Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна

"На границата сме на политическия и икономическия колапс"
Обновена: 27 фев 2014 17:21 | 27 фев 2014 15:34, Елка Василева
177
Арсений Яценюк е новият премиер на Украйна
Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Арсений Яценюк беше избран от Върховната рада за премиер на Украйна.

За него гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции. В гласуването са участвали 417 депутати. Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен.

Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите.

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк заяви, че бъдещото правителство не обещава бързо подобряване на икономическото положение в страната, предаде ИТАР-ТАСС. "Украйна е на границата на политическия и икономическия колапс", изтъкна Яценюк на заседание на парламента.

"Хазната на Украйна е ограбена и празна, не обещавам подобрение нито днес, нито утре, задачата на правителството е стабилизиране на ситуацията", посочи той.

Яценюк уточни, че само на Русия Киев дължи около 1,8 милиарда долара за енергоносители.

Яценюк заяви също, че кредит от 37 милиарда долара, получен от правителството на Янукович, е изчезнал, предаде Ройтерс.

Още по темата
Правителството на Украйна трябва незабавно да започне преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на финансиране както за погасяване на външните задължения на страната, така и за осигуряване на държавните социални плащания, заяви Яценюк.

Украйна и Русия трябва да изградят нови отношения, заяви още Арсений Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той каза в парламента, че украинците и руснаците са приятели и партньори и трябва да вървят заедно.

Яценюк призова Русия да не подкрепя сепаратистите и Виктор Янукович. "Искаме Украйна да е надежден партньор, който иска една добра Русия. Искаме и Русия да е такъв партньор за Украйна", подчерта Яценюк, който е председател на парламентарната група на партия "Баткившчина", и изрази желание да се изпълнят "двустранните и многостранните" споразумения на двете страни.

Яценюк каза още, че Украйна ще използва всички законни, конституционни методи за запазване териториалната цялост на страната. "Обръщам се към кримчани: ние сме единен украински народ, заедно ще победим, нашето единство е залог за успеха на украинската държава", заяви той.

В речта си в парламента Яценюк посочи сигурността на украинските граждани като "въпрос номер едно" за правителството и подчерта, че то ще контролира с всички конституционни методи системата за сигурност. Той каза, че всеки, който има оръжие, ще се преследва от закона, пише БТА.

Парламентът на Украйна утвърди състава на новото правителство. Първи вицепремиер става Виталий Ярема. Той ще отговаря за силовите министерства. Заместници на премиера ще бъдат Володимир Гройсман и Олександър Сич.

За външен министър бе назначен Андрий Дешчица - бивш посланик във Финландия и Исландия, а за министър на отбраната е утвърден адмирал Игор Тенюх, който бе командващ украинските военноморски сили в периода 2006-2010 г.

В правителството влизат още Арсен Аваков - министър на вътрешните работи, Олександър Шлапак - на финансите, Павло Шеремет - на икономиката , Юрий Продан - на енергетиката, Людмила Денисова - на социалната политика, Олег Мусий – на здравеопазването, Максим Бурбак - на инфраструктурата, Сергий Квит - на образованието и науката, Павло Петренко – на правосъдието, Игор Швайка - на аграрната политика, Андрий Мохник - на екологията, Евгений Нишчук - на културата, Дмитро Булатов - на младежта и спорта.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
ЗА 98 преди 10 години
До за 98ТОЕСТ НЕ СИ БЕЗПРИСТРАСТЕН, А СИ ***, ТАКА ЧЕ МНЕНИЕТО ТИ НЕ Е ОБЕКТИВНО.
100
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕРБългария е много добре но не остана население в селата и градовете.
99
1
 
1
 
! Отговори
за 98 преди 10 години
До АнонименЕ ТОВА Е НОРМАЛНО ДА ГО КАЖЕШ ЩОМ ТИ ПЛАЩАТ ЗА ТАКИВА ПРИКАЗКИ. ТОВА Е ОФИЦИАЛНАТА ПРОПАГАНДА НА МАЙДАНА
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До УМЕН ГУЩЕР влечуго така ли ти каза да напишеш равито от свинагогата ти,явно си абсолютно хахо щом си вЕрваш на идиотизма ти
97
1
 
8
 
! Отговори
до Гъщер преди 10 години
Ти от Ю тубе ли си поумнял ?Няма какво да ни сваляш звезди много преди да станем бедни роби в собствената си държава ,сме видяли белия свят.Русия има невиждан лукс и невиждана мизерия ,същото е и в "богатата" америка!Повечето щати във вътрешността са толова зле ,че приличат на снимки от 19 век!Виждам ,че продуктово се целите в разни набори след 90 та ,ама посмали малко бе ***.
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 90 AКО ЗAЛОЖA НA ТОВA, КОЕТО КAЗВAШ, ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ ЗAГУБЯ. AЗ ЗAЛAГAМ, ЧЕ УКРAЙНA ЩЕ ОСТAНЕ ЦЯЛA, И ЩЕ ПОДПИШЕ С ЕВРОПA. ЗA СЕГA БAЗAТA В КРИМ ЩЕ ОСТAНЕ, НО НЕ ЗA ДЪЛГО, ЗAЩОТО УКРAЙНA Я РAЗГЛЕЖДA КAТО ВРЕДНA ЗA СИГУРНОСТТA И СУВЕРЕНИТЕТA Е ВAЖЕН!
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да им е честит на ухраинските херо от Майдана!то и нашите заблуденяци навремето много се радваха на Драгалевския велик управленец,но сега повечето с умиление споменават името му и родата.бързо ще се усетят какъв са си нахендрили,но то е така.като си направиш сам нещо-тогава най боли!
94
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОВA ФЛОТ ЛИ МУ ВИКAШ, НЕ СЕ ИЗЛAГAЙ, КУЗЯ НA ВЛЕКAЧ, БЕЗ ВЪЗДУШНA ПОДРЪЖКA, БЕЗ AДЕКВAТНA ЛОКAЦИЯ..Я ПAК КAКВО СA " СВAЛИЛИ" СМЕХУРAНКООО ЗНAМ ЧЕ СИ РAЗТРОЕН, НО ПУТИН ЗНAЕ, ЧЕ A МРЪДНA, A ПРЪДНA Е СИТУAЦИЯТA! ГРУЗИЯ Е ДРУГA БИРA, И ИСТОРИЯ, ТAМ СAМAТA ГРУЗИЯ ОБЪРКA КОНЦИТЕ С AБХAЗИЯ, НО УКРAЙНA СЕГA Е ЖЕРТВA ТО Е ЯСНО!
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бедна ,изоставена и без ясна политическа власт !Е това е Украйна!Даже ако бях на русаците бих ги оставил да се оправят сами ,да изгладнеят хубаво и да просят на вратата.Няма смисъл Путин да ги освобождава от собствената им глупост!
92
2
 
10
 
! Отговори
Боже Боже преди 10 години
Тия УкАринци не спират да смайват! След като си пресушиха хазната за 24 часа, през следващите 48 си избраха пенди за премиер, който пък даде откат през следващите 24 часа и почна да говори стил хара-кришна!Сега остава да обявят века на любовта и да си легнат с ЕС и Русия едновременно като си платят двойно за кефа на МВФ!
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съпругата ми е руска гражданка,всяка година сме на гости на техните в Подмосковието,запознах се с много руснаци,мога да ви кажа само едно,щом си българин и си коректен с тях -голямо уважение и си болгарский брат.наистина е вярна приказката за широката руска душа,ама и,че всички руснаци са по природа са като бойни петли,също е вярно .запомнете руснака от война не се бой.самата им природа е войнствена и са върли националисти и патриоти,настъпят ли ги в Украйна Русия ще скочи.
90
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко време ще изкара Яценюк?1 месец +6 месеца -
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСИЯ СЪВСЕМ ПРАГМАТИЧНО МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В УКРАЙНА. А ТО Е ПОЛОВИН УКРАЙНА. МОЖЕ ДА СЕ ОБЗАЛОЖИШ С КОГОТО ИСКАШ И ЩЕ СПЕЧЕЛИШ.
88
1
 
3
 
! Отговори
ЗА 83 преди 10 години
До АнонименКАТО ИСКАШ СЕРИОЗНО, ГОВОРИ СЕРИОЗНО. СЕГА ГОВОРИШ СМЕШКИ.
87
5
 
0
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
Кога изучихте политическите науки, кога ви почерне г*за ве, списатели славни?Но - няма лошо - извъртете докрай плочата с агитпроп клишетата, че Путинович като му свият сърмите и признае новите украински власти и ще требе бързичко да се пренасочите да пишете коментари за славно затъващата (по социалистически) Венецуела :)Венсеремос, таваришч-камаради! И да кажете едно българско "Мерси" че ви подготвям отрано за следващата ви "работна" седмица :D
86
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГ ПЪТ РЕЛИГИОЗНИ! НAМA ТAКИВA, ТОВA Е ЛИЦЕМЕРИЕ НЕ РЕЛИГИОЗНОСТ!
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна ще загубят война с Русия даже и с подкрепа от НАТО.
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Хазната на Украйна е ограбена и празна, не обещавам подобрение нито днес, нито утре, задачата на правителството е стабилизиране на ситуацията"Мелодията на Титаник би била мноо подходяща за фон.
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 76AЗ СЪМ СИГУРЕН, В ТОВA, ДA СЕ ОБЗAЛОЖИМ ЛИ, ЧЕ РУСИЯ НЯМA ДA ПОСМЕЕ ДA НAПAДНЕ НИКОГО, НИТО ДНЕС, НИТО УТРЕ? ХAЙДЕ ПО- СЕРИОЗНО, AКО ОБИЧAШ! СЕГA СВЕТA Е ГЛОБAЛЕН И ВСЯКО МЪРДAНЕ НЕ Е ЖЕЛAТЕЛНО! ПУТИН ПРОСТО СИ ИГРAЕ ВЪТРЕШНИ ИГРИЧКИ, ЯСТРЕБИ ИМA И ПРИ НЕГО, НО И ТЕ СЕ КРОТНAХA, ВРЕМЕ Е ЗA ПРAГМAТИЗЪМ!
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦЯЛИЯ НАТОВСКИ ФЛОТ ПРИ БРЕГОВЕТЕ НА СИРИЯ СИ ОБРА КРУШИТЕ СЛЕД КАТО НА 1 СЕПТЕМВРИ РУСКОТО ПВО СВАЛИ ВСИЧКИ ИЗСТРЕЛЯНИ ТОМАХОВКИ СРЕЩУ ДАМСК,СВАЛИ И ЕДИН БЕЗПИЛОТЕН РАПТОР ЗА БЛИЗО МИЛ. ДОЛАРА ,КОЙТО ПАДНА В ЙОРДАНИЯ,РУСИЯ ПОМЛЯ СААКАШВИЛИ ЗАРАДИ НЯКОЛКОТО ХИЛЯДИ ЕТНИЧЕСКИ РУСНАЦИ В ОСЕТИЯ, ТА ДА ПОПИТАМ ДАЛИ РУСИЯ НЯМА ДА РЕАГИРА ПРИ 17 МИЛИОНА РУСНАЦИ В УКРАЙНА И ТО НА СОБСТВЕНАТА СИ ГРАНИЦА И ТЕРИТОРИЯ,НАТО Е ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОТДЕЛНИ ДЪРЖАВИ И 90%ОТ ТЯХ НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В КОНФЛИКТ С РУСИЯ