Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?

Западът няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев
25 фев 2014 19:57, Елка Василева
289
Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?
Снимка: архив, Reuters

Точно три дни бяха необходими на новосформиращото се ръководство в Украйна, за да определи необходимата международна икономическа помощ за страната, посочва ИТАР-ТАСС в анализ под заглавие "Украинският въпрос: кой ще даде 35 милиарда долара на новата демокрация?"

Конкретната цифра посочи новият и. д. министър на финансите Юрий Колобов, според когото "за модернизацията и провеждането на реформите в Украйна, както и за осъществяване на споразумение за асоцииране с ЕС, са необходими 35 милиарда долара за идните две години". Жалко, че в момента на обявяването на тази сума обективите на камерите не бяха насочени към лицата на основните поддръжници на украинската опозиция от двете страни на Атлантическия океан, коментира ИТАР-ТАСС.

Фактически става въпрос за сума, съпоставима с обема на средствата за трета международна програма за Гърция, преговорите за която Еврогрупата със всички сили се старае да отложи, продължава анализът. Исканата сума е и в пъти повече от предоставения от Москва кредит на Киев от 15 милиарда долара, 3 милиарда от които вече са вложени в украински държавни облигации, а останалите бяха замразени до постигане на политическа яснота в Украйна.

Още по темата

Кой ще даде тези пари? Европейски експерти предполагат, че и при най-оптимистичен развой на събитията ЕС няма да отпусне повече от 2 милиарда евро.

В неделя обаче Елмар Брок, председател на външнополитическата комисия в Европейския парламент, посочи, че международните партньори ще предоставят на Украйна до 20 милиарда евро помощ. Той не посочи източника на тези средства, нито срок за превеждането им.

Подобна сума спомена преди това и европейският комисар за политиката на добросъседство Щефан Фюле, също без да посочва дата и условия за предоставянето й.

Ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше казал, че в замяна на подписване на споразумение за асоцииране с ЕС Киев може да разчита на 600 милиона евро, а останалата сума ще представлява гаранции за европейски инвестиции в украинската икономика, както и постъпления от либерализиране на търговията с ЕС в близките 10 години.

Останалата част от тези 20 милиарда евро Брюксел се надява да бъдат получени от международни партньори като САЩ и МВФ.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че оценките на Европейската комисия за възможни изключително благоприятни за Украйна последици от едно споразумение за асоцииране и свободна търговия винаги са били извънредно оптимистични. Агенцията се позовава на независими експерти, според които по-скоро в първоначалния етап страната ще понесе сериозни загуби от изместването на нейните промишлени стоки от европейски внос и намаляването на износа за Русия заради очакваната промяна на митническия режим след освобождаването на украинската търговия с ЕС.

САЩ имат възможност реално да окажат финансова помощ на Украйна - по оценка на европейски експерти между 1,5 и 8 милиарда долара. Във Вашингтон обаче им е напълно ясно, че в обстановка на пълна неопределеност предоставянето на кредит на Киев е чисто политическо решение със съмнителни икономически последици, изтъква ИТАР-ТАСС. Практически няма съмнения, че ако САЩ отпуснат помощ, основната част ще бъде преведена не просто след изборите, а след като новото правителство покаже жизнеспособност на своя икономически курс. Най-вероятно по-голямата част от американската помощ ще премине през механизмите на МВФ.

Ръководителят на фонда Кристин Лагард вече потвърди готовността за възобновяване на помощта за Украйна – отчитайки възможностите на САЩ и Европа, на теория може би над 15 милиарда долара. Лагард обаче изтъкна необходимостта от събеседник - тоест стабилно и достойно за доверие правителство.

Имайки предвид обаче, че МВФ е по-малко склонен от САЩ и ЕС да приема финансови решения под влияние на политически мотиви, то преговорите с него се очертават сложни и за новата власт.

При целия геополитически патос за събитията в Украйна, Западът сега няма достатъчно свободни средства, които да отпусне на Киев без ясни гаранции за връщането им - мир и ред в страната, действаща икономика и правителство, опиращо се на доверието на народа. Така че засега Украйна може да разчита на малки траншове краткосрочна помощ за покриване на най-насъщните нужди на бюджета. Според ИТАР-ТАСС дългосрочно развитие на страната няма да бъде възможно без стабилни отношения с Русия и възстановяване на доверието на инвеститорите в украинската икономика.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
34
 
! Отговори
тхе трутх преди 10 години
МВФ и ЕС ще им преведе на Украйна средства за да започне реформи! А за цялата тази сума от $35 млрд. ще отнеме поне 2 3 години в който могат мн неща да се случат.Но е ясно едно - тези пари ще струват на Украйна нейните природни богатства, навлизането на търговски вериги от ЕС и УСА...Нека ограбването на Украйна да започне(МВФ)
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само кой,а на кой ще ги дадат тези пари.Това е една фалирала държава без армия,полиция нелигитимно правителство и президентЗасега Путин мълчи,а това мълчание изневя всички.
18
1
 
34
 
! Отговори
Язе преди 10 години
"Агенцията се позовава на независими експерти, според които по-скоро в първоначалния етап страната ще понесе сериозни загуби от изместването на нейните промишлени стоки от европейски внос и намаляването на износа за Русия заради очакваната промяна на митническия режим след освобождаването на украинската търговия с ЕС.""Освобождаването" на украинската търговия коства пазар като Русия. Това ми напомня как ние се освободихме от пазарите на Русия и взехме да купуваме домати и краставици.
17
0
 
30
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Не знам кой ще им даде 35 млрд долара,но реално се очертава Китай да ги осъди за 3млрд. долара. Другите работи са някакви хипотези. Ако си мислите,че Китай няма интереси,то не е точно така. Даже са имали договори за милиарди,за консеции на общирни земеделски площи. Единствено това ми е ясно. Така че от Изток има две страни които имат хаир от Украйна. Да му мислят майдановци
16
1
 
37
 
! Отговори
DO 1 i 2 преди 10 години
Няма смисъл никой нищо да пише то беше ясно,че така ще стане.ЕС и САЩ ****аха Украйна.Принудиха ги да скъсат отнишенията с Русиа , която само им е помагала (както и на нас ) и сега нямат пари да им дадат....Нищо тъпите украинци са си виновни те протестираха и направиха така да стане,да умират от глад сега
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин даваше 15 милиарда долара и почва да прилича на търг с надцакване.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доставката на западна демокрация идва бързо,с парите е малко по-бавно,20,30 и повече години!Нас питайте бе!
13
1
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 10 години
МВФ и Световната БаНда !Така ще бъде заробена бяла и православна Украйна.Няколко хиляди евроидиота от Майдана таковаха мамата на цял народ.
12
2
 
12
 
! Отговори
СМЯХХL преди 10 години
Само си представите ако на власт бяха болшевиките дали щяха да отстъпят така Украйна.
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Кой ще даде нужните на Украйна 35 млрд. долара?"-Пари даром никой не дава.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
350 милиарда долара са само залежите на желязна руда. За само 10% всеки ще иска да ги купи и да направи добър бизнес.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
samo te lipsvat v EC i vsi4kite ziapnali za pari. ami da se opraviat sami. kak sa se opravili "bialite" dyrjavi - s mnoooooooooogo trud i li6enia godini na red. ostanalite sa kato *** - samo iskat.
8
3
 
24
 
! Отговори
varg преди 10 години
САЩ да ги дадат.
7
1
 
64
 
! Отговори
фалит преди 10 години
Никой няма да им даде толкова много пари, защото знаят, че това е правителство на превратаджии и бандити, които утре може да не са на власт.Второ, Украйна ще има нужда от много повече пари, тъй като ниските цени, на които Русия им продаваше газ, ще бъдат нормализирани. Украинските стоки ще се облагат с мита или просто няма да бъдат внасяни в Русия. Руските инвестиции ще спрат и т.н. Фалитът ще е жесток. САЩ и Америка това целят - тежък фалит на Украйна, за да я изкупят и окрадат на безценица.
6
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС дава на България по около 500 милииона евро на година и то България е член на ЕС като внася 1 милаирд лева всяка година в ЕС. Украйна не е член на ЕС и гепи наведнъж 35 милиарда долара. Каква полза има България има от тоя ЕС.
5
2
 
33
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Барак Обама и ционистите от изток и запад те да им дадат.
4
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съвсем скоро ще дойде изтрезняването.Алкохолизираните глави на тъпите *** леко ще просветнат, ще проумеят какво са направили и тогава ще стане крайно интересно. Точно в този момент Дядя Путин ще дойде и ще им посочи какво трябва да му направят на дедовия.Така и ще приключи този фашистки метеж.
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БГ КОЙ направи Б.Борисов генарал ли ?Ами казаха го -Ахмед Доган .ДОЛУ турскота *** Борисов.Ша ся прегръща с Ердоган и брат ще го нарича .Комунист долен. ДОЛУ.
2
1
 
44
 
! Отговори
да-да,ама не преди 10 години
Е как кой ? Естествено че САЩ...чичо Сам вечеги печата тия пари. :-)
1
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10те червени джуджета да почват по-бързо да цъкат коментари!! Че няма да има парички утре!п.с. само никой да не подхваща темата за времената на ГЛАДМОР в Украина, че не е удобна,, да им направим статията удобна за манипулиране