ЕС иска отговорните за убийствата в Украйна да бъдат съдени

Кремъл пък разкритикува Запада и го обвини в "двоен стандарт"
Обновена: 7 мар 2014 15:42 | 7 мар 2014 15:41, Веселина Йорданова
123
ЕС иска отговорните за убийствата в Украйна да бъдат съдени
Антивоенен митинг пред руското посолство в Киев. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз очаква разследване и предаване на правосъдието на отговорните за убийствата и насилието в Украйна. Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Кочиянчич каза това, помолена за коментар на изтеклия запис на разговора на Ащън с външния министър на Естония Урмас Пает.

Както Dnes.bg писа, в записа външнополитическият представител на ЕС Катрин Ащън и външният министър на Естония Урмас Пает обсъждат насилието в Украйна.

Още по темата
"Всички свидетелства сочат, че убитите от снайперисти хора и от двете страни - полицаи и хора от улицата, са били убити от едни и същи снайперисти, казва Урмас Пает в записа, качен в YouTube. "Сега става все по-ясно, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", добавя Пает. "Интересно. Тогава това трябва да се разследва", отвръща Катрин Ащън.

Преди няколко дни пресслужбата на министерството на здравеопазването на Украйна съобщи, че 95 души са загинали по време на протести в Украйна от 30 ноември 2013 година до 3 март. Близо 1000 души са потърсили медицинска помощ.

Днес говорителят на ЕК Алехандро Улзурун не отговори на въпрос дали подготвяните от държавните и правителствените ръководители на ЕС визови забрани за руснаци биха били насочени към притежателите на служебни и дипломатически паспорти, или биха обхванали по-широк кръг граждани на Руската федерация.

По неговите думи на този етап е рано да се говори по тази тема, доколкото все още няма решение.

Попитан дали възможните икономически санкции срещу Русия биха засигнали доставките на газ, Улзурун отново не даде ясен отговор. Той уточни, че ЕС е готов да подпише споразумението за асоцииране с Украйна в цялост, а в политическата му част – преди изборите в края на май.

Междувременно Кремъл разкритикува западната подкрепа за новото украинско правителство като "триумф на двойния стандарт", предаде ДПА.

"Това, което сега виждаме в Украйна, е триумф на беззаконието, на цинизма и на рухването на международното право", заяви днес в телевизионно интервю Дмитрий Песков, говорителят на президента на Русия Владимир Путин.

По думите му Западът пренебрегва правото на самоопределение, за което призовават някои в Украйна. Усилията на руския президент за деескалация на кризата в Украйна не срещат разбиране, заяви Песков, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че Москва не оркестрира събитията в Украйна. "Тъкмо напротив", каза Песков в интервюто.

Русия няма да приеме езика на санкции и заплахи от страна на ЕС, но ако те бъдат приложени, няма да останат без отговор, пък се казва в разпространено днес изявление на руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В текста се посочва,че Москва е посрещнала "с недоумение" резултатите от вчерашното извънредно заседание не Европейския съвет в Брюксел, посветено на кризата в Украйна. "Трудно е да се отървем от впечатлението, че конюнктурните подходи са надделели над здравия разум, който диктува необходимостта най-малкото да се изслуша принципната позицията на стратегическия партньор на ЕС - Русия", заявява външнополитическото ведомство в Москва.

Министерството оценява като "крайно неконструктивна позиция" решението на ЕС да замрази преговорите с Русия за облекчаване на визовия режим.

В отделно изявление руският дипломат Анвар Азимов, главното длъжностно лице по визовия диалог с ЕС, каза, че съюзът не е налагал никакви визови санкции спрямо конкретни руски граждани, включително политици. По думите му, ако това стане, ще бъде нарушение на споразумението от 2006 г. "за опростено издаване на визи".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: УкрайнаРусияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
25
 
! Отговори
ррр преди 10 години
Колкото ЦВЪ.ЦВЪ. разследва Б.Б. за МИШО БИРАТА,толкова и тия ще разследват нещо.
37
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВА Е ТАЗИ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ??? БАСИ ВСИЧКИ СА СЕ НАГОВОРИЛИ И ЛИЖАД ЗАДНИТЕ ЧАСТИ НА САЩ И ЕС,МВФ,ПРЕДИ СЕДМИЦА НА ВСИЧКИ НОВИНИТЕ ЗАПОЧВАХА КАКВО ПИШЕЛО НА РУСКИЯТ ПАМЕТНИК,СЪН НЕ СПАЛИ,А ИСТИНАТА Е ЧЕ ХОРАТА СА СЪС РУСИЯ,КОЛКОТО И ДА БАЛАМОСВАТ,БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ И НЕЩАТ ВЪВ ЕС
36
0
 
24
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Да дойде Борисов и да обясни що държи ръката на Тимошенко, която се оказа свързана с управителния съвет на Газпром. Нали уж беше големия западняк, та и тая и тя беше много за запада. Смешници. Амеби. Безмозъчни. Народа не е толкова глупав (или може би е?!)
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до българин страхотен анализ,браво всички комунисти евреи ционисти трябва да бъдат съдени за убийствата на майдана(робски пазар на гой славяни)Това *** няма да го каже защото е антикомунист и измъкна 14 млрд. долара за 36 часа.единствените комунисти са евреите
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кой кого ще съди? Хунтата ще съди себе си ли?
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е , че тя Тимушенко таман излезна от затвора ,пак ли да я вкарат.
32
0
 
16
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 10 години
Ша разследват и ще установят, че "нашти момчета- бандеровците" не могат да стрелят с пушки.те още не са въоръжени.
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Газпром може да спре доставките на газ в УкрайнаДългът на Нафтогаз до Газпром само за последниет две седмици се е увеличил от 1,5 до 1,89 милиарда.газпром са обявиил че тоиз дъл гили ще им бълед изплатен или ще спрат газта на УКрайна.
30
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ЕС иска отговорните за убийствата в Украйна да бъдат съдени"Иска, ама... друг път. Нека първо хунтата се легитимира, като изфабрикува изборите, а после вече ще сме забравили, да съдим убийците - важно е да слушкат чичо Сам и всичко ще е наред.
29
3
 
34
 
! Отговори
Umoren преди 10 години
Плакати на английски, издигани от украинци пред руското посолство?? Прозрачно - насочени не към руския посланик, а към западните медии.
28
2
 
17
 
! Отговори
Доктор Гьобелс преди 10 години
има достойни ученици в БРЮКСЕЛ
27
1
 
38
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Дани истината излезе наяве, но много се съмнявам, че това ще стане. ЕС не могат да си пзоволят такъв срам - че са подкрепяли убийците в Украйна.
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има клипчета вю туб, които показват как хора на УДар убиват главен прокур наУКрайна.....много преди Путин да се намеис новиет управляващи спираха милиционери и се гавреха с тях., дете бе отвлечено от хора на Яценук и изчена - и това се вижда в клипчета.... лидерът на паритя СВОБОДА е заснет на официалон събитие с хитлеритсик поздрав.
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 7не ти ли стана ясно, че Борисов като се оплака на конгреса на ЕНП в Дъблин че бил репресиран обмени опис с терористите Кличко и Тимошенко и ще пробва Украинския вариант и ще нарави втори опит да ни фалира, защото миналогодишния беше неуспешен.
24
2
 
21
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
ЕС може много неща да иска, но ще СТАНЕ само това, което Русия реши. В тази част на света так было, так есть и так будет всегда.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от всичок това има и едан добра новина - руската федерация ще бъде по-навита Мачът на кубрат пулев с Владимир Кличок да се игаре по-скоро, защото ако той загуби титла, това ще се огрази и на брат му Виталий Кличко.
22
1
 
32
 
! Отговори
Ще ще преди 10 години
ЕС иска новите украински власти да се саморазледват. Това е все едно Чърчил да каже на Хитлер да се саморазследвал за евреите, смехотворно
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
може да бъдат съдени ако в трибунала участав Русия с поне 50 проценат представителство. Иначе няма смисъл. тя войнаат я почнаах щатите и Ес. Освен това трибунаал в Хага е силон комхпрометиран като политичесик инструмент за саморазправа, там Ратко Младич се държи мноог достойно защото не признава легитимността на Хагския трибунал.
20
0
 
16
 
! Отговори
ИвАН КОСТОФФ преди 10 години
Готов съм да помогна И на УКРАЙНА.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
следователон станишев е гражданин на света