Съседът най-добре разбира съседа си!

Изселнически организации в Турция осъждат събитията в Пловдив
Обновена: 16 фев 2014 13:14 | 16 фев 2014 08:25, Веселина Йорданова
254
Съседът най-добре разбира съседа си!
Изпочупените стъкла на Джумая джамия. Снимка: БулФото

Организации на изселниците от България в Турция изразиха тревога от събитията в Пловдив. В писмени и устни изявления те осъдиха нападението срещу джамията в Пловдив и подстрекателствата против турското население в България, за които според тях като предлог се използват делата за връщане на вакъфските имоти.

Още по темата

Дружеството на анадолските младежи в Одрин огласи декларация под наслов " Какво искате от джамиите, комшу".

"Крайно сме обезпокоени от това, което става в България. Нападението срещу джамията в Пловдив е акт, който не е извършван дори и по време на война срещу религиозните храмове. Питаме се какво се цели с всичко това, кой и каква полза има от подклаждане на вражда и нетърпимост срещу българските турци", се казва в декларацията.

Припомня се, че в Одрин има две български църкви и хиляди българи ги посещават и извършват в тях обредите си, без да бъдат притеснявани от никого.

Одринското население никога не се е отнасяло недоброжелателно, напротив, отнася се с уважение към тях. Ние сме съседи, а съседът най-добре разбира съседа си, затова очакваме,че и в България ще проявят същата толерантност, с която ние се отнасяме към българските храмове в Одрин, се казва в декларацията.

Изразява се надежда, че властите в България ще вземат необходимите мерки и че подобни случаи няма да се повтарят.

Подобна позиция изразяват и от Дружеството за култура и сътрудничеството на балканските турци. Председателят Байрам Чолакоглу заяви, че членовете на дружеството са много обезпокоени от нарастването на ксенофобските прояви в България, инспирирани от партия "Атака" и шовинистични елементи. По думите му особено ги безпокои фактът, че делото за връщането на вакъфските имоти се използва за разпалване на вражда срещу българските турци и мюсюлманите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още по темата: Турцияизселници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тия, които се позовават на действията на комунистите по време на комунизма, мога да кажа, че тогава е имало такива към всички, не само към тях.
205
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
каквото и да си говорим, докато има още вярващи фанатици ходещи по джамии в БГ няма да има мир! За разлика от повечето Българи които си почитаме християнските празници, не сме толкова фанатизирани от църкавата като *** и не се кланяме като невидели божи гз! Така че..ходете да си живеете в пещерите и да си се кланяте в турция, тука сме 21ви век!
204
1
 
10
 
! Отговори
Мой преди 10 години
Цитат от Уикипедия:Според управителя на Дунавския вилает през 1878 г. висш турски държавник Мидхат паша: "Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чада на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно."
203
1
 
8
 
! Отговори
Мой преди 10 години
Дали във всяко село в европейска Турция има църква?
202
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 333"за гаврата с кандидат-изселниците по време на т.нар. екскурзия, грабежите, обидите и изнасилванията на жени и на мъже/!!!/ от страна на турски митничари и войници?" Сам вярваш ли си на тези глупости?
201
4
 
2
 
! Отговори
rumen преди 10 години
clen 11.al,4-ne pozvoliava v bg parii etniceski,rasovi i religiotni, glavni vinovnizi da ima dps-paviat sastav na konst.sad-1992 god. tova sa ubiizite na tetniceskiat mir,glupavo e dnes dps da se narica taka. kakvi oste prava i svobodi,te zelaiat sega svobodia,
200
19
 
9
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До rustamМного правилно - българският народ никога не трябва да забрави за невинните деца, убити на гара Буйново от страна на българската тайна служба "ДС". Този случай ясно ни доказа, че българинът, докопал се до властта, хладнокръвно може да взриви дори децата ни, за да ни държи под контрола си. Ако не искаме занапред пак да четем как българи "...клаха народа си така, както и турчин не го е клал, не трябва да допуснем българи във властта. Дивият ген на българина винаги го зове!
199
3
 
3
 
! Отговори
neznamco преди 10 години
rusia-meckata goliama,nova igra zapocva,rusia se vazdiga,v nov dogovor s germania i kitai, tozi enicar glupav vav neta s tirsko zname-skoro ste bade ne iastreb ami proskubana garga,toi gorkia se e ucil pri hodzata ibriam-samo istoria ucil.pezevenk,
198
3
 
13
 
! Отговори
rustam преди 10 години
Б Ъ Л Г А Р И С П О М Н Е Т Е С И З А Д Е Ц А Т А О Т Г А Р А Б У Н О В О И Н Е З А Б Р АВ Я Й Т Е
197
2
 
0
 
! Отговори
mestan преди 10 години
askolsun, masala na jabsrebco doganov. koko mnogo se e naucil v uciliste ili dokatol e pasial ovzete po diarbekir,
196
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9667Вместо да наричаш хората диваци, погледни си Турцията и че хората там по дивашки начин бяха пръскани с маркучи като животни, задето изразяват гражданската си позиция срещу тоталитаризма. И това е най-малкото.
195
20
 
12
 
! Отговори
9667 преди 10 години
216То, че римски бани е имало, е имало, но местните *** и тъй си нямали напрестава за какво са служели те. Кога осмаците идват по тези земи, за тяхна ужасна изненада сварват племе със странния обичай да кензат покрай масата, на която пируват, и след като си избършат изкензаните ръце в мазните си бради, да пролължат пиршеството. След 500 г. образователен процес, този навик до известна степен е изоставен от ***, а модерната и версия се изразява в изхвърляне на *** през балкона.
194
5
 
3
 
! Отговори
rufinka преди 10 години
stani,stani,unak i sin balgarski,ot san dalbok se sabudi. srestu vrazite be se pe i de pe se- oligofrenski,za smarten boi se ti vdigni
193
9
 
16
 
! Отговори
до ибриците преди 10 години
Слушаи какво бе аджамут прос. Турци ни били научели какво било баня .Това варви го обясняваи на оная мумия ер доган и *** крадливи около него. ТИ ЗА РИМСКИ БАНИ ЧУВАЛ ЛИ СИ .Какви бани сте измислили какви пет лева като сте тичали по улиците със ибриците да си миите осраните *** .Кави сте вие бе овчари и козари ТУРАН на ирански си е точно овчар .Имежду другото вие нямате никакво право да претендирате за ОСМАНСКОТО НАСЛЕДСТВО или същото право имат и египтяните и сирииците,иракчани,анадъму
192
6
 
15
 
! Отговори
rustam преди 10 години
СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ
191
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 999*Баните идват от римляните и са били тук много преди турците да се довлекат по тези земи.
190
2
 
4
 
! Отговори
burgas преди 10 години
hafazov e izbran s glasovete na zigani,zeliat region-aitos-rajaza,dobra poliana,topoloza ,vsicki sela se distanzirat ot tozi melez, pravi se na tutcin, samo psihopati v bg parlament.dps-bastuna na bsp.sram
189
4
 
12
 
! Отговори
rustam преди 10 години
С Ъ Б У Д Е Т Е СЕ Б Ъ Л Г А Р И
188
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стоя и се чудя как може в азиатска Турция (географски), милиони хора да се вдигат на бунт, да жертват живота си и да протестират до последно заради това, че премиерът решава на премахне паметника на Ататюрк в един красив парк и да построи джамия, а в европейска България говорящите същия език и наричащи се 'турци', които не могат да си напишат името правилно на никаква азбука, се чудят как да получат повече джамии. А за безмозъчните запалянковци дори няма какво да се каже - привличат се взаимно.
187
6
 
1
 
! Отговори
mestan преди 10 години
ti be,arkads sas znameto -iastrbarsko, masalla pak si na boina linia.hodi li dnes.codjum da pravis staklata v djamiata.mandjata bese podarak dnes svinsko sas zele i serbet.aferim-.ti si bas enicar, hubavo razmiatvas znameto, ama izlez van ne v neta