Украйна няма да отстъпи "и сантиметър", зарече се Яценюк

Това е наша земя, нека знае това Путин, обяви премиерът
Обновена: 9 мар 2014 19:49 | 9 мар 2014 15:00,
349
Украйна няма да отстъпи "и сантиметър", зарече се Яценюк
Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Украйна няма да отстъпи "и сантиметър от своята територия" на Русия, чиито сили окупират от края на февруари украинския полуостров Крим, заяви днес украинският премиер Арсений Яценюк.

"Това е наша земя. Нека знаят това Русия и нейният президент", каза той на събрание по случай 200-годишнината от рождението на поета Тарас Шевченко, радетел за независима Украйна.

По време на провеждащите се в Киев тържества, Яценюк заяви, че в момента страната му се сблъсква с най-трудните препятствия за цялата история на своята независимост.

Още по темата
По думите му отговор на настоящите събития трябва да станат единството, целеустремеността и вярата, че избраният път е верен.

Украинският премиер обеща обаче да направи всичко възможно за мирното разрешаване на конфликта.

Според Яценюк САЩ и Великобритания, станали гаранти за териториалната цялост на Украйна, когато бившата съветска  република се отказа през 1994 г. от ядрения си арсенал, ще направят "всичко по възможностите си, за да защитят независимостта на Украйна".

"Изправени сме пред едно от най-големите предизвикателства в историята на независима Украйна", подчерта тойпремиерът.

Прочутият стих на Шевченко "Борете се - и ще победите!"  стана символ на новите украински власти, изтъкна на свой ред временният президент Олександър Турчинов.

Хиляди се събраха днес пред статуята на Тарас Шевченко -  поет, прозаик, драматург и преводач от 19-и век, надигал глас срещу потисничеството на Руската империя над украинския народ.

Хората изпяха националния химн; последва минута мълчание в памет на десетките демонстранти, убити през февруари в центъра на Киев по време на протести срещу проруския президент Виктор Янукович, свален след тази кървава баня, посочва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
1
 
! Отговори
Яценюк бълнува преди 10 години
Яценюк знае ли, че Крим винаги е бил част от Русия преди украинецът Хрушчов да го подари на Украйна?И не ми е ясно какво точно ще направят украинците, за да не отстъпят и сантиметър земя на Русия.Ако Русия реши-ще превземе Украйна за 2 дена.Достатъчно е да пуснат по една атомна бомба на всяка от 4-те АЕЦ и Украйна става пустиния.Даже и само в сухопътни сили Русия е в пъти по-силна с 1млн. редовна армия срещу 200хил.в украинската армия, от които половината руснаци, които ще отидат в руската армия
246
0
 
1
 
! Отговори
Нели преди 10 години
Мутрите бандитите и олигарсите окупират власта в Украйна същото като в България честито Саша!
245
1
 
2
 
! Отговори
Стефанов-Странджата преди 10 години
Незаконните и не легитимните убийци,като Турчинов,Кличко и газовата кралица Тимушенко напълниха гащите и започнаха да търсят господарят им демона и сатаната САЩ за подкрепа! Само така православна и християнска велика РУСИЯ!
244
1
 
2
 
! Отговори
едно мнение преди 10 години
кои си ти бе Яценюк? Американски Г...близец. *** при обама да си омешате боята че тази *** американска нация само тук се нее бъркала .За всичко знаят ама тях се невиждат какви сметеници са .Малко им беше 11 септември,трябва и 12 сти да има ,но в белия дом и пентагона да се научат да си неврат носовете гадни навсякъде....
243
0
 
4
 
! Отговори
николай пловдивски преди 10 години
просто еврейското лоби в украина надделя над руското.Едни олигарси срешу други.Нещастният народ,както винаги е пушечно месо.И се заблуждава,че някой се е замислил за него.Няма такъв,който да плати 25-30 милиарда ей така.Високопоставени служители от Брюксел раздаваха сандвичи на протестиращите.Ама сега се стига до плащане в брой....Руснаците ту дават ту спирати най вероятно ще финансират само Крим.Ами останалите 40 милиона....Ама какво сме се замислили...нека си видим собствения хал...
242
0
 
3
 
! Отговори
бай тошо преди 10 години
Абе см.може да не отстъпи ама едно 200 000кв.км като нищо...
241
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 10 години
Твоята земя е тази на терористите - Авганистан,Катар,Саудитска арабия,Турция.
240
1
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
В Украйна трябваше още през декември да се пита народа чрез референдум какво искат: независимост, към ЕС или Русия? Но тъй като референдумите пречат за налагането на чужди политики, се стигна до преврат и до местен референдум в Крим. Едно е жалко: никой не пита какво иска народа. както и в БГ не ни питаха за присъединяването в ЕС, за НАТО, гей-парадите и много други важни въпроси. Малцинството се качва на главата и рита с краката.
239
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ СИ ТИ ?????????????? КАКЪВ СИ ?????? - КОЙ ТЕ Е ИЗБРАЛ ???? СИГУРНО ОБАМА ИЛИ НАТО
238
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В интерес на истината украинското правителство се държи коректно, а номерата на долен ляв *** идват от руските ръководители.
237
5
 
2
 
! Отговори
за 303 и 302 преди 10 години
Гледайте си вашия фашистки извратеняк с оцъклените очи Путин, за да не се изнервяте, щото ще си докарате някой инфаркт и няма да видите главоломния провал на руското недоразумение Путин.
236
1
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Ей очилат ***, при положение че цяла Европа решава глобалните проблеми с референдум, защо жителите на автономна област Крим не могат да сторят това, е да не би да са втори сорт. Шотландците, белгийците, испанците могат, а украинците и руснаците нямат право?
235
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много са смешни тия, които хем плюят по комунистите, хем активно защитават делото на комунистическия лидер Никита Хрушчов, който подари Крим на Украинска ССР през 1954 г., без изобщо да се допита до хората, живеещи там. И сега някои 'демократи' (прикривайки се лицемерно зад приказки за 'териториалната цялост на Украйна') искат същото - тези хора да нямат право на глас.
234
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очилат жалък е тоя Яйценюк, един от главните предатели на Украйна и украинския народ. Най-добре е народът да се вдигне и да помете тая престъпна шайка в Киев, самоназначила се за 'управляващи'. Народът на Крим вече показа, че няма да търпи тези бандити, време е и останалата част от украинския народ да покаже, че няма да се съобразява със зулумите на едно самоназначило се управление, правещо всичко възможно да ги вкара във война с Русия.
233
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сетила се мара да се побара! Ще трябва да питаш 70% руснаци който живеят в Крим дали искат бандероси като вас да ги управляват. Крим отдавна си е Афтономна република ***
232
1
 
14
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Яценюк БАНДЕРОСА няма думата като са искали да не отстъпват да не са сваляли законното правителство. Яценюк много късно си се сетил какво да правиш той Крим вече е Русия молисе за Харков Днонецк и Днепропетроск че и тях ще се разделиш БАНДЕРОС долен
231
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЪЛГАРИЯ Е С ВАС-УКРАЙНА
230
1
 
9
 
! Отговори
Килъра преди 10 години
Да, няма да отсъпи и затова руснаците превзеха всички военни бази в Източна Украйна :)
229
1
 
9
 
! Отговори
*/* преди 10 години
Кримският полуостров е руска територия,но през 1954 год. тогавашния ръководител на СССР-Никита Хрушчов(който е украински селянин),подарява кримския полуостров на украйнските си събратя.Това е историческата истина,а всеки може да го тълкува както си иска.
228
0
 
4
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Да невидишсамоедин сантиметър напред.