Валутният борд в България срещу хаоса в Украйна

Какво можеше да бъде, ако Киев беше приел дисциплиниращата система
Обновена: 28 фев 2014 11:53 | 28 фев 2014 11:52,
73
Валутният борд в България срещу хаоса в Украйна
Стив Ханке Снимка: архив, Булфото

Украйна би могла да избегне финансовия хаос, ако беше въвела строга финансова дисциплина по подобие на валутния борд в България, твърди икономистът проф. Стив Ханке в статия, публикувана в канадското бизнес издание "Файненшъл пост".

Когато комунизмът в България неизбежно и най-накрая се срути, икономиката на страната изглеждаше безнадежднa, пише проф. Ханке.

Тя бе изостанала най-много от всички комунистически страни, включително и от Украйна. Всъщност през 1990 г. България обяви невъзможност да плаща дълговите си задължения. През февруари 1991 г. избухна хиперинфлация, като инфлацията достигаше 123% месечно. А през февруари 1997 г. България преживя агонията на хиперинфлацията отново, когато тя достигна 242% месечно. Докато гледаше в пропастта, президентът Петър Стоянов реши да не скача, а през януари 1997 г. назначи мен за свой съветник. Аз незабавно предписах въвеждането на системата на валутен борд, за да сложа край на болестта на България.

През юли 1997 г. паричният съвет в страната бе факт. Левът бе привързан и на 100% обезпечен с германската марка. Курсът на лева към немската валута бе фиксиран на 1000 лева за една марка. Инфлацията и лихвените проценти започнаха да падат рязко. Икономиката се стабилизира, а българите научиха, че макар и стабилността да не е всичко, то всичко останало е нищо без стабилност. В страната най-накрая бе въведена дисциплина.

България все още не е пазарна икономика. Това се вижда от Годишния доклад за икономическата свобода по света за 2013 г., публикуван от Института „Като“. България се намира на 49-а позиция от 152 държави, включени в изследването. Не особено добре, но по-напред от Украйна, която заема 126 място. Икономическата свобода, която придружава една пазарна икономика, е двигателят за просперитета на икономиката. Ако България иска да просперира, то тя се нуждае от пазарна икономика.

Добра отправна точка е валутният борд, който носи със себе си фискална и финансова дисциплина. Няма вече възможност да се иска спасителната финансова помощ от централната банка. Валутният борд връзва ръцете на паричните власти. И забравете глуповатите теоретични и неясни аргументи, използвани от мнозина икономисти, които не приемат фиксираните валутни курсове. Режимът на валутен борд се отъждествява с дисциплина, пише Ханке.

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде (и какво би било), ако Киев би приел дисциплиниращата система – както направи България през 1997 г. Таблицата казва всичко.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Вижте характерна особеност на робството: Ние сме еврейска колония подложена на геноцид и нито дума по това, а какво би било по изгодно - борд или евро? Че и едното и другото и стотното се решава от синедриона, а нашето лакейство даже вече го дразни. Абсолютно нищо няма да се промени даже ако ЕС направи борд на еврото към лева, но ако почнеме да убиваме евреи нещата ще тръгнат в друга посока, при нашето състояние възможна само като полужителна!
53
0
 
1
 
! Отговори
2013 преди 10 години
До Анонимен 58: Само че драгалевския дойде след това, а хиперинфлацията я докара правителството на Виденов, който пък дойде след Беров (на когото Орешарски е нещо като аватар)
52
1
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 години
Хайде стига глупости. Левът в момента е като "Троянско конче" за българската икономика. Колкото по-бързо се освободим от левчетата, толкова по-добре за обикновените хората и толкова по-зле за нашите и чужди мафиоти олигарси.България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.Ще изчезнат и различните
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Февруари 97 със заплатата си можех да си купя 5-6 килограма сирене...pitai dedko Soros i dragalevskia ma..al...te si znajat zasto
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борда пази задниците на крадливите политици и банкери! И за кво да държим борд защото политиците били крадливи! Ами вие ако крадете на работа ще ви изгонят и в затвора може да влезете! Така и с крадливи политици се постъпва изгонват се от политиката и в затвора! А не да се прави борд че да продължат да крадат и да бъдат несменяеми а населението превърнато в роби да им плаща грабежите!
49
0
 
3
 
! Отговори
2013 преди 10 години
До Анонимен 53: същите приказки ги слушахме:- 1998 - преди деноминацията- 2006 - преди влизането в ЕСНищо такова не стана, и причината е много ясна - няма платежоспособно търсене което да поеме удвояване на цените.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е с рекордни дългове в историята си, а хората избягаха от страната и вече повече са роби в САЩ и ЕС отколкото работниците в България.
47
5
 
2
 
! Отговори
2013 преди 10 години
Гледам тука много експерти са се изказали - как във Великобритания и Франция нямало борд, пък само нас лошите капиталисти ни клатят... Но аз си спомням, че преди въвеждането на борда я бяхме докарали до 3-цифрена инфлация месечно. Февруари 97 със заплатата си можех да си купя 5-6 килограма сирене. Ама на някои хора паметта им е много къса, затова 25 години буксуваме на едно място
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 52Ти наясно ли си,какво ще стане въобще с голяма част от спестяванията на българите при въвеждане на еврото??Съгласен ли ще си,спестяванията ти да паднат наполовина след въвеждането му,да плащаш храни,стоки,лекарства,услуги двойно по-скъпо,защото сега,ако един хляб е 1 лев, в последствие ще е 1 евро!!Трябва да си голям наивник,да мислиш,че преобразуването на цените ще е в реална стойност и съотношение!!Такъв ще го ядем с това евро,че сегашната бедност ще ни се струва богатство тогава!!
45
5
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 10 години
Да де,ама сега минималната пенсия е 75 Евра,а при Жан Виденов и Румен Гечев средната заплата беше 3 Долара!!!!!!!!!!!!!!!Каква е гаранцията че след махането на борда няма да се получи същото!!!!Махане на борда само след въвеждане на еврото за официална валута,иначе-пак барикади и тоя път бесилки по Цариградско!!!!!!
44
1
 
5
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
А Бойко знаете ли колко пъти увеличи личното си състояние за един мандат? Според запознати поне от 2010 г. вече е минал при 9-цифрените и ще изкара като Костов поне 10 г. в опозиция, като издържа партията си лично!
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 45 СивияТочно,че спазването правилата и препоръките на всичките свързани с валутния борд разката майката на България и българите!!Намаляне на доходите-изпълнено,намаляне на пенсии-изпълнено,приватизация-изпълнено на 90%,платено здравеопазване и образование-изпълнено,въвеждане нови данъци,такси,акцизи-изпълнено и т.н.Интересното е,че след толкова изпълнителност на препоръки,народът като цяло не се е отлепил от дъното на милиметър,а шепа тарикати въвеждащи препоръките са с офшорни сметки!!!!
42
0
 
6
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
До Анонимен 47Абе я стига сте плещили глупости бе! Като ги повтаряте тези смрадливи лъжи и чакате да станат устина ли? Знаете ли с какво Костов идтржа файтон-партията си вече 12 години? Знаете ли как от инженер-химик никому неизвестният Левон Хампарцумян за 1-2 години стана милионер, а сигурно вече е и милиардер! Знаете ли кога и с колко забогатяха *** като Любомир Павло-Пъпката, Антоан Николов, Софиянски, Донев - все милионери и отгоре и забогатяли за един мандат на СДС! А славчо Христов?
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българина наистина е тарикат, и това се показва от многото коментари по-долу... Без валутния борд сме обречени, именно защото от 24 години ни управляват тарикати... Най-важното за тях е да прецакат гласоподавателите, да вземат властта и после да окрадат каквото има. Същите тези тарикати и техни приближени за назимали кредити, има много голяма междуфирмена задлъжнялост. И най-лесния начин да се оправят нещата е като 97. Ама вие дето плюете по борда не помните тогава какво беше. Глада и мизерията!
40
0
 
3
 
! Отговори
Лазар преди 10 години
Народа още ли се кара за ГЕРБ-БСП...едните били десни другите леви...аман.То след 1990 година всички са едно.ПАРИ-МУТРИ-ПОЛИТИЦИ-БИЗНЕСМЕНИ.Няма леви няма десни...НЯМА И ДЪРЖАВА.Има един Бог за десните от време оно до Борисов както за другите десни от Луканов до Станишев и то е ПА-РИ-ТЕ...ама за тях и техните роднини.Имаш ли ПАРИ окрадени от Народа ти вече го държиш гладен от там той става *** а после му вменяваш и Менторство тип Ханке да слушка докато си правите театрото тип Политика.Да ви ..
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Силовите структури пък отказват да изпълнят заповедта на временния вътрешен министър Арсен Аваков (впрочем, разобличен като педофил и хомосексуалист) за разформироване и обезоръжаване на спецчастите Беркут.
38
0
 
7
 
! Отговори
Сивия преди 10 години
На всички, отдавна им е ясно, че българина не желае да живее нормално, в чиста и подредена държава и да спазва правила. Българина си обича свинщината и мизерията, и не спазва никакви закони, защото "тарикат".
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"""БВП на НРБ през 1988г е $4850млн. , на глава от населението се падат $539 годишно"""Защо слагате минуси?
36
3
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
няма такава опорна точка защото парите са във върхушката на БСП а в народа какви пари той е обран бостан! Така че ако падне борда бедните и безработните няма кво да губят!
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новата Опорна точка на Моника днес е--да премахнем борда за да могат комунистите начело с Румен Гечев пак да опоскат парите на хората!Ненапразно го държат тоя Гечев,човека е специалист в обирането на народа!!!!