намери в Гугъла , в коа страна в света има ЕВРЕЙСКА АВТОНОМНА ОБЛАСТ с ранг на Република
11
11
 
31
 
! Отговори
До 11 преди 10 години
Хаха, какви бели страни на запад, да не визираш гей-еврейския съюз ЕС;)
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11 Нека го взивяват ама след Олимпиадата , сега томахавките трябва да са заровени за две седмици
9
4
 
8
 
! Отговори
Пепи ПАКпадналов преди 10 години
........ Но нали НЯКОИ ВОДЕЩИ ЛИЧНОСТИ трябва да си разходят задниците до Сочи на Държавни разноски и ТРЯБВА да ОПРАВДАЯТ СРЕДСТВАТА за така наречена "ОЛИМПИЙСКА ПОДГОТОВКА" и съществуването на определени федерации........ за да могат да си получават "БЕЗВЪЗМЕЗДНИ КИНТИ" за "развитието" на някакъв вид спорт от Държавната Хазна....... и после да гледаме граничещи с тоталната комедия и абсурда "представяния" на Зимни Олимпийски Игри! Да финишираш след представител на островите Тонга.... ха ха ха!
8
13
 
5
 
! Отговори
До №4 (Тони) преди 10 години
***, научи се кое се пише с главни букви и кое не. Справка - руски език (който ти със сигурно не знаеш, въпреки че си руски лизец!)
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците най-накрая се усещат, че може да живеят и по-наюг... Защо се тикат в Санкт Петербург при целогодишната зима като могат да се концентрират към Черно Море...
6
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4 а по руската телевизия са непръчкови статии , побарала се Мара и все тая , Путина защо рзформирова старата информационна агенция и създаде чисто нова подчинена пряко на него , наивничета огромна информационна индустрия включително и в нета работи за подобряване на имиджа на путинова Русия
5
1
 
12
 
! Отговори
Пепи ПАКпадналов преди 10 години
.......Само си представям какви ще бъдат и останалите ни "участници" ха ха ха , след "фамозния триумф" вчера при шейничките.... С изключение , разбира се , на Саня Жекова и Зографски , които наистина имат място на Зимните Олимпийски Игри.... и може би 1-2 момчета и момичета от биатлона .... Всичко останало е абсолютен "пълнеж" и сигурно най голямата им цел ще да е изпреварят ПОНЕ! представителите на Африка и Океания ха ха ха в дисциплините си и да финишират в ТОП 50 от 51 участника примерно...:)
4
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали Владивосток щеше да бъде Новата столица , уж все повече поглеждаха на изток , сега пак ново шест
3
7
 
43
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Гледайте Руски телевизии за да разберете истината за олимпиадата,нашите медии тиражират само поръчкови те западните лъжи...............
2
2
 
31
 
! Отговори
Пепи ПАКпадналов преди 10 години
То хубу Олимпиада......... Но айде да кажем нещо и за Българското "ПРИСЪСТВИЕ" там , а? :) ;) :) Като за начало..... Нашенската "Делегация" е ЕДИНСТВЕНАТА на тези Игри , в която "ДЕЛЕГАТИТЕ" са повече?!?! от самите спортисти!!!....... ха ха ха! А какво да кажем за самите ни спортисти...... играещи ролята на "КУФАРИ" там?!?! Още вчера в квалификациите за шейни нашенския "КУФАР" е останал дори след екзотичния участник от островите Тонга!!!... където са виждали сняг само по телевизията ха ха ха! ;)
1
1
 
31
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Прав си пич----всяка жаба да си знае гьола----