Обама и Оланд посетиха имението на Джеферсън

Двамата размениха закачливи реплики по повод сделка от 1803 г.
Обновена: 11 фев 2014 14:20 | 11 фев 2014 08:01, Петя Славова
11
Обама и Оланд посетиха имението на Джеферсън
Снимка: БТА

Президентите Барак Обама и Франсоа Оланд посетиха имението на третия президент на САЩ Томас Джеферсън в Монтичело, щата Вирджиния, за да откроят солидарността във френско-американските отношения, устояла повече от две столетия въпреки откъслечните бурни моменти, предаде Ройтерс.

Тези отношения се основават на съюз, сключен в края на 18-и век след основаването на Съединените щати и доказал здравината си въпреки скандала с американското подслушване и трудните търговски преговори с Европейския съюз, пише БТА.

Франсоа Оланд пристигна вчера в САЩ без първа дама, след като се раздели със спътницата си Валери Трирвильор заради връзка с актриса. Обама ще бъде домакин на държавно посещение за първи път, откакто бе преизбран за втори мандат през 2012 г., отбелязва Ройтерс.

Двамата президенти обиколиха заедно изящната резиденция, която Джеферсън проектирал лично, и разгледаха кабинета, в който третият президент на САЩ пишел, правел архитектурни проекти и научни наблюдения. В приземния етаж Обама и Оланд посетиха кухнята със съдове и прибори, донесени от Джеферсън от Париж, където бил посланик.

Този дом е символ на сложната история на Съединените щати, когато роби са участвали в строежа на великолепната сграда, каза Барак Обама. "Тя ни напомня, че водим постоянна битка в името на правата на всички народи", добави той.

Томас Джеферсън бе ревностен франкофил и черпеше вдъхновение от Просвещението, каза Обама. Оланд отбеляза важната роля, изиграна от френския генерал маркиз дьо Лафайет, помогнал на Джордж Вашингтон да разгроми британската колониална мощ. "Ние бяхме съюзници при Джеферсън и Лафайет. Продължаваме да сме съюзници и днес. Бяхме приятели при Джеферсън и Лафайет и ще останем приятели завинаги", каза френският президент.

Застанали един до друг пред дома на Джеферсън, двамата размениха и закачливи реплики. По повод на сделката със земя през 1803 г., при която САЩ купили от Наполеонова Франция територия в Луизиана, Оланд се пошегува: "Днес не искаме от вас нищо", а Обама възкликна: "Беше добра сделка!"

В началото на 19-и век Съединените щати купуват от Франция за 15 милиона долара обширна територия от Ню Орлийнс до Уайоминги Северна Дакота, в която днес влизат частично или изцяло 15 американски щата, добавя ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
До 10 : Май нещо не се разбрахме, всичко което е казваш е така, просто май не разбра моя пост, аз не съм привърженик на Изродската червена система, единственият проблем( и то много голям) беше че попаднахме от грешната страна на стената, и страшното е че няма да се оправим никога, системата така е зомбирала хората, те си искат комунизма и това си е, бай Тошо, трабнтите, мизерията и сие.....а можеше и ние да участваме във въпросният Маршал ама само можеше..........
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
цецкоо, чети бaйновото, зa Мaршaловите стотици милиони долaрчетa ( зa оновa време милиaрдчетa), чети зa икономическия бум нa ФРГ и зa глaдa и Трaбaнтите нa ГДР, зa рускaтa беднотия чети в сесесерейски концлaгер " СИВ" и военнaтa му формaция " Вaршaвски договор", чети зa товa, че когaто Европa и СAЩ грaдяхa икономикa и среднa клaсa, в руския лaгер се " строеше комунизмЪ", последвaн от ФAЛИТA НA 80- те г. и крaхa му!
8
4
 
2
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
До 4: Не бе пич американците нищо не са направили за Германия след ВСВ, добре че се разпадна СССР и източният блок, та Източна Германия да подаде ръка на Западна, иначе западняците бяха загинали хахахахахахаха...Шегата настрана, кой е добър и кой е лош е въпрос на гледна точка, Но фактите са такива че държавите от източната страна на берлинската, никога няма да настигнат тези от западната ( Чехия може би не е зле ама дотам...), а защо е така....хубаво е да се помисли.
7
4
 
7
 
! Отговори
Ръжда по спусъка преди 10 години
Събрала ги е общата грижа как да се спасят от надвисналият със страшна сила и над двете супердържави фалит - мощен, неизбежен и смрадлив фалит! Единствено могат да го размият и покрият в руините на една глобална война, където да заложат нашите мършави *** на руските ракети и да се надяват тях да ги отмине!Това умуват двамата голи охлюви - от черна и бяла порода! Надат се мулатчето, дето ще се пръкне от скверната им връзка да оцелее след апокалипсиса...
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до bg.противнисa ти русофилско шпионче, кaкто нa мен ми сa противни руските джуджетa и крепостнaтa ти рускa дупкa!
5
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Tezi 2 smrudlivi otvrashtenia sa mi mnogo protivni.I kanadskia miliarder.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕВРОПA И AМЕРИКA ЗAВИНAГИ СЪЮЗНИЦИ СРЕЩУ източнaтa чумa!!!
3
2
 
4
 
! Отговори
Кардашиянски преди 10 години
Каква вълнуваща новина, местя го в другия крачол.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** на конци
1
2
 
16
 
! Отговори
макето преди 10 години
абре интересно как си купуват и продават земя която не принадлежи ни на франция ни на уса-то и никой не ги съди за геноцида на един народ те тва са ценности