Пълна бойна готовност на армията на Украйна

Засилена е охраната на стратегическите обекти
Обновена: 2 мар 2014 10:45 | 1 мар 2014 22:07,
493
Пълна бойна готовност на армията на Украйна
Олександър Турчинов Снимка¨Reuters

Председателят на парламента на Украйна, изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов обяви, че е издал заповед да бъдат приведени въоръжените сили на Украйна в пълна бойна готовност. Засилена е охраната на стратегическите обекти, в това число АЕЦ, предаде ИТАР-ТАСС.

Действията на Киев са в отговор на решението на руския парламент, който разреши на президента Владимир Путин да изпрати руски военни части в Украйна "до нормализиране на обстановката там".

Премиерът Арсений Яценюк заяви от своя страна: "Убедени сме, че Русия няма да предприеме интервенция, понеже това ще означава война и край на всякакви отношения между двете страни".

Той съобщи, че е имал телефонен разговор с руския си колега Дмитрий Медведев, по време на който е поискал Русия да върне черноморските си сили в казармите им, за да намали напрежението. Военна интервенция е недопустима, понеже би била нарушение на всички международни договори", подчерта той.

Украйна е поискала от ЕС, САЩ и НАТО да разгледат всички възможни механизми за защита на териториалната й цялост, предаде Ройтерс. Украинският министър на външните работи Андрий Дешчица заяви, че е провел разговори с представители на САЩ и на ЕС и после е помолил НАТО да окаже помощ на Украйна заради това, което украинският премиер описа по-рано днес като руска агресия.

Искане е било отправено към НАТО да обмисли използването на всички възможности за защита на териториалната цялост и на суверенитета на Украйна, украинския народ и ядрените обекти на украинската територия, поясни украинският министър на външните работи. Той каза, че засега не е могъл да се свърже с руския външен министър Сергей Лавров.

Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош пък призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна, съобщи руската информационна агенция.

Съответното обръщение било поместено на страницата на "Десния сектор" в социалната мрежа "ВКонтакте".

Още по темата
"Украинците винаги са подкрепяли освободителната борба на чеченския и другите народи от Кавказ. Сега дойде време вие да подкрепяте Украйна. Като лидер на "Десния сектор" ви призовавам да активизирате борбата. Русия не е толкова силна, колкото ви се струва", гласяло съобщението според ИТАР-ТАСС. 

Агенцията припомня, че Ярош по време на първата военна кампания в Чечения е бил сред неколцината украински бойци, участвали в бойни действия срещу руските войски.

В отговор пълномощният представител на министерството на външните работи на Русия по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов в микроблога си в Туитър написал :"Украинският неофашист Ярош повика на помощ терориста Умаров. На такива ли "демократи" в Украйна залага Западът!? Ще има ли реакция оттам?"

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
38
 
3
 
! Отговори
Русия... преди 10 години
...за пореден път потъпква суверенитета на своя съседна страна.Поредна съветска постъпка от Москва,явно наистина не можеш да научиш старо куче на нови номера.Дано ЕС и Съвета за Сигурност към ООН реагират своевременно,защото от подобно нещо губи само и единствено народа на Украйна.
29
0
 
5
 
! Отговори
42 преди 10 години
До Анонимен: много си луд, честно
28
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От всичко което видях досега е ,че ционистите имат влияние само в Киев но на изток са капо ! В Донецк, Харков и Крим се вее руското знаме. Очаквам скоро това да случи и в Киев , а еврейските *** турчинов и кличко да бягаааат
27
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майданците ще удрят кафевия печат на гащите.... САЩ и ЕС само ще хленчат и нищо няма да направят - справка Грузия
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна! ИДОИТ, пълен политически трупе тоя, така се е насрал, че кани терористи в държавата си... Ами Русия да влезе тогава, за да бие терористи бе- кво ги е еня за другото. Украйна я направиха терористична държава- ***, тоя народ за никакви ги нямат, може ли радикален ислямист терорист да го каниш в хростианска дъ
25
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименРуснаците бяха с нас, но някои *** се правиха на НАТОвци и сега турските танкове са за 2ч в Пловдив ако решат.
24
1
 
36
 
! Отговори
3-ти март преди 10 години
Очертава се, освен нас, още една държава в Европа да почита Русия на 3-ти март!
23
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинстката армия не са самоубийци. Няма да се трепят заради няклоко психопата, западняците много подцениха ситуацията и пак направиха груба грешка, след Сирия.
22
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия иска да превземе Украйна, както и Турция иска да превземе България. С тези турски правителства, които ни управляват, скоро и турската армия ще дойде в България да напада. Тогава кой ще ни спасява? Няма НАТО, няма САЩ, няма и Русия. Няма мама, държавата изчезва! НАТО, Русия и САЩ ще са на страната на Турция. Каквито са антибългарски и продажни нашите правителства, България безплатно ще я подарят на Турция и няма да има война. Може и да продадат държавата ни за 5 долара и 2 цента.
21
1
 
20
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
К,во ПРАЙМ сяКитай воспользуется правом "вето" на любое решение Совбеза ООН против России - об этом сообщили источники в кулуарах Организации объединенных наций. Дипломаты также добавили, что в ближайшее время Китай "поумерит геополитические амбиции США требованием погашать договые обязательства США... золотом, которое у Америки "находится в ограниченном количестве".
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Русия не е толкова силна, колкото ви се струва" - за критерий относно Велика Сила, се смята възможността на една държава да устои военно, без чужда помощ, срещу всяка друга държава
19
5
 
44
 
! Отговори
голям смях преди 10 години
каква мобилизация бе олунколу, половината ви армия е от Руски произход, сменихте си командирите, разтопихте си танковете, атомното оръжие е история, отворихте складовете с оръжие и го разпродадохте, нямате и рубла в хазната цели раьони се отцепват и се веят Руски знамена..в Киев са селските бандити с тояги които нямат опита на войскова част и дори Беркур мина към Севастол...Смешници
18
3
 
15
 
! Отговори
Спиридон преди 10 години
До СОЦИАЛИСТ: Западът е показал политическата си ия и двуполовост. Явно не ги тревожат, що се отнася до ресурси, които могат в последствие да си цоцат оттам.
17
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рурчинов,ли си Османлиев ли си ти к,ъв се явяваш бре шушумиго тебе кой те е избрал ,че да се пишеш президент на Украйна,това с Майдана стана е баси и фарса,некакви нео-нацистчета бандеровци подскокоросани от запада и развяващи знамена със свастики сложиха на власт след незаконен преврат некакви еврюхи с обратни наклонности и сега седнали да говорят от името на целия украйнски народ.Пълен цирк!
16
17
 
10
 
! Отговори
до Спиридон преди 10 години
По-голям геноцид от сталинския гладомор в Украйна няма. А иначе тез наистина ще вземат да се запукат, аз до последно не го вярвах... То ще е пълен цирк, мани
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дмитрий Ярош призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров да избива руснаци.--За терористична дейност и подбуждане към такава руснаците и американците директно намират терористите и ги унищожават.Тоя *** вече може да се смята за мъртвец.
14
2
 
38
 
! Отговори
Спиридон преди 10 години
Абсолютни нео-фашисти! Всъщност, в Украйна това не е за първи път. Прочетете малко история за Втората Световна Война и геноцидът на украински про-фашистки групировки срещу собствените си съграждани. Жертвите са били доста сериозна бройка ...
13
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Половин Украйна реве по улиците че не ви иска, а тоя психар на армията ще разчита! Баба Меркел къде е да ви окаже подкрепа, а и лейди Ащън мълчи, сигурно се е задавила с руска курабийка.
12
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
украинците стабилки, не се дават, добре , само внимателно,че да не стане беля
11
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинов ще му ходи на Путин на крака на 3 март, ако дотогава някой съвестен гражданин от охраната му не го застреля като куче.