Нов кръг преговори между сирийския режим и опозицията

Досега на "Женева-2" беше постигнато споразумение за хуманитарна помощ
Обновена: 10 фев 2014 13:32 | 10 фев 2014 13:32, Елена Кирилова
2
Нов кръг преговори между сирийския режим и опозицията
Снимка: архив Ройтерс

Вторият кръг от преговорите между режима на Башар Асад и опозицията в рамките на мирната конференция “Женева-2” започва днес.

Участието на Националната коалиция в преговорите беше потвърдено от лидера на сирийската опозиция Ахмед Джарба, който подчерта, че тя има искреното намерение да поеме по пътя на политическото решение на конфликта в Сирия.

Още по темата

Джарба коментира, че опозицията е взела това решение, въпреки че по време на женевския процес са продължили убийствата с помощта на експлозиви във варели, които са били хвърляни по хората.

От своя страна представителите на сирийския режим също са готови отново да седнат на масата за преговори. Властите в Дамаск смятат, че дискусиите трябва да са насочени към прекратяването на тероризма. Опозицията пък настоява за формирането на преходно правителство, в което Башар Асад да не участва.

В първия етап на преговорите по време на конференцията едноседмичните дискусии започнаха с остри обвинения от двете страни, а лагерите останаха на първоначалните си позиции.

Въпреки че не се стигна до решение, властите в Дамаск решиха да направят хуманитарен жест. Двете страни постигнаха споразумение, че жените и децата трябва да напуснат обсадения град Хомс, а на цивилните граждани, оставащи там, ще бъде предоставена хуманитарна помощ.

ООН твърди, че помощта включва храна, медицински, санитарни материали и логистична подкрепа за 2500 души.

Пакетите достигат до нуждаещите се по-бавно от планираното заради престрелките в Хомс. Градът е наричан столица на революцията срещу режима, а сблъсъците забавят екипите на ООН и Червения полумесец.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
Нов кръг преговори между сирийския режим и опозицията...zasto REZIM be-PO_IARI plateni...Kogato izpolzvate tova poniatie za t.n. demokraticno izbrano pravitelstvo v USA-togava mozete da polzvate tova opredelenie za demokraticno-izpranoto pravitelstvo v Siria.Dokolkoto si spomniam, pri poslednite provedeni izbori -zapadnite nabliudateli ne sa imali zabelezki otnosno tiahnoto provezdane.I SA GI priznali za demokraticno provedeni...A sega REZIM...P_MIARI DJurnalisticeski...
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tozi ot bsp pak v siria ?tam li e na pregovorite?