В Крим разделени "за" и "против" новата власт в Украйна

В Киев се опасяват от сепаратизъм
26 фев 2014 10:53, Елка Василева
139
В Крим разделени "за" и "против" новата власт в Украйна
Снимка: Reuters

Върховният съвет на Автономна република Крим ще обсъди обществено-политическата ситуация в Украйна на извънредно заседание днес следобед, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се няколко часа преди заседанието, насрочено за 15,00 ч. местно време, пред сградата на парламента да започнат две масови акции: на жителите, които искат от кримската власт да не признава новото ръководство на страната, и на представители на общността на кримските татари, приветстващи смяната на властта в Украйна, предаде РИА Новости.

Жители на Крим започнаха вчера сутринта безсрочен протест пред Върховния съвет с искане депутатите да не признават новото ръководство на страната и да се възстанови конституцията на Крим от 1992 года, съгласно която правомощията на Крим бяха значително по-широки: републиката имаше свой президент и независима външна политика.

Освен това събралите се искат референдум, чрез който жителите на Крим да изберат пътя за развитие на региона: със сегашния статут на автономна република в състава на Украйна, като независима държава или в състава на Русия.

Вчера броят на участниците в акцията достигаше хиляда души, но през нощта пред парламента останаха около 50 човека.

Протестиращите бяха закачили руското знаме на фасадата, но сега то вече е снето и на покрива отново се веят флаговете на Украйна и Крим.

Участниците в безсрочния протест призоваха населението на Крим на митинг днес в 12,00 ч. местно време пред парламента.

Организаторите заявиха, че нямат намерение да се разотидат, докато Върховният съвет не приеме исканите от тях решения.

Представители на кримско-татарското население на Крим планират тази сутрин през парламента алтернативен митинг, който да поиска от Върховния съвет да признае новата власт и да потвърди, че Крим остава в състава на Украйна.

Представителите на новата власт в Киев оценяват желанието на част от жителите на Крим за референдум като заплаха от сепаратизъм. Председателят на Върховната рада и и.д. президент Олександр Турчинов вчера свика съвещание с ръководителите на силови министерства и ведомства за обсъждане на проблема със сепаратизма, в това число в Крим, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
21
 
3
 
! Отговори
Мая Манолова преди 10 години
Другари комунисти и ***, моля, по кротко. Като толкова милеете за Путинова Русия, идете да поживеете там, пък после ще видим, какви ще ги говорите.
23
0
 
12
 
! Отговори
даже преди 10 години
Кримските българи(татари) се счита, че са заедно с Бесарабските българи. Само че едните са християни, а другите мюмсюлмани. Даже там бесарабските българи въобще не вярват, че са се изселили от България по руско-турски войни. Повечето са си местно българско население и малцинство, по цялото Северно Черноморие до Крим. Интересно е че в руската история и украинската въобще не се изучава ОТКЪДЕ СА ДОШЛИ - те са си просто там!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майдан показа, че Москва все още не е готова да се промени спрямо Украйна. Ясно е, че Виктор Янукович беше абсолютно легитимен президент. Но той не бе в състояние да потвърждава своята легитимност ежедневно. Дори и тази част на Украйна, която беше против Майдан, се обърна срещу държавния глава. Това беше изненада за Москва.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 23ЕС са колония на САЩ.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТАТРИТЕ СА ОТ ТУРСКО НАЛИ СА БИЛИ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ КРИМ И ЧАСТ ОТ ДНЕШНА УКРАИНА И ЮЖНА РУСИЯ ЗАТОВА ИМА ГРАДОВЕ БАХЧИСАРАИ И ДРУГИ ТАТАРИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ А ОСТАНКИ ОТ ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАРИ СА ДРУГО НЕЩО
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма друг изход освен война с етническо прочистване.
18
1
 
3
 
! Отговори
Пен4о бре, преди 10 години
извади си мама пръста от контакта. По-добре си бъркай в носа или на друго място. Събуди се - 25 год. откак няма КГБ, БКП, ДС. В Русия е КАПИТАЛИЗЪМ, не по-добър от нашия. Олигарсите им са по-богати и по-силни. Някои са патриотично настроени, други не чак толкова. Повечето си държат парите в Кипър, някои избраха Лондон за постоянно. Нека този урок с конфискацията на банковите сметки от САЩ и ЕС им отвори очите и ги накара да си върнат парите в Русия
17
2
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Анонимен 14 Кой лъже бе.Аз на нашите медии и телевизии нямам доверие.Та затова погледнах в youtube и наистина се оказва вярно това което са писали за Крим(изклчвам тоя сайт ) Показаха и как ги разгонваха в зародиш,тия които и споменат нещо в подкрепа на майдана.Единия хубаво го наритаха,докат полицията се намеси. И митинга даваха.Там нямаше и едно украйнско знаме. А митинги против ставащото в Киев имаше в Керч и Севастопол,двата най-голями града там. Информирай се малко,драги ***
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Активисти от западния украински град Лвов предложиха на жителите на града днес да говорят на руски език в солидарност с източните и южните части на страната. Авторите на инициативата заявяват, че целта й е да демонстрират нежеланието си в украинския парламент нечестни хора да използват своето положение, за да причинят разкол в Украйна, На сайта на града се появи реклама, на която пише: На 26 февруари в знак на солидарност с жителите на източните и южните региони ще говоря на руски в къщи
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато мечката играе в съсените дворове украйна и турция скоро ще играе и в нашият двор трябва да се РАЗФОРМИРОВАТ руската бсп и противоконституционната дпс
14
5
 
6
 
! Отговори
d;d преди 10 години
ама няма подобно несто ТАТАРИ - това са кримските балгари които са били подлозени на репресии от СТалин и изселени ж Сибир. След разпада на СССР се враштат в Крим!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна е на ръба на териториално и финансово разпадане. Новите независими държави ще се ориентират към Русия или САЩ.
12
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
15 пий си илачите оли
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бившите президенти на Украйна Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко заявиха, че Русия е прибягнала към пряка намеса в политическия живот на Крим, предаде. Русия, която през цялото време наричаше намеса във вътрешните работи на Украйна усилията на нашите международни партньори, насочени към преодоляване на кризата по политически път, сега сама прибягна до пряка намеса в политическия живот на Крим, се казва в съвместно изявление на тримата бивши президенти.
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАК МАНИПУЛИРАТЕ,НЯМА СПОР ( ЗА ) НОВАТА ВЛАСТ В КРИМ ИМА 100 % ПРОТИВ ЕВРЕОГЕЙСКЯ БАНДЕРОСКИ МАЙДАН ,КРИМ Е АВТОНОМНА ОБЛАСТ И ОЩЕ В СЪБОТА НА МНОГОХИЛЯДЕН МИТИНГ ,ХОРАТА ЗАЕДНО С УПРАВНИЦИТЕ НА КРИМ ПОИСКАХА НЕЗАБАВНО ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ КИЕВ И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
10 В Крим има наистина разделение и предполага ,ч е въпроса ще се реши п мирен и демократиченн път , далеч не всички руснаци дори в Крима са за отделяне а да не забравяме и кримските татари все пак нали. И по телевизиите дадоха достатъно материали стига сте лугали
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато правите коментари хубаво е да про4етете пове4ко информация в Google. Кримските татари са едва 13 % от населението на Крим. Няма как те да решават сдбата на крим нито имат потенциал да управляеат.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На многохиляден митинг в Севастопол, където живеее главно рускоезично население, бяха издигнати лозунги срещу настъпващия в Украйна фашизъм, а участниците обявиха решителността си сами да определят съдбата на града. Събралите се около 25 000 хиляди души на площад "Нахимов" развяваха руски знамена и избраха за "председател на Севастопол" бизнесмена Алексей Чалий.
6
3
 
15
 
! Отговори
Поправка преди 10 години
До АнонименВ Севаспопол бяха 50 хиляди, а в Одеса бяха 20 хиляди.
5
2
 
26
 
! Отговори
цензура преди 10 години
По нашите телевизии нямаше и секунда за случващата се на Изток и ЮГ.Зап сметка на това,директно от мегдана,ама направиха и няколко гафа,хеле ризовата.