Виктор Янукович се извини на украинския народ

Няма да иска военна помощ от Русия, чуди се защо Путин все още мълчи
Обновена: 28 фев 2014 19:05 | 28 фев 2014 16:14, Елка Василева
188
Виктор Янукович се извини на украинския народ
Виктор Янукович. Снимка: Reuters

Виктор Янукович заяви, че се срамува от случващото се в Украйна и се извини на украинския народ за събитията в страната и за това, „че не ми стигнаха силите, за да удържим стабилността“.

Той даде пресконференция за първи път, откакто напусна Украйна.

Янукович заяви, че той е действащият президент на Украйна: „Ако действащият президент не е подал оставка, ако той е жив /а аз, както виждате, съм жив/, той е действащият президент“.

Янукович декларира, че ще продължи „борбата за бъдещето на Украйна срещу тези, които със страх и терор се опитват да я оседлаят“, предаде РИА Новости.

Според него властта в страната е била „превзета от националистически профашистки бандити, представляващи абсолютно малцинство от населението на Украйна". По думите му трябва да се проведе безпристрастно разследване на престъпленията в Украйна под контрола на обществеността и Съвета на Европа.

„Трудно ще ни бъде да излезем от кризата, в която изпадна страната. Сътресенията и жертвите са последица от политическата криза. Това е резултат от безотговорната политика на Запада, която поощряваше Майдана“, заяви Янукович.

Още по темата
 „Никой не ме е свалил, бях принуден да напусна Украйна под непосредствена заплаха за моя живот и живота на моите близки“, каза още той.

„Никъде не съм бягал. От Киев заминах за Харков. Когато бях още в Киев, срещу мен стреляха с автоматично оръжие. Колата, която ме прикриваше, беше обстрелвана фактически от всички страни. Не съм заминал сам, никъде не съм бягал“, разказа Янукович.

„Пътувахме, за да се срещнем в Харков с активисти на Партията на регионите. Пристигнахме там късно през нощта. Когато пристигнахме в Киев, още от сутринта на 22 /февруари/, службата за сигурност започна да получава информация, че в Харков пристигат радикално настроени групи. Нямаше никакъв страх, това бяха условията за сигурност. Не е моя работа да ръководя сигурността. С мен бяха Рибак и Клюев. Помолих ги те да излетят за Донецк и да разкажат какво се е случило с нас. Сам реших да отида в Луганск. Тръгнахме с два хеликоптера. Военните диспечери ни предупредиха, че ако не се отклоним от тази посока, те ще вдигнат изтребители. И пилотите на хеликоптерите решиха да обърнат и да кацнем в Донецк. В крайна сметка стигнах в Крим. Намеренията ми отново бяха осуетени чрез нови заплахи. Получих обаждания със заплахи към членовете на семейството ми“, добави той.

Янукович се намира в момента в Ростов на Дон, тъй като там живее негов стар приятел, а ще се върне в Украйна, когато там бъдат спазени условията за неговата безопасност.

Той заяви още, че „каквито и да са военни действия в тази ситуация са недопустими. "Не се каня да се обръщам /към Русия/ за военна подкрепа. Украйна трябва да остане неделима", каза той.

Янукович съобщи, че не се е срещал с Владимир Путин. „След като влязох в Русия, разговарях с него по телефона. Договорихме се при възможност да се срещнем“, уточни той.

Русия е стратегически партньор, каза Янукович. Според него в рамките на споразуменията между Украйна и Русия Москва има право да действа. „Смятам, че Русия е длъжна да действа. Познавайки характера на Владимир Путин, се чудя защо до момента той е сдържан, мълчи“, каза той.

„Русия трябва да използва всички налични възможности, за да предотврати хаоса, терора в Украйна. Но аз съм категорично против нахлуване в Украйна, нарушаване на нейната цялост“, уточни Янукович.

Той заяви още, че никога не е инструктирал украинската милиция да стреля по протестиращите.

Според него случващото се в Крим „е естествена реакция на военния преврат, станал в Киев. Хората в Крим няма да се подчиняват на националисти и бендеровци. Като действащ президент на Украйна заявявам, че Крим трябва да остане в състава на украинската държава, запазвайки широката си автономия“, категоричен е Янукович.

За опозицията и подписаното на 21 февруари споразумение за урегулиране на ситуацията в страната Янукович каза, че то „предвиждаше изпълнение на споразумението от двете страни. Вярвах в порядъчността на чуждите посредници. Макар че това споразумение беше много противоречиво и сложно, аз го подписах", обясни той.

Според него обаче споразумението не е било изпълнено. „В крайна сметка Киев беше наводнен от въоръжени хора, които започнаха да разбиват домове. Започнаха да страдат невинни хора. Това продължава и в момента. Споразумението даваше надежда. Но всичко, което се случи след това – е беззаконие, терор, безвластие и хаос, безпрецедентни решения, приемани в парламента чрез насилие над депутати“, каза Янукович.

Той увери, че никога не е искал да навреди на Юлия Тимошенко, но я обвини в нанесени щети на Украйна на стойност 20 милиарда долара.

Янукович заяви още, че няма банкови сметки и собственост в чужбина. Той подчерта, че винаги е декларирал своите доходи и собственост. Обясни, че е купил в Межигорие къща за 3 милиона и 200 хиляди долара от частни спестявания и тя е станала за него и офис, и дом в Киев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прекрасна снимка! Унизеният президент...Идеално ще стои до него ***....но като се изправи от партера, в който запада отново го постави
15
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държа милицията в никаква позиция.Или да ги беше прибрал или да даде заповед да смачка тълпата.Само поемаха удари момчетата за нищо.
14
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"и се извини на украинския народ за събитията в страната и за това, че не ми стигнаха силите, за да удържим стабилността."Ще се сетиш, много дълго държа милицията в отбранителна позиция с гумени куршуми и водни струи.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Върни се на поста си, гусин президент! Тогава ще видите волеизлеянието на народа, на който се смятате за президент....
12
17
 
8
 
! Отговори
***А*** преди 10 години
*** се е насралоАмин и Богу слава тоя път се размина без война но сме на прага й
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
12 долу-горе схваща:)))
10
14
 
28
 
! Отговори
Янукович преди 10 години
Извинявам се, че не смачках майданските ***, следващия път ще поправя грешката си.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тук 4 човечета не вдяват,за какво се извинява....
8
15
 
23
 
! Отговори
zuio преди 10 години
Руски войски в Украйна смърт за бандеровци и фашисти.
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Манипулирана статия.
6
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мамин убавец :) Сладур...Кога ли ще изтупаш праха на Садамовото въже...
5
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-скръбно,по-скръбно трябва,Янушеско!И една сълза фалшива отрони...тъй де,не са ли те обучили във Ведомството как се процедира в подобни случаи?ГАД
4
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майките на убитите приемат ли извинението?
3
12
 
20
 
! Отговори
Янукович преди 10 години
Мили съграждани!Извинете че Ви................майката...........лелята.......................до девето коляно!
2
18
 
14
 
! Отговори
Пич преди 10 години
Хахахахаах ... Янукович с опорните точки написани от другаря Путин:)) Извинявал се!? Има срам да се изправи от Ростов на Дон, и да се обърне към украинците ... и да им се извинява?! Тази жалка марионетка. Да си остане в Русия, там му е мястото. А руснаците показаха на цял свят, как защитават един убиец, който не се поколеба да нареди стрелба по собствения си народ.
1
25
 
17
 
! Отговори
....... преди 10 години
Прекрасна физиономия!Края на още един убиец....А единствената държава, която дава подслон и закрила на убийци е РОССИЯ!