Силите за сигурност щурмуват площад "Независимост" в Киев

Опозицията призова Янукович за примирие до сутринта
Обновена: 19 фев 2014 10:07 | 18 фев 2014 21:18, Елка Василева
543

Снимка: Reuters

 

Украинските сили за сигурност започнаха тази вечер щурм срещу площад "Независимост" в центъра на Киев, където се намират близо 20 хиляди демонстранти, съобщи Франс прес.

Частите за борба с безредици използват водни оръдия и гумени куршуми за разпръсване на демонстрантите.

Малко преди това милицията призовава чрез мегафони демонстрантите да напуснат площад "Независимост" в центъра на Киев, защото се планира антитерористича операция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Около площада са заели позиция три бронетранспортьори. Един БТР беше подпален от демонстрантите.

Демонстрантите призовават с мегафони милицията да не използва сила. Силите на реда от своя страна постоянно призовават жените и децата незабавно да напуснат площада.

Протестиращите хвърлят срещу милицията петролни бомби и камъни, съобщава Франс прес. Няколко палатки на Майдана, окупиран от три месеца от антиправителствените демонстранти, са  изгорели. Непрекъснато се чуват взривове на светлинно-шумови гранати, съобщи.

Още по темата
 Телевизионни кадри показват огньове и дим на площада, който е окупиран от демонстрантите от близо три месеца след решението на президента Виктор Янукович да се откаже от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС и вместо това наблегна на по-тесни връзки с Русия, предаде ДПА.

Милицията настъпи срещу демонстрантите, след като украинското МВР и службите за сигурност дадоха ултиматум до 18.00 ч. местно време (съвпада с българското) на демонстрантите да напуснат  площада и предупредиха, че ще предприемат "всички законови мерки за възстановяване на реда".

Най-малко седем цивилни и трима милиционери загинаха, а над 100 души са ранени в тежките сблъсъци с милицията преди началото на щурма. Това са най-тежките човешки загуби от началото на украинските протести в края на миналата година.

Трима протестиращи бяха застреляни в центъра на Киев, четвърти бе сгазен от превозно средство, а още двама получиха  сърдечни удари. Седми демонстрант загина от задушаване с дим в офис на управляващата Партия на регионите, която бе окупирана и запалена от протестиращи.

По последни данни на украинското МВР по време на масовите безредици са загинали трима служители на силите за сигурност, 135 са ранени, като 35 са в тежко състояние, предаде ИТАР-ТАСС. Сред убитите цивилни има грузински гражданин, заяви посланикът на Грузия в Украйна Михаил Уклеба.

Канадското посолство в Киев беше нападнато днес от група неизвестни лица, въоръжени с палки. Нападателите нахлули в сградата, започнали да трошат имуществото и се опитали да пребият персонала на посолството.

Председателят на опозиционната парламентарна група на партията "Баткившчина" (Отечество) Арсений Яценюк се обърна с молба към президента на Украйна Виктор Янукович да обяви примирие до утре сутринта на площад "Независимост". Това заяви самият Яценюк от трибуната на Майдана, където силите на реда се опитват да разгонят хилядите демонстранти, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Другият украински опозиционен лидер, Виталий Кличко, призова демонстрантите да защитават лагера си на площада, предаде Асошиейтед прес. "Ние няма да напуснем това място", заяви лидерът на опозиционната партия "УДАР" от трибуна на площада.  "Това е нашият остров на свободата и ние ще го защитаваме", добави той пред тълпата, която викаше: Слава на Украйна! и пееше националния химн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


543
Още по темата: Украйнащурмкиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
7
 
20
 
! Отговори
ТИКВИ ПРОДАЖНИ преди 10 години
АКО ИМА ДЪРЖАВА,ДОСЕГА ДА СА ГИ СМАЧКАЛИ. ЗАЩО КЛИЧКО ЖИВЕЕ В ЩАТИТЕ,А БУНИ УКРАЙНА.АКО ТОВА БЕШЕ В САЩ, ПЪРВО НЯМАШЕ ДА СЕ ДОПУСНЕ ЕСКАЛАЦИЯ И ВТОРО ДОСЕГА НА ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ ДА СА ИМ СКАЛЪПИЛО ДОСИЕТА И ДА СА ГИ ВЪДВОРИЛИ. УКРАИНЦИТЕ СА ТОЛКОВА *** И ПРОДАЖНИ. ДА СИ СПОМНИМ ЛЯГАНЕТО НА ГЕРМАНЦИТЕ ПРЕЗ ВТОРАТА СВТОВНА И ПОНЕЖЕ НЯМА С КОГО ДА СЕ "ЯДАТ",ЩОТО ПУТИН ИМ ПРЕДЛАГА МИЛИАРДИ ЕВРО,СЕ ЯДАТ ПОМЕЖДУ СИ. АКО ЯНУКОВИЧ Е МЪЖ ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО С/У ОРГАНИТЕ ДА АРЕСТУВА КЛИЧ И ОСТАНАЛИТЕ.
388
5
 
25
 
! Отговори
Л преди 10 години
в кои страни улицата сваля законно избрана власт, последните 30 години превратите се правят от САЩ и Мосад.
387
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, ама на Путин грам не му дреме за човешките животи, както вече десетки пъти е показвал.
386
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега е момента правителствените сили да разпорят задниците на псевдодемократите. Ако бях президент щях да наредя да бъдат атакувани терористите с огнехвъргачки .Да усетят и те как се чувстват полицаите. Никаква милост вече.
385
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те не са народът а купчина безмозъчни *** контролирани от Съединените Педерастки Щати, а истинския народ страда зареди тях, те просто са безмозачни с промит мозак испалнители които не осъзнават последиците.
384
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След намеса на ЕС и ЕК и другите му там от Европата - ТАКА СТАВА."Силите за сигурност щурмуват площад "Независимост" в Киев".Мегафони и от двете страни. Огнестрелно оръжие от едната - молотовки от другата.И хич не е смешно как една братска държава (бих казал) като Украйна се разпада.
383
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Избори в Укрaini, и рaзполaгaне нa умиротворителни войски нa ООН.Този конфликт е до грaниците нa ЕС, трябвa дa се действa твърдо и бързо, тaм избивaт хорa!
382
9
 
18
 
! Отговори
ххх преди 10 години
Лично аз не виждам какво толкова ние спечелихме от ЕС.Но е ясно ,че в Украйна трябва да има предсрочни избори.Мнението на народа трябва да се уважава.Защо се противят властите?Да се направят избори и да се види кой ще надделее,а не да се води война срещу народа.Народа няма да отстъпи .Освен това ги води Кличко-истински боец.Жалко е да се стига до тези сблъсъци.
381
8
 
19
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До От Истинска Европа Хахахахахах. В твоита Истинска европа, при подобни деиствия от страна на протестиращите,щеше да има поне двойно убити и ранени. Явно пак са се изказвали хора,които не са гледали какво е станало. Наистина човек му омръзва от подобни неинформирани простаци
380
14
 
28
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Браво на Украинското правителство! Противопостяват се със всички сили против американците които искат да превземат държавата им!пс: много бързо всички забравят за телефонния разговор на дамата от сащ...
379
34
 
26
 
! Отговори
От Истинска Европа преди 10 години
Браво на Украйна.Така се действа срещу Путинската Мафия. Марш на руските ***.Добре дошли в Европа.
378
22
 
28
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ! преди 10 години
Жив пример какво представляват комунистите! Окопани във властта, не подават оставка в никакъв случай! Без значение от броя жертви и народното недоволство! Дори организират контрапротести, за да сбият народа! Това са комунистите! Открийте сега разликите с нашите управляващи! И те са способни на това!
377
5
 
15
 
! Отговори
Турците преди 10 години
си поискаха Крим. Сега му било времето. Правете си всички изводите......
376
7
 
15
 
! Отговори
Еврофашизъм преди 10 години
в действие. Който не е виждал цветни революции и преврати - да види как се прави в Украйна. Христоматиен пример. СИНЯТА ПОЛЮЦИЯ в България още не можем да я изчистим и й носим последствията.
375
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do NKOGA VECHE GERB ! Abe platen Atakist , zashto vinagi diktuvash neshtata na izust ! Are kajimi koq e taq bedna europeiska Darjava osven nas ? Samo shte ti pripomnq edna nasha sasedka 20 milionata Rumaniq koqto i po mnogoliodie ni vodi i v po dobra ikonomika i v po visoki dohodi ! I kato imash na predvid Rumaniq i Balgariq zaedno bqhme prieti v Europa !
374
4
 
16
 
! Отговори
Да внимаваме ! преди 10 години
У нас също има един ***, който е готов да подпали държавата за да се върне власт. Този *** не трябва да е на свобода. А още по малко, да се движи с държавна охрана. Той е за затвора от преди 1991 г. , когато за първи път тараши пазарджиите в "Илиенци", с плетена качулка на главата.
373
19
 
44
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Какво очаква Украйна в ЕС ?Ние българите вече знаем това от собствен опит !Първо ще ги принудят да си унищожат икономиката, за да бъдат зависими от подаянията на Брюксел наречени евросубсидии.Украинците ги чака глад и мизерия, каквито сега не познават.Чака ги колониална зависимост от Брюксел, Вашингтон и Тел Авив.Бяла и православна Украйна ще се ислямизира и *** под претекст, че се спазват правата на малцинствата.Нищо добро не чака украинците в Еврейския съюз !!!
372
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маймуноданите и техните господари в действие!!!
371
13
 
39
 
! Отговори
до 488 преди 10 години
Какви руски окупатори бе? Ако Путин искаше да окупира Украйна руските танкове вече щяха да са под прозорците на президентството в Киев и от платените *** на Кличко на Майдана нямаше да има и помен. :)
370
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Укрaiнскi нaрод ще победи руски опупaтори