Светът на изборните победи със 100%

Северна Корея е най-яркият пример, но има и други
15 мар 2014 21:22,
85
Светът на изборните победи със 100%
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Новият севернокорейски лидер показа съвсем категорично, че държи здраво властта в самоизолиралата се страна. Ким Чен Ун не просто спечели депутатско място, а го направи със 100 процента от гласовете на избирателите.

Разбира се, трябва да се отбележи, че той беше единственият кандидат от своя изборен регион, като гласоподавателите трябваше само да посочат „да” или „не”. Но 100 процента си е пълна победа.

Дори баща му Ким Чен Ир не може да се похвали с подобно постижение – на последните избори, на които участва, покойният лидер събира „едва” 99.9 на сто от гласовете, посочва Би Би Си.

100-процентова победа в актива си обаче има Саддам Хюсеин. Само година преди американската инвазия от 2003 година в Ирак се провежда референдум дали Хюсеин да продължи да управлява страната. Отговорът е изцяло положителен.

Подобна подкрепа получават кубинският президент Раул Кастро през 2008 година (99.4 %) и сирийският му колега Башар Асад през 2007-ма (97.6 %).

Туркменистанците на два пъти дават пълната си подкрепа за различни кандидат-президенти – през 1992-ра Сапармурат Нязов събира 99.5 на сто от гласовете, а през 2012-та Курбангули Бердимухамедов стига до 97%. 

Майкъл Светлик от Международната фондация за избирателни системи коментира за Би Би Си, че авторитарните режими използват изборите като инструмент за затвърждаване на властта си. „Вотът е манипулиран, като хората гласуват под строй, уплашени от неизбежните тежки наказания, ако не подкрепят, когото трябва”, уточнява Светлик.

Макар и някои като Ким Чен Ун да предпочитат да се явяват сами на избори, други авторитарни лидери предпочитат да има надпревара със символични съперници. „За всяка битка трябва и противник, затова те си създават противници”, посочва Светлик.

Има и случаи като в Беларус, където срещу Александър Лукашенко се изправят опозиционни лидери, които не са пионки на властта. Но те нямат особен шанс срещу държавната машина. Лукашенко печели вече трети мандат със среден резултат от 80%.

Според специалисти по политически науки всеки изборен резултат, при който кандидат или партия събира над две трети от гласовете, трябва да буди съмнение. Защото при свободен и честен вот такова единомислие сред избирателите е крайно необичайно.

Естествено и това правило си има изключения. Например в случай на революция и сваляне на дългогодишен режим. Свалянето от власт на Хосни Мубарак в Египет послужи като истински трамплин към властта на опозиционната групировка „Мюсюлмански братя” – партията спечели изборите през 2012-та г. със 70%.

В Грузия примерът е още по-крещящ. Оглавилият „революцията на розите” Михаил Саакашвили яхна вълната на народното недоволство срещу проруското управление на Едуард Шеварднадзе и стана президент на страната с 96 на сто от гласовете.

Франция пък се обедини срещу единия от двамата кандидати през 2002-ра година и това доведе до изразителен успех на другия. Жан-Мари Льо Пен стресна французите с крайнодесните си възгледи и те подкрепиха опонента му Жак Ширак, който получи 82% от гласовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДА АМА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ПРОЧЕТИ ИСТОРИЯТА ТИ
64
2
 
5
 
! Отговори
el.pen.9 преди 10 години
Тиквата също го преизбраха за фюрер преди няколко седмици точно със 100% - може и със 101 да бяха :))))
63
1
 
5
 
! Отговори
Гого Забавник преди 10 години
Разбира се, US-пуделът Саакашвили е изключение от схемата...
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ги сърбят *** тея жълтури може да е от дрехите...
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Батко?!Батко с най-гоЛемата вилица?!Него го избрахме със НАД 100%на конгресо!И пак и пак и пак...че го избираме!Оти?Оти он е най-готин иима най-гоЛемата вилица?!И е най-най и по-по!Кво ли!Е,язе не знам,ама е най-най!Това е!Хак ви е,на!
60
4
 
6
 
! Отговори
Мхм преди 10 години
А в САЩ изборът е кой член на "Череп и кости" да стане президент. мхихи
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Авторът на статията не бива да забравя Генерал-пожарникаря на републиката бате Бойко Буда, който на последните избори за лидер на партията си спечели със 100% "за", 0% "против", 0% "въздържал се". :)
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А БЕ ОЩЕ ВЯЯРВАТ ,ЧЕ РУСИЯ КОЙТО И ДА Я УПРАВЛЯВА ЩЕ ДОПУСНЕ КРИМ ДА СЕ ОТКЪСНЕ ОТ НЕЯ.КРИМ Е РУСКА СФФЕРА НА ВЛИЯНИЕ И НИКОГАА НЯМА ДА ДОПУСНЕ НАТО ,САЩ ИИ ЕС ДА СА ДО ТЯХНИТЕ ГРАНИЦИ.ВСЯКА НОРМАЛНА ДЪРЩАВА БИ НААПРАВИЛА СЪЩОТО.НО НА УКРАЙНА ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДЕ САМОСТОЯТЕЛНА НО НЕ ЧЛЕНУВАЩА В НАТО,А ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ С КОИТО ЩЕ ЖИВЕЕ ВЕЧНО.САЩ СА ДАЛЕЧЕ.ДНЕСКА СА ТУКА .УТРЕ НЕ.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БКП 64Ти недей се косиш за царчето,той се върна и си всема всичко,а Г Димитров е най-известния българин в света
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ДЪРЖАВИ КЪДЕТО УПРАВЛЯВАТ КОМУНИСТИ И ИСЛЯМИСТИ ИЗБОРИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ОТ 1917 до днес.ПРИТЯЯХ ОСНОВНОТО ЧУСТВО Е ГМРАЗАТА КЪМ ДРУГОМИСЛЕЩИТ.ЗА ТЯХ НАР НЕ ОЗНЧАВА НИЩО.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето това е да си Ким Чен Ун. Имаш най-тъпата прическа на света, но никой не смее да ти го каже.
54
3
 
6
 
! Отговори
Симо преди 10 години
За съжаление я знам (от второ лице). Дядо ми е бил бит, затварян, защото е притежавал 100 дка земя, различна техника и т.н и не е пожелал доброволно да предаде. Това нещо е трябвало да бъде разпределено общо на народа (разбирай "превратаджиите" - справка - Шменти-капели на Карамфилов). НЕ съм чел коментарите надолу, може би става въпрос за друг Симо, но нищо не съм писал за комунизма, а за диктатурата на този клан, който се крие зад идеята на комунизма (както и героите от гореспоменатия сериял).
53
1
 
3
 
! Отговори
Авел преди 10 години
Изгледайте поредицата "The arrivals-Пристигането" във vbox7.Ще научите много неща.
52
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
към Симо:Г-не не си знаеш историята!Нищо не вярно в това което пишеш!БКП идва на власт чак 1952год.!До тогава управляват ОФ-земеделци,звенари,социалдемократи,ВМРО,другии естествено и комунисти!А същия този ГДимитровпристигау нас чак 1948 год.,но не ев състояния да управлява,защото вече не е жив!И всички зверства,приписвани накомунистите извършени следсвалянето на царския режим,са дело на гореописаните "управници"!Останалото е фалш!
51
3
 
6
 
! Отговори
иванов преди 10 години
както ББ
50
2
 
7
 
! Отговори
Симо преди 10 години
Тези хорица, женички около него, всички които са щастливи, ще са като разюзданите *** в Либия, ще са на първа линия когато го убиват. Цялата ситуация в тази страна ми прилича на филма Еквилибриум с Крисчън Бейл, само че тук вместо наркотика се замества със страха за собствения живот и семейството. Не отричам че трябва да има ред, но това неговото наистина е прекалено.
49
2
 
14
 
! Отговори
pero преди 10 години
Няма никаква разлика между авторитарните и демократични режими. Разликата, и то не винаги (да не забравяме че в България винаги е имало мнoгoпартийна система), е в броя на партиите. А всички те обслужват определени лобистки интереси. А народа... МИ НЯМА КИНТИ В НАРОДА. Народа, и в двата случая, става единствено за плащане на заеми и военен персонал.
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един зомбиран, психясъл и с абсолютни малформации народ.
47
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
До 49: Доста ***. Много хора ги интересува Северна Корея. Проблемът е, че Сеул се намира почти до границата със СК, а те не се знае как ще реагират при намеса от САЩ. Дори и Китай вече не е зад тях както преди. Въпрос на време е. Всичко и всеки си има цена.
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво иска да каже тъпоглавия драскач на тази статия опс Александър Томов, че е по-добре въобще да няма избори или в контекста на Крим да няма референдуми. Може би ще ни даде за пример България в която нямаше и 1 нормален референдум, а участието на населението в власта бе сведено до 0 за последните 25г.Така и не разбраха че има различни народи със свойте си особености е не всички искат да приличат на празноглавите янки с отворена уста към телевизора.