Валутният борд в България срещу хаоса в Украйна

Какво можеше да бъде, ако Киев беше приел дисциплиниращата система
Обновена: 28 фев 2014 11:53 | 28 фев 2014 11:52,
73
Валутният борд в България срещу хаоса в Украйна
Стив Ханке Снимка: архив, Булфото

Украйна би могла да избегне финансовия хаос, ако беше въвела строга финансова дисциплина по подобие на валутния борд в България, твърди икономистът проф. Стив Ханке в статия, публикувана в канадското бизнес издание "Файненшъл пост".

Когато комунизмът в България неизбежно и най-накрая се срути, икономиката на страната изглеждаше безнадежднa, пише проф. Ханке.

Тя бе изостанала най-много от всички комунистически страни, включително и от Украйна. Всъщност през 1990 г. България обяви невъзможност да плаща дълговите си задължения. През февруари 1991 г. избухна хиперинфлация, като инфлацията достигаше 123% месечно. А през февруари 1997 г. България преживя агонията на хиперинфлацията отново, когато тя достигна 242% месечно. Докато гледаше в пропастта, президентът Петър Стоянов реши да не скача, а през януари 1997 г. назначи мен за свой съветник. Аз незабавно предписах въвеждането на системата на валутен борд, за да сложа край на болестта на България.

През юли 1997 г. паричният съвет в страната бе факт. Левът бе привързан и на 100% обезпечен с германската марка. Курсът на лева към немската валута бе фиксиран на 1000 лева за една марка. Инфлацията и лихвените проценти започнаха да падат рязко. Икономиката се стабилизира, а българите научиха, че макар и стабилността да не е всичко, то всичко останало е нищо без стабилност. В страната най-накрая бе въведена дисциплина.

България все още не е пазарна икономика. Това се вижда от Годишния доклад за икономическата свобода по света за 2013 г., публикуван от Института „Като“. България се намира на 49-а позиция от 152 държави, включени в изследването. Не особено добре, но по-напред от Украйна, която заема 126 място. Икономическата свобода, която придружава една пазарна икономика, е двигателят за просперитета на икономиката. Ако България иска да просперира, то тя се нуждае от пазарна икономика.

Добра отправна точка е валутният борд, който носи със себе си фискална и финансова дисциплина. Няма вече възможност да се иска спасителната финансова помощ от централната банка. Валутният борд връзва ръцете на паричните власти. И забравете глуповатите теоретични и неясни аргументи, използвани от мнозина икономисти, които не приемат фиксираните валутни курсове. Режимът на валутен борд се отъждествява с дисциплина, пише Ханке.

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде (и какво би било), ако Киев би приел дисциплиниращата система – както направи България през 1997 г. Таблицата казва всичко.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
М да Валутен борд, но първо и задължително усложие е да ги минат през една ХИПЕРИНФЛАЦИЯ (ако не са вече в нея) защото след това са най лесната плячка и задължително политика на ниски доходи (умишлена). ДА са живи и здрави следващите Евро роби с промити мозъци. По нас да бяхте видяли как го играем този филм и не се знае кога ще му края или може би няма да има такъв:(
13
5
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Ако народа не беше застанал на губещата страна на ЕС, сега нямаше да си броите стотинките в чужди вериги меагазини, които ви продават отровни ***. И 3 лв. за бензин, нямаше да са ви проблем.
12
2
 
1
 
! Отговори
да 9 преди 10 години
Ама са от страната на добрите !Я си престави ,че си взел ипотека!Ако е нещо апетитно и банката е мошеническа ,би те прецакала за една пресрочена вноска,но ако си тяхен човек и няма какво да ти вземат срещу дълга ,то не очакваи да те пипат.
11
5
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
ПО ВРЕМЕТО НА МЕНГЯНА КОСТОВ ИМАШЕ ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ 1997 ЯНУАРИ 1700 СТАНА ДОЛАРА ЗА ЕДНА ВЕЧЕР .ЗАПЛАТА 5-6 ДОЛАРА БЕШЕ .
10
3
 
20
 
! Отговори
Данке преди 10 години
България, държавата с най ниски данъци и заплати в ЕС, с едно най ниските нива на държавна задлъжнялост, но въпреки това най-бедната и със загиваща икономика.Това е така, защото всички страни се управляват от ***, само ние и една прибалтийска сме супер умни и сме във валутен борд.Бъдете умни и слушайте Ханке и няма да имате ни икономика, ни държава. .
9
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 10 години
До дедо ТашункоТи сериозно ли ?
8
1
 
8
 
! Отговори
Пеньо Сачмата преди 10 години
До дедо Ташунко,дедо, когато въведоха валутния борд курса беше 1000 лв за 1 марка, после смениха парите по времето на Костов и махнаха нулите, и 1000 лв станаха 1 лв. Май не си спомняш много добре това време а :)
7
5
 
17
 
! Отговори
кхфй преди 10 години
България и икономиката я разрушихте вие англо-саксонски масонски изверги.И НИ НАБУХАХТЕ ВАЛУТЕН БОРД И ГЛАД И НИКАКВО ПРОИЗВОДСТВО САМО ВНОС КУЧЕТА УМРЕТЕ МЪЧИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
6
11
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Един лев за една немска марка, не 1000 лв. за 1 марка. Пишете глупости, които вече не ни правят пичатление, толкова успяхте да ни продухата тиквите. Някой непрекъсната се мъчи да ни стабилизира и работите все повече се у.ират.
5
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Добре
4
2
 
17
 
! Отговори
макето преди 10 години
Е те такъв валутен специалист да ми падне на мушката ехеееееееее мечти
3
9
 
6
 
! Отговори
до #2 преди 10 години
Не бе втори, заради вълната, не заради ембаргото на САЩ към Ирак и Войната в Персийския залив. Егати въображението имат червените ви главатари.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Когато комунизмът в България неизбежно и най-накрая се срути, икономиката на страната изглеждаше безнадежднa, пише проф. Ханке.Тя бе изостанала най-много от всички комунистически страни, включително и от Украйна. Всъщност през 1990 г. България обяви невъзможност да плаща дълговите си задължения."Айде да не бъдете двулични от Европата и Хамериката. По-старите от нас ощепомнят, че не можеше държавата ни да погаси тези дългове, заради ембаргото на САЩ към Ирак и Войната в Персийския залив.
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако някой друг беше организира кампанията, можеше и да се разпиша.Но да обслужвам Мутрите от ГРОБ и президентът им мишка, мерси - без мен.