Силите за сигурност щурмуват площад "Независимост" в Киев

Опозицията призова Янукович за примирие до сутринта
Обновена: 19 фев 2014 10:07 | 18 фев 2014 21:18, Елка Василева
543

Снимка: Reuters

 

Украинските сили за сигурност започнаха тази вечер щурм срещу площад "Независимост" в центъра на Киев, където се намират близо 20 хиляди демонстранти, съобщи Франс прес.

Частите за борба с безредици използват водни оръдия и гумени куршуми за разпръсване на демонстрантите.

Малко преди това милицията призовава чрез мегафони демонстрантите да напуснат площад "Независимост" в центъра на Киев, защото се планира антитерористича операция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Около площада са заели позиция три бронетранспортьори. Един БТР беше подпален от демонстрантите.

Демонстрантите призовават с мегафони милицията да не използва сила. Силите на реда от своя страна постоянно призовават жените и децата незабавно да напуснат площада.

Протестиращите хвърлят срещу милицията петролни бомби и камъни, съобщава Франс прес. Няколко палатки на Майдана, окупиран от три месеца от антиправителствените демонстранти, са  изгорели. Непрекъснато се чуват взривове на светлинно-шумови гранати, съобщи.

Още по темата
 Телевизионни кадри показват огньове и дим на площада, който е окупиран от демонстрантите от близо три месеца след решението на президента Виктор Янукович да се откаже от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС и вместо това наблегна на по-тесни връзки с Русия, предаде ДПА.

Милицията настъпи срещу демонстрантите, след като украинското МВР и службите за сигурност дадоха ултиматум до 18.00 ч. местно време (съвпада с българското) на демонстрантите да напуснат  площада и предупредиха, че ще предприемат "всички законови мерки за възстановяване на реда".

Най-малко седем цивилни и трима милиционери загинаха, а над 100 души са ранени в тежките сблъсъци с милицията преди началото на щурма. Това са най-тежките човешки загуби от началото на украинските протести в края на миналата година.

Трима протестиращи бяха застреляни в центъра на Киев, четвърти бе сгазен от превозно средство, а още двама получиха  сърдечни удари. Седми демонстрант загина от задушаване с дим в офис на управляващата Партия на регионите, която бе окупирана и запалена от протестиращи.

По последни данни на украинското МВР по време на масовите безредици са загинали трима служители на силите за сигурност, 135 са ранени, като 35 са в тежко състояние, предаде ИТАР-ТАСС. Сред убитите цивилни има грузински гражданин, заяви посланикът на Грузия в Украйна Михаил Уклеба.

Канадското посолство в Киев беше нападнато днес от група неизвестни лица, въоръжени с палки. Нападателите нахлули в сградата, започнали да трошат имуществото и се опитали да пребият персонала на посолството.

Председателят на опозиционната парламентарна група на партията "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк се обърна с молба към президента на Украйна Виктор Янукович да обяви примирие до утре сутринта на площад "Независимост". Това заяви самият Яценюк от трибуната на Майдана, където силите на реда се опитват да разгонят хилядите демонстранти, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Другият украински опозиционен лидер, Виталий Кличко, призова демонстрантите да защитават лагера си на площада, предаде Асошиейтед прес. "Ние няма да напуснем това място", заяви лидерът на опозиционната партия "УДАР" от трибуна на площада.  "Това е нашият остров на свободата и ние ще го защитаваме", добави той пред тълпата, която викаше: Слава на Украйна! и пееше националния химн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


543
Още по темата: украйнащурмКиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
0
 
1
 
! Отговори
гейБЕР; преди 10 години
Ясно .... убит ГРУЗИНЕЦ за свободата на Украйна?????? напишете НАЕМНИК..... Чий го търси там?
408
0
 
1
 
! Отговори
край преди 10 години
Венелине не ми се ще но си прав.
407
4
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Преди 20-тина години китайците много бързо се справиха с американските слуги (демократи) на площад Тян ан Мън в Пекин и скоро ще бъдат първа икономическа сила в света, за ужас на същите тези американци. Украинците, ако не искат да се превърнат в пълни мизерници трябва по най-бързия начин да изринат тези "протестиращи", ако ще с цената на жертви!
406
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цирк по украински.
405
2
 
3
 
! Отговори
сопол преди 10 години
българия ще има възможност да затвори и останалите малки фирмички като дойдат американските гиганти на европейският пазар без мита. ще хапваш пилешко на хлорна баня и генно модифициран кукуруз и ще мяташ с уши гледайки умно. Монсанто затова искат европейския пазар, да вдигнат заплатите и качеството на живот на *** от Лом. Ако гласуването можеше да променя нещо, нямаше да е легално.
404
2
 
6
 
! Отговори
sopol преди 10 години
сирия 2. всички печелят. ЕС, САЩ и Русия. но ЕС са супер мър ши. даже и да е *** Янукович, не може да надъхваш хората за нищо. нито ще ги вземат в ЕС нито нищо. ние като сме в ЕС, даже и в ЕС нищо не се е променило. същите гадни , корумпирани пиявици ни управляват. просто е смешно , че няма и 100 год от 2рата световна пак палят европа. и наи важното е , че русия военно си е още номер 1. може да са скотове но катюшата е безотказна
403
0
 
2
 
! Отговори
nina stojanowa преди 10 години
До Анонименa, ti otkyde znaesch dali mu dreme na Putin , aznaesch li ti kakwo e woina, a da gori tozi hubaw grad a tezi koito giwejat w tezi blokowe hubawo e da goworisch kogato ne si tam. ihuwasch samo ednata strana hranena ot falschiwipatrioti.
402
4
 
19
 
! Отговори
До Muntcho Demoкkrat преди 10 години
При гадния социализъм българския етнос в България беше 8 900 000, а при хубавия ЕС 5 000 000 С 70% застаряващо население!!!
401
3
 
15
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Земеделието като общ обем на продукцията е на най-високото равнище в история...При изостаналите ТКЗС-та България добиваше 10 000 000 т. зърно - при европейските фермерите 5 000 000, при ТКЗС-та 9 000 000 овце - днес 900 000, при ТКЗС-та имаше 45 000 000 домашни птици - днес 12 000 000 щастливи такива....При соца годишно се добиваха 900 000 т домати - днес внасяме домати....
400
1
 
10
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
До Духовников За съжаление и в България има платени групировки..... Но българският народ е мъдър и няма да се поддаде на натиска...
399
13
 
11
 
! Отговори
вер преди 10 години
Всички *** и у нас и в СССР - пардон Русия се правят на "божи кравички" , че вече видите ли има избори и демокрация . Какви избори и демокрация като 200% от крупните частни фирми в България и Русия са с крадените от народа пари и децата на *** са сегашните министри , депутати и крупни пишман бизнесмени, самозвани "акалии" . В СССР до ден днешен избиват инакомислещи сънародници без съд. От Китай вече бягат децата на Китайската комунистическа партия с откраднатите народни пари.
398
11
 
23
 
! Отговори
Духовников преди 10 години
Очевидно е, че украинските крайни радикалисти, които са на път да унищожат собствената си родина, са организирани и заплатени отвън. Кой има интерес Украйна да е слаба? Кой има интерес с външен натиск да свали демократично избран президент?!
397
6
 
5
 
! Отговори
Факти преди 10 години
Реалността е, че възможностите за развите на способностите и талантите на човека са най-постижими в САЩ И ЕС, отолкото където и да било другаде по света. Защо сте бедни? Направихте ли нещо да не сте, защо не стартирате бизнес в Англия или в Германия, ако в България не може? Нямате капитал ще кажете или може би нямате характер да се пробвате дори? Аз лично мисля, че подобни балканоподобни страни като Украйна, не и трябват на ЕС. Ще се вдигнат кражбите, измамите и подобни украйнски проклетии.
396
13
 
7
 
! Отговори
Факти преди 10 години
Скоро ще има общ западен пазар включващ САЩ, ЕС, Канада и Япония. Почти без митнически ограничения и такси. Почти 1 милиард население и 65% от световната икономика. И България има огромни възможности за развитие при използване на правилни подходи. 95% от населението е кондиционирано да не може да осъзнае, че високия стандарт на живот не се спуска от горе вече. Това, че ЕС са разбили икономиката е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА. Земеделието като общ обем на продукцията е на най-високото равнище в история.
395
11
 
5
 
! Отговори
Симо преди 10 години
До Горобедчо . Драги да го тура на нннннааааайййй милото ти .Не виждали бе ахмак ,на хората им е писнало от Руски гнет . Чатала е само за нас защото сме доносници,предатели,лентяи,крадци,завистници и човикомразци. Ако си турчин прощавам ти,то от вас друго не става.
394
9
 
21
 
! Отговори
гарабедчо преди 10 години
Това са скроени и платени протести. Активен участник са САЩ, ЕС,Полша. Това е видно и ясно. Обаче КГБ също имат план. Жалко за хората , не за платените а за заблудените. Те и у нас протестарите бяха платени , но Йовчев им стопи лагерите с търпение. Сега хвърля мрежата на вдъхновителите. Янукович обаче не е в НАТО, като нас и не му трябва деликатност . Съжалявам заблудените които ще платят със здравето и живота си.
393
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! И какво да очаква от ЕС, без митно търгуване и свобода на движение,ако имаш икономика ще пражиш бизнес ако нямаш с когото и да си си оставаш беден.
392
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До защитниците на USA, поне да знаете кого защитавате.Прочетете тази книга "икономически убиец на Джон Перкинс"
391
8
 
32
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Украинците правят огромна грешка. Не знам кой подстрекава всичко това, американците ли, ЕС ли или и двете заедно?! Но това е пагубно за Украйна. Първо съсипаха тоя хубав Киев. Второ, по-важното, какво си мислят че ще получат от ЕС? Не виждат ли какво се случи с Блъгария, разориха ни съсипха икономиката ни, селското стопанство, хората избягаха. И тях това ги чака. Жал ми е за тези хора, борят се за нещо и си мислят че е за добро. Но ще съжаляват.
390
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
финансирането на ден е 2 милиона долара от страна на USA, тези *** финансират екстремизъм, които не съгласен с това съветвам малко да прочете и да се интересува, защото вашата любима USA дефакто е най голямото зло на света.