Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим

Издигнато е руското знаме
Обновена: 27 фев 2014 15:40 | 27 фев 2014 08:46, Елка Василева
361
Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим
Снимка: БТА

Сградите на регионалния парламент и правителството на украинската автономна република Крим са били превзети от въоръжени лица „в униформи без опознавателни знаци“. Това съобщи във Facebook лидерът на кримските татари Рефат Чубаров, пише Lenta.ru.

По думите му засега те не са поставяли каквито и да са искания.

Още по темата
Чубаров призова жителите на Симферопол да запазят спокойствие, като добави, че освобождаването на сградите е от компетенцията на професионалистите и правоохранителните органи.

Сградите на парламента и правителството в Крим са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население, предаде ИТАР-ТАСС.

Известно е, че в Крим стихийно се сформират отряди за самоотбрана, които се насочват към Симферопол.

Според изданието „Навигатор“, което се позовава на източник от МВР в Крим, около 4 часа тази сутрин в сградата на парламента са влезли група въоръжени хора – около 30 души с черни униформи, с маски и с автомати Калашников. Служителите на охраната са били помолени да напуснат сградата и да предадат оръжието си.

За превземането на сградите съобщи и BSNews. „Информацията отговаря на действителността. На сградата на правителството на Крим е издигнат руският флаг“, предаде агенцията. „Ние отидохме на работа, но не можем да влезем във Върховния съвет: сградата е отцепена от милицията... Съобщиха ни, че сградата е превзета, днес няма да се работи“, разказа служител от пресслужбата на парламента за РИА Новости.

Над двете административни сгради вместо флага на Украйна е издигнато руското знаме. Редом до руския трикольор продължава да се вее знамето на Автономната република Крим.

И.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че хората, превзели сградите, са въоръжени с автомати и картечници. Той съобщи, че са вдигнати под тревога силите на милицията и вътрешните войски, предаде УНН. „Провокаторите са в марш. Време е за трезв разум, консолидация на здравите сили и точни действия“, заяви Аваков.

Районът около парламента в Симферопол, столицата на автономната република Крим, е обкръжен от силите за сигурност, за да се избегне кървава баня сред гражданското население и да не се допуснат въоръжени сблъсъци, пише Аваков на страницата си във Facebook.

Ръководството на украинската автономна република Крим започва преговори с отрядите за самоотбрана, формирани от местното рускоезично население, които превзеха сградите на кримския парламент и правителството, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ще участвам в преговорите. Ще информираме оперативно хората в Крим за всички събития до момента. Всичко е под контрол, тече преговорен процес", заяви в ефира на регионална телевизия Анатолий Могильов, министър-председател на автономната република.

Хората от сградите са били изведени навън, "без (окупаторите) да проявят агресия към тях"; на охраната е било върнато оръжието, посочи Могильов.

Във връзка с положението в Симферопол е обявен почивен ден.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден специален щаб, съобщи пресслужбата на местното правителство.

Могильов прикани кримчани да запазят спокойствие, а всички политически сили - да не допуснат агресивни действия из улиците на града.

Окупаторите, превзели сградите на кримската Върховна рада и на правителството, отказаха да преговарят с местния премиер, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира по-късно на сайта си кабинетът в Симферопол.

Анатолий Могильов им е оставил телефон за връзка, уточнява ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера пред сградата на парламента на Крим се проведоха два митинга. В единия от тях участваха привърженици на присъединяването на Крим към Русия, а в другия – представители на кримско-татарската общност, които се обявяват за запазване на региона в състава на Украйна и подкрепят смяната на властта в страната.

Между участниците в акциите станаха сблъсъци, в крайна сметка проруските активисти бяха изтласкани от пространството пред парламента.

По данни на здравното министерство в Киев при сблъсъците са пострадали близо 30 души.

В Севастопол участниците в многохиляден митинг избраха чрез гласуване нов кмет на града. Това е гражданинът на Русия Алексей Чалий. Първоначално градските власти определиха това решение като незаконно, но по-късно създадоха нов изпълнителен орган, който беше оглавен от Чалий. Самият той заяви, че Севастопол няма да се подчини на решението на новото ръководство на Украйна за разформироване на спецчастта „Беркут“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: УкрайнакримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Докато някой завзима властта, то той е сепаратист, а когато я завземе вече става демократ. И как може при условие че 80 % населението на Крим са руснаци, руснаците да са сепаратисти. Просто тези хора не искат да живеят под украйнското знаме. А си искат своето си - автономно. Ако Украйнските нови "демократи" се окажат умни (в което дълбоко се съмнявам) то ще дадат на Крим пълна автономия. Така и Русия ще бъде доволна, и САЩ ще бъдат доволни. А че ще има санкции за Украйна от Русия - ще има.
193
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците не случайно са най-глупавата нация в света. Повтарят си с пълна сила грешките от преди 60-70 г.
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека сега по-възрастните и опитни да кажат какво да очакваме и що е то ВОЙНА.
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До NIKO11111Rusia niama da otide nikyde spokoino.
190
3
 
13
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Дано Русия да мине през Украйна, и да слезе малко по на юг към Балканите, че ми писна от кадри на БКП- американски ***, ***, моселеми, ***, *** и прочие *** и престъпници. Аз като антикомунист адмирирам Русия, която си остава стълб на консервативната политика. Новите столици на ционизма и комунизма са Лондон и Вашингтон.Сега оттам започва нова Студена война, но този път в обратен вариант.
189
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Rusnacite shte ostant s pryst v ustata. Da si vzimat piklivia flot ot Sevastopol i da si go navrat otzad.
188
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забележете, че в Крим липсва какъвто и да било медиен комфорт. В Киев пряка връзка, цяла мултинационална армия от репортери, а на изток ги отразяват с по една-две статийки, колкото да не е без хич.
187
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За близо 50 години комунизъм, България даде в пъти повече жертви, от колкото за 500 години турско робство това заради светлия комунизъм и добрата Русия
186
0
 
5
 
! Отговори
БОМБА преди 10 години
В момента има полиция в Столична община и Общинска банка, разкри АФЕРА. Акцията е свързана с кокаиновия канал, разбит от българските и френските служби. Орлин Алексиев, който е общински съветник от ГЕРБ бе тарашен преди дни заради оперативна информация, че има касание към канала.
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това сега е сепаратизъм и опит за изземване на законната власт. Не е като мирното хвърляне на Моллотов и напълно невинното палене на сгради в Киев.
184
10
 
3
 
! Отговори
ТКЗС преди 10 години
Много добре помним великото комунистическо минало, когато ни взеха едната крава и едното муле, както и земята дето имахме. За да се образуват ТКЗС-тата, това ли е велико? Да се чуди човек как да изхрани семейството си. Пикая ви на комунизма и на ония в Кремъл! Защо руският патриарх носи часовник за 400 хил.долара? Защо Путин носи часовника на дясната ръка? Крайно време е Меркел да върже побеснелият кремълски пудел. Нищо няма да стане, Русия или дава Сирия или губи Украйна това е. Честито!
183
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега, типично в духа на либерастията, ролите ще се сменят на 180 градуса и добрите ще са полицаите, използващи всички възможни средства", а лошите протестиращи ще се окажат... момент да си отворя речника по либерастия - сепаратисти", екстремисти", терористи".
182
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО
181
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука не става въпрос за национализъм...Крим е отвоюван от Екатерина Велика. Става въпрос за руснаци и то милиони. Става въпрос за нещо като Косово. Няма как Путин да не вземе мерки тези милиони руснаци да не живеят и ако бедно то без да са под натиск от татари и украинци католици....При такава военна сила Путин ако стои и гледа по - добре да се гръмне щото иначе руснаците в Русия ще го направят....
180
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Украйна има само украинци и те заслужават Европейски начин на живот. НЕ НА РУСИЯДА НА ЕВРОПА
179
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е да ама ние вече си унищожихме специалните части Беркут и сега ще трябва пак бандеровците да ходят да пуцат
178
2
 
7
 
! Отговори
Безпристрастен преди 10 години
Радославов,Тъй като те гони носталгията ще те върна има няма 150-200 години назад и ще те питам великите Г.С. Раковски и неговия брат....какво правиха и на кого помагаха на същия този полуостров?! Спирам на теме история - 2014 година сме и сме в съюз с най големите ни и доказали се през вековете врагове...от никой нищо хубаво не сме видели!
177
7
 
3
 
! Отговори
Рaдослaвов преди 10 години
Не си Безпристрaстен приятелю, щом зa теб днешнaтa рускa aгресия в Укрaйнa билa " другa".." рaзличнa" от съветскaтa., зaпомни зa русия тоягa здрaвa нужнa е, зa дa стои дaлеч от грaниците нa своите комшии! Товa дa знaят и укрaинците, в борбaтa им зa незaвисимост!
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво имат да вземат руснаците. ? Крим си е техен. Петър го е отвоювал. Какво общо има Крим с Украйна? В карйна сметка Украйна е една измислена държава.Само че в нея живеят 50 милиона потенциални роби на ЕС
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Славянчо по българското законодателство НК заслужаваш затвор там ще слагаш руското знаме на *** ку*ове които ще те *** в оченцето отзадА по старата Търновската конституция смърт