ЕС е готов да окаже помощ на Украйна

Страната има европейска перспектива, заяви Барозу
Обновена: 11 мар 2014 14:39 | 3 мар 2014 15:28,
128
ЕС е готов да окаже помощ на Украйна
Снимка: архив, БТА

Европейският съюз е готов да окаже помощ на Украйна, заяви председателят на Европейската комисия  Жозе Барозу, който произнесе реч днес в Берлин, предаде ИТАР-ТАСС.

"Украйна има в бъдеще европейска переспектива. Най-малкото, което ние можем да направим за тази страна, е да поддържаме нейния суверенитет", подчерта Барозу.

Той припомни, че Украйна в културен, икономически и политически план се отнася към Европа. "Онези хора, които развяваха в Киев знамето на ЕС, се  надяват, че в бъдеще ще са част от европейското семейство", посочи Барозу.

Кризата в Украйна е най-сериозната, с която се сблъсква Европа от падането на Берлинската стена преди 25 години, смята германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Франс прес.

"25 години след края на конфронтацията между двата блока, заплахата от раздяла на Европа е отново реална", подчерта той.

Още по темата
 Дипломат номер едно на Берлин призова за разрешаване на кризата по пътя на дипломацията. "Сега е часът на дипломацията. Дипломацията не е знак за слабост, а е по-необходима откогато и да е било, за да се избегне потопяването в бездната на военната ескалация", образно  се изрази министърът.

Той призова още веднъж Русия да преустанови всички военни действия в Крим, които отново нарече неприемливи. Същевременно говорител на германското правителство  заяви, че контактната група, предложена от Германия за разрешаване на украинската криза, трябва да открие всички канали на комуникация между Москва и новото украинско правителство, след като досега тези канали са се свеждали само до един телефонен разговор, предаде Ройтерс.

Когато Меркел е повдигнала пред Владимир Путин в неделя въпроса за контактната група, той се е вслушал в идеята, заяви говорителят.

Подобна група ще бъде съставена от международни организации и от отделни страни. Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт подчерта, че все още не е прекалено късно да се разреши украинската криза с политически средства въпреки различията между руския президент и Запада относно Крим, предаде Ройтерс.
Меркел е предложила на Путин и на американския президент Барак Обама изпращането на мисия в Крим, допълни говорителят.

Москва ще понесе тежки последици заради интервенцията си в украинския полуостров Крим, заяви днес полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от Франс прес.

"Знаем, че при хищниците апетитът идва с яденето. Залогът за свободния свят е да се противопостави на тази логика", заяви топ дипломатът пред журналисти.

След заседание на Полския съвет за национална сигурност, посветено на ситуацията в Украйна, полският президент Бронислав Коморовски каза, че неговата страна ще подкрепи идеята за европейски санкции срещу Русия.

Държавният глава предложи започване на постоянни консултации между съюзниците в НАТО, особено в областта на планирането, разузнаването и следенето на ситуацията на изток от границите на Северноатлантическия алианс.Той допълни, че ще повдигне въпроса за Крим по време на визитата си в Турция, която започва утре.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг  предупреди Русия за цената, която ще плати за действията си в Украйна по време на пресконференция в Киев, предаде Франс прес.

"Това не е начин, по който трябва да се поддържат международните отношения през 21 век. Това е неприемливо и ще има последствия и цена, която ще трябва да се плати", каза Хейг.

По-рано днес в интервю за Би Би Си Хейг заяви, че ситуацията в Украйна представлява "най-тежката криза в Европа" от началото на века.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
4
 
! Отговори
Avel преди 10 години
О неразумни украински народе,знаете ли какво е Ес??!!?Попитайте българите,те ще ви отговорят..
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Барозу е скапан комунист и цели само да зароби.
109
0
 
5
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Смешника Барозо любовника на Кунева щял да осигури бъдеще в бъдещето на бъдещето на Европеискат мизерия за Украйна. Всички в БРЮКСЕЛ за мазни *** интересите им са други затова използват такив изрази БЪДЕЩЕ В БЪДЕЩЕТО НА БЪДЕЩЕТО НА УКРАИНА.Абе господин мазен наяден дебел португалец с 25 000 евро заплата ЗАЩО не си даваш заплата на Украйна като искаш да и осигуриш бъдеще защо не им дадете пари а ги лъжете да се самоизбиват
108
0
 
6
 
! Отговори
краи преди 10 години
Ако ЕС и САЩ си мислят , че Русия е Бивша Югославия, ще изпитат какво е да те гази руската Мечка... Меркел , НАЦИСТИТЕ, Украйнските Бандеровци и ; Демократичните ; САЩ, бъркат Велика Русия с Югославия...
107
0
 
2
 
! Отговори
болгар преди 10 години
До stНищо неиска ! Украйна иска от Русия газ безплатно
106
0
 
6
 
! Отговори
болгар преди 10 години
От всичко написано по горе се разбира че "Украйна има в бъдеще европейска переспектива. Най-малкото, което ние можем да направим за тази страна, е да поддържаме нейния суверенитет", подчерта Барозу." *** това бъдеще европеиска переспектива може да се случи след 30 години до тогава я има я няма Евросъюз. И какво стана в крайна сметка насъсваха украйнците един срещу друг срещу русия наливаха пари за сваляне на правителството и сега и казват имате бъдеще в бъдещето .Смешници Европеиски прасета
105
0
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
Какво иска русия от Украйна така и не разбрах.
104
0
 
3
 
! Отговори
Симферола преди 10 години
Нали същият този германски външен министър е участвал в споразумението на 21-ви февруари, което след това въобще не беше спазено. За каква дипломация въобще има очи да говори той и докога тези западни бираджии ще се правят, че не знаят, че Крим винаги е бил руски и докога ще са толкова нагли да смятат, че е техен???
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАми европейската империя която се създава - или за нея все още има време?
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скъпи европейци,вие наистина ли ,ама наистина ли мислите ,че на избори в Украйна ще спечели европейската перспектива?Колко украинци можете да купите?Имате луд късмет ,че в Русия живеят руснаци.
101
0
 
6
 
! Отговори
А ти имаш преди 10 години
украинска перспектива, некадърнико португалски !
100
0
 
1
 
! Отговори
човека с хапчетата преди 10 години
Тук между другото има много платени драскачи, не знам *** ли са , какви са. Аз не пиша в коментари често , но днеска надникнах и наистина тезата ми се потвърди . Не са всички такива но доста от тях . В по голямата си част това са не много запознати с историята хора и доста незнаещи . Политиците такива са си ги купили .
99
7
 
4
 
! Отговори
ДО ГОСПОДИН ХАПЧЕ преди 10 години
Московската борса е в паника , рублата се обезценява , а долара си държи цената . Защо ли ? Паника и неизвестност . Путин се държи като незряло дете . Русия я обичам много повече от Америка , но поведението на руските лидери е от началото на 20 век . Не може ли всички да живеем спокойно и нормално и народа да управлява съдбата си чрез едни честни избори . Няма какво да се дели повече на този свят . обединение и пак обединение Демокрацията ще спаси света , но истинската , а не тази в България
98
4
 
2
 
! Отговори
господина с хапчетат преди 10 години
Украина е рая на евтините и красиви *** . 90 на сто от Украинците които стъпят във Великобритания остават там . Поне такива наблюдения имам . Странното е защо не ходят в Русия където има една Москва с невероятен стандарт , а всичко друго е под всякаква критика . Де Гол го е казал " от Атлантика до Урал една мощна и обединена Европа . СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА !!!
97
2
 
1
 
! Отговори
още хапчета! преди 10 години
До да господин хапчеОнзи ден украинците забраниха руския език,а украинците са много по-добре финансово от нас. Никой от тях не спира парното си. Топлят се цялата зима и си плащат тока,газа,парното. Според статистиката ние сме най-бедни в Европа. Това се изнесе много преди да започне украинската криза.
96
2
 
18
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Ти на нас ни обещаваха какво ли не и нашите пролетници говореха, че като влезем в ЕС ще потече мед и масла а се оказа, че потекоха л..на. Много е интересен факта, че над 20 мил, американци са напуснали САЩ през последните 15 г. явно са усетили, че корабът потъва!
95
8
 
1
 
! Отговори
да господин хапче преди 10 години
Не съм чул за репресирани руснаци от украинци , поне по новините не съм чувал Между другото знаете ли колко им е комфортно на украинците с двойно по ниските си заплати в сравнение с българските . Нека да продължават да са с Русия , нека дса продължават политиката на ограбване на украинския народ ОТ СЪВЕТСКИТЕ ОЛИГАРСИ !!! Знаете ли , че евросъюза упражнява доста як контрол над европарите , а това не е изгодно за руските и украинските олигарси Блокиране на еврофондове това онова. Само дисципли
94
0
 
1
 
! Отговори
евро преди 10 години
Какво стана с Даниел Марк Кон-Бендит?Ох, на чичко малките украинчета!
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ооо, помощ значи? Те и фирмите за бързи кредити всеки ден ми пускат предложения за помощ в пощенската кутия.
92
2
 
26
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Ако съдбата на украинците в ЕС последва това на българите, по-добре да си натискат парцалите и да останат в съюз с Русия, отколкото да станат *** на западните капиталисти като българите и да бедни като нас.