Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим

Издигнато е руското знаме
Обновена: 27 фев 2014 15:40 | 27 фев 2014 08:46, Елка Василева
361
Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим
Снимка: БТА

Сградите на регионалния парламент и правителството на украинската автономна република Крим са били превзети от въоръжени лица „в униформи без опознавателни знаци“. Това съобщи във Facebook лидерът на кримските татари Рефат Чубаров, пише Lenta.ru.

По думите му засега те не са поставяли каквито и да са искания.

Още по темата
Чубаров призова жителите на Симферопол да запазят спокойствие, като добави, че освобождаването на сградите е от компетенцията на професионалистите и правоохранителните органи.

Сградите на парламента и правителството в Крим са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население, предаде ИТАР-ТАСС.

Известно е, че в Крим стихийно се сформират отряди за самоотбрана, които се насочват към Симферопол.

Според изданието „Навигатор“, което се позовава на източник от МВР в Крим, около 4 часа тази сутрин в сградата на парламента са влезли група въоръжени хора – около 30 души с черни униформи, с маски и с автомати Калашников. Служителите на охраната са били помолени да напуснат сградата и да предадат оръжието си.

За превземането на сградите съобщи и BSNews. „Информацията отговаря на действителността. На сградата на правителството на Крим е издигнат руският флаг“, предаде агенцията. „Ние отидохме на работа, но не можем да влезем във Върховния съвет: сградата е отцепена от милицията... Съобщиха ни, че сградата е превзета, днес няма да се работи“, разказа служител от пресслужбата на парламента за РИА Новости.

Над двете административни сгради вместо флага на Украйна е издигнато руското знаме. Редом до руския трикольор продължава да се вее знамето на Автономната република Крим.

И.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че хората, превзели сградите, са въоръжени с автомати и картечници. Той съобщи, че са вдигнати под тревога силите на милицията и вътрешните войски, предаде УНН. „Провокаторите са в марш. Време е за трезв разум, консолидация на здравите сили и точни действия“, заяви Аваков.

Районът около парламента в Симферопол, столицата на автономната република Крим, е обкръжен от силите за сигурност, за да се избегне кървава баня сред гражданското население и да не се допуснат въоръжени сблъсъци, пише Аваков на страницата си във Facebook.

Ръководството на украинската автономна република Крим започва преговори с отрядите за самоотбрана, формирани от местното рускоезично население, които превзеха сградите на кримския парламент и правителството, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ще участвам в преговорите. Ще информираме оперативно хората в Крим за всички събития до момента. Всичко е под контрол, тече преговорен процес", заяви в ефира на регионална телевизия Анатолий Могильов, министър-председател на автономната република.

Хората от сградите са били изведени навън, "без (окупаторите) да проявят агресия към тях"; на охраната е било върнато оръжието, посочи Могильов.

Във връзка с положението в Симферопол е обявен почивен ден.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден специален щаб, съобщи пресслужбата на местното правителство.

Могильов прикани кримчани да запазят спокойствие, а всички политически сили - да не допуснат агресивни действия из улиците на града.

Окупаторите, превзели сградите на кримската Върховна рада и на правителството, отказаха да преговарят с местния премиер, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира по-късно на сайта си кабинетът в Симферопол.

Анатолий Могильов им е оставил телефон за връзка, уточнява ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера пред сградата на парламента на Крим се проведоха два митинга. В единия от тях участваха привърженици на присъединяването на Крим към Русия, а в другия – представители на кримско-татарската общност, които се обявяват за запазване на региона в състава на Украйна и подкрепят смяната на властта в страната.

Между участниците в акциите станаха сблъсъци, в крайна сметка проруските активисти бяха изтласкани от пространството пред парламента.

По данни на здравното министерство в Киев при сблъсъците са пострадали близо 30 души.

В Севастопол участниците в многохиляден митинг избраха чрез гласуване нов кмет на града. Това е гражданинът на Русия Алексей Чалий. Първоначално градските власти определиха това решение като незаконно, но по-късно създадоха нов изпълнителен орган, който беше оглавен от Чалий. Самият той заяви, че Севастопол няма да се подчини на решението на новото ръководство на Украйна за разформироване на спецчастта „Беркут“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: украйнаКримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
4
 
2
 
! Отговори
пенев преди 10 години
Все едно тук, в България турци да превземат общинския съвет и да издигнат турско знаме! Същото е! Да докарват танковете и да унищожават руската ***!
173
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента е 2014 година !Стига връщате лентата в 1945 !Защо не гледате какво ни е прецакал ЕС ,а се занимавате с неща от преди 60 -70 години!700 година не ви ли е по интересна ?Всичко с времето си ,ако ще градим държава и връщаме изтърканата плоча на 45 ,то да я върнем на 18 година и Нъоиския договор!Няма вечни приятели има вечни интереси!Разбираите го това и до тук с елементарния политически пияр!Мислете миналото си е минало помага за бъдещето ,но не трябва да ти тежи на мисълта!
172
4
 
6
 
! Отговори
с. преди 10 години
България е зле защото за разлика от други държави от бившия соц.блок не освети агентите и доносниците навремето и позволи на ДС и нейни креатури,както и на синчетата и внуците на червените барони и техните пазванти да оплячкосат държавата и националното и богатство!Освен това рядко може да се намери по-*** и отлупена "нация" от българската,която освен,че само тъпо изгледа и изтърпя цялата гавра със себе си все още тъне в носталгия по соц-а и всичките лъжи и ***,на които се крепеше!
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 212Мaлоумен руснaк, ти знaеш ли, че 14 век Крим е нa Злaтнaтa ордa? 18 век и то в КРAЯ ГО ОКУПИРA русия в пореднaтa войнa с турция! *** вдлъбнaт!
170
1
 
6
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Коригирайте си информацията: "Между участниците в акциите станаха сблъсъци, в крайна сметка проруските активисти бяха изтласкани от пространството пред парламента. " вчера го гледах директно през интернет и стана точно обратното на написаното от вас.
169
3
 
4
 
! Отговори
Безпристрастен преди 10 години
Не бих казал че Москва е същата, вече няма СССР, вече няма Ленинград, има ЕС, има НАТО...и точно не заради някой друг , а за хора като Паси-то и тяхната гей банда нямаме армия! Или може би Москва е виновна пак?! Забравих да ти кажа че и другаря Димитров одавна е починал
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радославов!Дори химна на България от оня период не си чувал ,ама щом трябва да пишем политически всякакви ставаме.Бълария за това е зле ,че всякакви гаджалии и лъже-пророци се слушат !Виртуалните политически врачки и историчари да го...хат
167
1
 
4
 
! Отговори
с. преди 10 години
До до радославовПич,с тая демагогия що не се гръмнеш!Нюрнбергския процес е доста по-справедлив и честен от да речем Народния Съд тук!Неслучайно решенията му бяха отменени!Освен това колко са осъдените на смърт във въпросния съд и колко в Народния Съд!?И на колко от осъдените там са преследвали и тормозили близките и семействата за разлика от тук!И има разлика между гонене на вещици и масовото отнемане на имоти,бизнеси,активи,земя и тн.съпроводено с избиване на интелигенцията и цвета на нацията
166
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки бял християнин е русофоб. Всеки славяно-робски панелен пинчер е русофил.
165
7
 
9
 
! Отговори
Рaдослaвов преди 10 години
209 Спомените зa възходa нa третaтa ни Бългaрскa държaвa, не се остaвят тъй лесно Безпристрaстен! Не се остaвят лесно, зaщото възходa нa Бългaрия бе прекършен от червенaтa рускa чумa, и нямa никaкво знaчение дaли сегa сме 2014, или 2220 г. когaто същaтa плaтенa чумa нa Москвa, мъчи моятa Родинa!
164
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, образовайте се, няма украинска нация. Тя е изкуствено създадена като македонската.В така нарчената Украйна живеят около 50% поляци, католици прозападнонастроени и останалите 50% са руснаци, православни християни, естествено проруски настроени. Те обаче не са някакви завоеватели дошли там, а си живеят поне от 7-8 века. Четете повече.
163
3
 
12
 
! Отговори
dodger преди 10 години
В България по една или друга причина, русофилите винаги ще бъдат мнозинство. Приемете го! Който не го приеме отива на политическото бунище, като Костов
162
4
 
5
 
! Отговори
Справка Бурудгиева преди 10 години
До СОЦИАЛИСТФашист си ти,а бащата на Буруджиева, опорната на няколко мъжа е просто подъл убиец. Толкова за модерния социалист станишоглу и неговите хора-убийци са от миналия век и до сега, т.е. системни масови убийци,които трябва да са в затвора , но не и на власт, да се разпореждат със съдбата на цял народ с празните си корумпирани куфалници и чрез ибрика,даден им от ***. А Бурудж,е сура от Корана,която казва как правоверните да се разправят с"неверниците-нечестивци". Генетична малфорамация
161
0
 
4
 
! Отговори
с. преди 10 години
Общо взето сте толкова ***,че чак ми е мъчно за вас!Украйна е поредната държава,в която руснаците и запада си мерят еди какво си и в момента я разкъсват!Такива като Янукович са поставени на поста за да защитават дадени интереси и да предават тези на собствения си народ като в замяна ги правят доста богати хора!Тимошенко и тя не е много бедна май!Тая схема да ви е позната!?Болшинството от хората излязоха по улиците от глад,отчаяние и липса на бъдеще!Това,че някой ги използва не променя това!
160
2
 
3
 
! Отговори
до радославов преди 10 години
А помниш ли Нюрнберския процес ?Помниш ли реваншизма срещу колобороционистите ?Помниш ли изобщо какво е ставало в света след като пада Германия!Не било маи само тук гоненето на вещици ,а в цял свят!А я да ви попитам ,с тоя загрят на микровълнова Маккарризъм от 50 те дето гоним вещиците -комунисти и като инквизитори ги измъчваме ,дали не търсим елементарно влияние в политиката ?Няма как да гледаме за събития от 40 те и те да са с приоритет в 2014 -разбирате ли?
159
2
 
15
 
! Отговори
ахааа преди 10 години
Значи когато едни майданци окупираха и бомбиха държавни учреждения можеше,а когато други мирно протестират и окупират-не можело.Точно затова не са популярни,освен на площада.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Славянчо за такива думи може и да си го получиш някъде
157
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полските фашаги, спонсорирани от щедрите задоекански *** искат да отцепят и Крим, който винаги си е бил руски. Поне от 14-ти век насам.
156
13
 
6
 
! Отговори
мужик преди 10 години
Пази ни, Боже, от руския ботуш - най-извратената и античовешка форма на управление!
155
0
 
12
 
! Отговори
dodger преди 10 години
Аз незнам какво са ви виновни руснаците. Колосите на омразния СССР - Сталин е бил гризинец, а Хрущчов - украинец.