В Крим разделени "за" и "против" новата власт в Украйна

В Киев се опасяват от сепаратизъм
26 фев 2014 10:53, Елка Василева
139
В Крим разделени "за" и "против" новата власт в Украйна
Снимка: Reuters

Върховният съвет на Автономна република Крим ще обсъди обществено-политическата ситуация в Украйна на извънредно заседание днес следобед, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се няколко часа преди заседанието, насрочено за 15,00 ч. местно време, пред сградата на парламента да започнат две масови акции: на жителите, които искат от кримската власт да не признава новото ръководство на страната, и на представители на общността на кримските татари, приветстващи смяната на властта в Украйна, предаде РИА Новости.

Жители на Крим започнаха вчера сутринта безсрочен протест пред Върховния съвет с искане депутатите да не признават новото ръководство на страната и да се възстанови конституцията на Крим от 1992 года, съгласно която правомощията на Крим бяха значително по-широки: републиката имаше свой президент и независима външна политика.

Освен това събралите се искат референдум, чрез който жителите на Крим да изберат пътя за развитие на региона: със сегашния статут на автономна република в състава на Украйна, като независима държава или в състава на Русия.

Вчера броят на участниците в акцията достигаше хиляда души, но през нощта пред парламента останаха около 50 човека.

Протестиращите бяха закачили руското знаме на фасадата, но сега то вече е снето и на покрива отново се веят флаговете на Украйна и Крим.

Участниците в безсрочния протест призоваха населението на Крим на митинг днес в 12,00 ч. местно време пред парламента.

Организаторите заявиха, че нямат намерение да се разотидат, докато Върховният съвет не приеме исканите от тях решения.

Представители на кримско-татарското население на Крим планират тази сутрин през парламента алтернативен митинг, който да поиска от Върховния съвет да признае новата власт и да потвърди, че Крим остава в състава на Украйна.

Представителите на новата власт в Киев оценяват желанието на част от жителите на Крим за референдум като заплаха от сепаратизъм. Председателят на Върховната рада и и.д. президент Олександр Турчинов вчера свика съвещание с ръководителите на силови министерства и ведомства за обсъждане на проблема със сепаратизма, в това число в Крим, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те и македонците бяха българи преди 70 години, но вече са асимилирани като турци, гърци, албанци или сърби и плюят по България.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100 на загинаха в нещо като гражданска воина държавноста е разрушена някои още не схвана ли ,че там нещата са тотална анархия.А Дабру !Освен Българите които са избягали от дунавска България ,там някога е била и Кубратовата Велика България.Колкото и да се сменят имена ,религия и държави семето си остава ,та за въпроса ти дали са и българи ,ами явно имаме много общо защото колкото и да е глупаво само ние сме толкова неграмотни как да се управляваме.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чувашия,Дагестан,Кабардино-България -много Българи има на изток.Просто историята трябва правдиво да се разпространява както Паисий ,не измислена.
41
2
 
6
 
! Отговори
дабру преди 10 години
аз не споря - но казвам, че мозъка на тия хора е промит тотално от руска и съветска пропаганда. Създадени са ИЗМИСЛЕНИ нации като македонската, така и ТАТАРСКАТА. Но тези хора по култура и традиции и обичаи са чисти българи. Не знам дали имат нещо общо с Волжките българи(които също са татари по руски), но това е факт. Нужен е обективен исторически анализ. ИНаче турците са владяли до последно Крим и мисля, че те са покръствали българите там в мюсюлмани.
40
0
 
18
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Ако Крим се отдели от Украйна, то веднага ще бъде последван и от източна Украйна, която в икономическо отношение е много по-добре от западна. И до какво ще доведе този преврат? До разцепване на държавата. Богатата част ще отиде към Русия, а бедната никой няма да я иска (нито ЕС, нито САЩ). То и за това от Киев не искат да пускат Крим. Скоро "новата власт", ще разбере колко е тежка короната на властта.
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заради няколко хиляди етнически руснаци в Осетия Путин изпрати руските танкове които прегазиха смешната армия на онова жидовско недоразумение в Грузия -Исаакашвили и тези руски танкове стигнаха спокойно до столицата на Грузия ,та се наложи половината от министрите на Исаакашвили да избягат в родния си Изрел,щото и американсите бази на грузинска територия не посмяха да помогат на Исаакашвили и цял свят видя как си гризе вратовръзката Смятайте за милионите Руснаци в Украйна ,какво ще стори Моск
38
0
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До До 16Еми,току виж се оказал прав. Та в Крим са забелязани руски камиони с воиници,които са се движели нормално. Докато от Запад се изприщват от закани,то Путин деиства по другия начин. Така да ви е ясно,че майдановци ако отиват в Крим да "сеят демокрация",вече срещу тях няма да са само местни . А реално нещата може и да са по-сериозни там.Благодарение на истерията покрай Янукович в Киев,ЕС,Сащ си нямат и идея какво става в Крим.КГБ в деиствие
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТАТАРИТЕ В КРИМ СА ПОДКРЕПЕНИ ОТ УЗБЕКИСТАН И НЕ СЕ ПРИЗНАВАТ ЗА БЪЛГАРИ А В ТАТАРСТАН, БАШКИРИЯ,УДМУРИЯ МНОГО СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ ЗА БЪЛГАРИ ИСКАТ ДА СЕ НАРИЧАТ БЪЛГАРИ А НЕ ТАТАРИ
36
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майданските *** трябва да разберат, че цялата страна не е с тях и не могат насилствено да я вкарат в схемите си с евросъюза и САЩ.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГАГАУЗИТЕ НАИСТИНА ИМАТ РУСКИ ИМЕНА НЕ СА МИСУЛМАНИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАТАРИТЕ КРИМЧАНИ НО ГОВОРЪТ ТУРСКИ И СЕ РАЗБИРАХА ПЕРФЕКТНО С БГ КАЗАЛБАШТЕ
34
3
 
16
 
! Отговори
СТАЛИН преди 10 години
правилно ги натоварил на влакове към Сибир, щом са посрещали германските войски с цветя. Даже и са участвали масово в туземни полкове с клетва към Фюрера в бойните действия срещу партизаните. Учудвам се каква наглост имат тия. Техния водач не се посвени да заявява в РУСКА МЕДИЯ, че руснаците са им били РОБИ няколкостотин години. И то защото такава им била психологията на руснаците - робска. РОБСКА - другугия път, познавам ги - по скоро ИМПЕРСКА, но така е РУСИЯ е била ВЕЛИКА ИМПЕРИЯ
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво има да ви е интересно - запада е лицемерен до мозъка на костите, как поддържа Суад Арабия без демокрация и вечни шейхове, а се заяжда за Сирия и Асад, как отцепи косово а сега ще смажат Крим демократичноно по-добре със запада, че с изтока е доста зле. Русия ще й видят сметката заради ресурсите, но Китай как ще завземат?
32
1
 
4
 
! Отговори
абе преди 10 години
Те може да искат съюз с Турция и също вяравт че са татари, какот макета, че са ромеи, АМА АЗ ТИ КАЗВАМ, че СА ЧИСТИ БЪЛГАРИ! 100% даже аз съм по-турчин от тях и ром!
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майданската *** досега громеше и викаше избори та избори, ама сега се наакаха като чуха, че изтока също иска сам да определи съдбата си.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГАГАУЗИТЕ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ МИ КАЗАХА ЧЕ СТАРОБЪЛГАРСКИЯТ БИЛ ТУРСКИ ТЕ СИ ГОВОРЯТ МЕДУ ТЯХ СИ НА ТУРСКИ ДАЖЕ ЕДИНИЯТ МИ КАЗА ЧЕ ПРЕДИ БИЛ ЗАВЪРШИЛ УНИВЕРСИТЕТ В ТУРЦИЯ СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ С ТОВА КАТО ПИШЕТЕ ЧЕ БИЛИ БЪЛГАРИ
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Татарите искат съюз с Турция.
28
0
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Виж аз съм ходил и при Бесарабските и при Кримските българи(татари по руски) всички пият РАКИЯ и не помирисват водка. ТОва са си чисти БЪЛГАРИ, само вярата им е друга в Крим!
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Представителите на новата власт в Киев оценяват желанието на част от жителите на Крим за референдум като заплаха от сепаратизъм"А не, напротив, хората там сами искат да си определят бъдещето (нали така се казваше). Те също искат избори точно като вас.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има визи заради ЕС и няма как да идеш в Русия, преди нямаше визи и доста българи работеха в Русия за доста повече пари от България.
25
1
 
8
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Toва са българи,Българи!Никакви татари!По-добре е независим Крим и да се присъединява заедно с Бесарабия и Гагузия към България