Пълна бойна готовност на армията на Украйна

Засилена е охраната на стратегическите обекти
Обновена: 2 мар 2014 10:45 | 1 мар 2014 22:07,
493
Пълна бойна готовност на армията на Украйна
Олександър Турчинов Снимка¨Reuters

Председателят на парламента на Украйна, изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов обяви, че е издал заповед да бъдат приведени въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност. Засилена е охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ, предаде ИТАР-ТАСС.

Действията на Киев са в отговор на решението на руския парламент, който разреши на президента Владимир Путин да изпрати руски военни части в Украйна "до нормализиране на обстановката там".

Премиерът Арсений Яценюк заяви от своя страна: "Убедени сме, че Русия няма да предприеме интервенция, понеже това ще означава война и край на всякакви отношения между двете страни".

Той съобщи, че е имал телефонен разговор с руския си колега Дмитрий Медведев, по време на който е поискал Русия да върне черноморските си сили в казармите им, за да намали напрежението. Военна интервенция е недопустима, понеже би била нарушение на всички международни договори", подчерта той.

Украйна е поискала от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост, предаде Ройтерс. Украинският министър на външните работи Андрий Дешчица заяви, че е провел разговори с представители на САЩ и на ЕС и после е помолил НАТО да окаже помощ на Украйна заради това, което украинският премиер описа по-рано днес като руска агресия.

Искане е било отправено към НАТО да обмисли използването на всички възможности за защита на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, украинския народ и ядрените обекти на украинската територия, поясни украинският министър на външните работи. Той каза, че засега не е могъл да се свърже с руския външен министър Сергей Лавров.

Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош пък призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна, съобщи руската информационна агенция.

Съответното обръщение било поместено на страницата на "Десния сектор" в социалната мрежа "ВКонтакте".

Още по темата
"Украинците винаги са подкрепяли освободителната борба на чеченския и другите народи от Кавказ. Сега дойде време вие да подкрепяте Украйна. Като лидер на "Десния сектор" ви призовавам да активизирате борбата. Русия не е толкова силна, колкото ви се струва", гласяло съобщението според ИТАР-ТАСС. 

Агенцията припомня, че Ярош по време на първата военна кампания в Чечения е бил сред неколцината украински бойци, участвали в бойни действия срещу руските войски.

В отговор пълномощният представител на министерството на външните работи на Русия по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов в микроблога си в Туитър написал :"Украинският неофашист Ярош повика на помощ терориста Умаров. На такива ли "демократи" в Украйна залага Западът!? Ще има ли реакция оттам?"

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това остава сега, да се сбият руснаци и украинци! Сякаш не са братовчеди.
9
7
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Змията хапе най-лошо като е застрашена!Путин е вече победител 2/3 от Украйна е зад него и развява плакати,знамена и чака да ги освободи.Тея ако имат малко здрав разум ще се оттеглят бързо ,а иначе ще направят и остналата 1/3 про-Руска.Каззвах ви аз ,че ще си хапва вратовръзката като Саакашвили ,ама ми се смяхте.
8
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЯ ТУРЧИНЛИ Е ИЛИ Е САМО ОБРЕЗАН? КАКВИ ЧЕЧЕНЦИ КАКВИ СЕПАРАТИСТИ ГО ГОНЯТ ТОЯ. Я НАЙ ДОБРЕ ОВИВАЙ ЧАРШАФА СЛАГАЙ ЧАЛМАТА И ТРЪГВАЙ КЪМ ГРОБИЩАТА. Е НЕЕ ИСТИНА. НЕМОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ В УКРАЙНА ИМА ИЗПУСНАТИ ОТ ПСИХИАТРИЯТА.
7
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно армията ще изпълнява ли заповеди на пучист?
6
3
 
75
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Тоя луд ли е да направи такова признание?!!Е сега Русия си разшири територията и населението с 20 милиона!!!Да кажеш че си подкрепял чеченците.Тия нещо не са у ред!!!
5
1
 
75
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Ако влезе руската...армия в Украйна,ще се видят колегите офицери от двете армии;завършили са едни и същи училища и академии.
4
48
 
12
 
! Отговори
Zidarov преди 10 години
Турчинов, дано да изненадаш рашките като български генерал Иван Колев!
3
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинов, че ядете мечешкия...ми се струва. Ама вие си знаете. Жалко, че не зачитате половината Украйна!!!
2
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Десен сектор" заповяда на членовете си да проведат спешна мобилизация и да се въоръжат за защита на украинската държавност. В нареждането се добавя, че "в зависимост от конкретната ситуация в районите, максимално да се координират действията с армията, Съвета за национална сигурност и вътрешното министерство.""Напомняме на всички граждани на Украйна, независимо от националността им (вкл. руснаците), че нашата борба е антиимперска, а не русофобска. Руската империя ще бъде разрушена. Призоваваме Движението за съпротива в Кавказ и освободителните движения в Русия да активизират своята дейнос
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре разговор между Турчинов и Путин. Мирно уреждане и - Нобелови лауреати за мир!