Атака срещу украински войници в Симферопол

При стрелба са убити двама, други двама са ранени
Обновена: 19 мар 2014 10:17 | 18 мар 2014 18:56,
516
Атака срещу украински войници в Симферопол
Снимка: БТА

Украински войници в база в главния град на Крим, Симферопол, са били атакувани. По последни данни при стрелба са убити двама души, а най-малко други двама са ранени, като информацията остава противоречива.

Според военното министерство на Украйна нападателите са били облечени в руски военни униформи, а според кримската милиция неизвестно лице е стреляло по членове на силите за самоотбрана и по посока на украинската военна част.

В съобщение на кримската милиция, цитирано от агенция Криминформ и от ИТАР-ТАСС, се посочва, че в резултат на стрелба на снайперист са загинали двама души - боец на кримските отряди за самоотбрана и украински военен. Още двама души - отново член на отрядите за самоотбрана и украински военен, са ранени.

Според кримската милиция е стреляно от една точка в две посоки. Неизвестно лице е стреляло от прозорец на недостроена сграда, намираща се до военна част. Стреляно е по членове на силите за самоотбрана, които проверявали сигнал, че в сградата има въоръжени лица, както и по посока на украинската военна част, се казва в съобщението на министерството на вътрешните работи на Крим.

Изказва се предположение, че е стрелял снайперист и че може би това е било провокация с цел дестабилизиране на обстановката в Симферопол в деня на подписването на договора "за обединяване на Крим с Русия".

Един украински войник е убит, а други двама са ранени, обявиха по-рано от Министерството на отбраната на Украйна.

По данни на министерството подпоручик С. Какурин е загинал от куршум в сърцето при нападение над неговата част в Симферопол. Капитан В. Федун е бил ранен във врата и ръката, а трети войник е ранен в главата и крака от удари с палка. "Нападателите, облечени в униформа на руски военни, са били въоръжени с автоматични пушки и снайперска пушка", се казва в комюникето на министерството.

Какурин е бил на пост на наблюдателна кула в базата. Нападателите в руски военни униформи пленили "по време на преговори" командира на базата Андрий Андрюшин, държали го в близка сграда и го "принуждавали да мине на страната на кримския народ", допълниха от министерството.

След нападението на украинските военни в Крим бе разрешено да използват оръжията си.

"За да бъде защитен животът на нашите войници, на украинските военни части в Крим бе разрешено да използват оръжията си", се посочва в съобщението на министерството на отбраната.

 Досега те бяха призовани да не отговарят на провокациите на руските сили, които са в Крим повече от две седмици, припомня АФП.

Още по темата
"Конфликтът с Русия навлиза от политическа във военна фаза след изстрелите срещу украински военни", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той обвини Русия във военно престъпление заради стрелбата по украински войници. "Днес руски войници започнаха стрелба по украински военнослужещи и това е военно престъпление без никакъв срок на давност", каза Яценюк.

Той добави, че е възложил на украинския и.д. министър на отбраната да свика среща с колегите си от Великобритания, Франция и Русия - страните, подписали договора от 1994 г., който гарантира ненарушимост на държавните граници на Украйна.

"Руският президент Владимир Путин е лично отговорен за пролятата кръв на украинските военни", заяви от своя страна временният украински президент Олександър Турчинов.

Командващият украинския флот съобщи на заседание в министерството на отбраната, че в Крим петима флотски офицери са били отвлечени, като двама от тях по-късно са били освободени. Украинското разузнаване, цитирано от Интерфакс, съобщи за един свой отвлечен служител. 

Политическата партия УДАР, ръководена от Виталий Кличко, която изигра основна роля в продължилите три месеца проевропейски протести в Киев, заяви в декларация, че "предвид враждебните действия на руското политическа ръководство и възприетата в международните отношения практика" настоява за прекъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия. За същото призова и Олех Тяхнибок, лидерът на дясната партия "Свобода", който също подкрепя правителството в Киев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още по темата: войнициКримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
3
 
20
 
! Отговори
Jiji преди 10 години
"Американски експерти са обезпокоени, че въпреки, че темата Украйна вече няколко седмици не слиза от телевизионните екрани, до сега 63% от американските ученици не могат да намерят Украйна на световната карта.- Нищо, нищо! Скоро никой няма да може! отбелязал Путин."
262
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американски наемници от Блекуотър заснети в град Донецк, Украйна.Видеокадри разкриха, че бойци от финансираната от Държавния департамент на САЩ Блекуотър Ю Ес Ей, които действат и в Ирак, сa изпратени в Украйна.
261
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** днес ги хвана голямо разтройство - хвала на другаря Путин
260
4
 
17
 
! Отговори
#$% преди 10 години
описа нападателите като "неизвестни сили, добре екипирани и с прикрити лица", предаде Ройтерс.. какво има повече да се коментира?? Това са същите ***, които омазаха Киев!
259
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Силы самообороны получили сегодня сигнал об обнаружении в частично заселенном здании в районе улицы Кубанской группы вооруженных людей. При осуществлении мероприятий по проверке данного сигнала по бойцам самообороны был открыт огонь, рассказал Крыминформу источник в МВД.В результате один боец был убит, еще один ранен. Ранение также получил один человек из расположенной рядом украинской военной части. При этом стрельба в обе стороны велась из одной точки, сообщили в МВД. Источник Крымин
258
8
 
8
 
! Отговори
до 324 преди 10 години
И как смяташ да пикаеш по Позитано 20 след като ти пикаеш половин час преди да се събудиш? И се нас.раш неволно.
257
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червените баби днес получиха масивен оргазъм - хвала на другаря Путин.
256
13
 
5
 
! Отговори
До 329 преди 10 години
И как смяташ да пикаеш по американското посолство след като ти пикаеш половин час преди да се събудиш?
255
2
 
7
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
До админите:328 коментар не е мой.Защо господа админите допускат толкова лъжливи коментари, а трият само неизгодните им?Медията ви е цинична, като 328 коментар.
254
2
 
10
 
! Отговори
kreti преди 10 години
СМИ: Симферопольский снайпер одновременно стрелял по бойцам самообороны и украинским военнымВ Симферополе неизвестный снайпер обстрелял бойцов самообороны и украинских военнослужащих. Один представитель сил самообороны русскоязычного населения Крыма погиб, ещ двое получили ранения. По мнению МВД, речь идт о провокации.18 марта 2014, 20:42фото: РИА НовостиО стрельбе в Симферополе сообщает агентство Интерфакс со ссылкой на местный Крыминформ. Это агентство, в свою очередь, ссылается н
253
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пикая на всичко американско , на сградата на амер. посолство, на знамето на сащ и на *** наречен герб.
252
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПЕРИОДИЧНАТА СМЯНА НА СТРАНИТЕ, В ТЪРСЕНЕ НА ПО-БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ Е ЧАСТ ОТ НАШАТА СТРАТЕГИЯ. Именно в това е символиката на ВЕЧНИЯ ЕВРЕИН Агасфер: неуморим оптимист и вечен странник. Но сме длъжни да си тръгнем ако се наложи. И не бедни и болни, а здрави и богати. ПАРИТЕ ТОВА СА НАШИТЕ КРАКА.
251
2
 
11
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
От една и съща точка, със снайпер, е стреляно и по отбраната, и по украински военни!!! Точно както на Мегдана!!! ПРОВОКАЦИЯ!!!!
250
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И от кога точно Крим е Русия?От времето на кримските татари? Които са били насила избивани и изселени в Сибир за да се настанят руски тиквочи в Крим, чиито поколения днес правят референдуми?
249
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пикая на всичко руско , на сградата на Позитано 20 , на знамето на БСП и на летящия *** на Бузлуджа.
248
8
 
9
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Признавам си, че съм хомосексуална и ме сърби *** не издържам вече. Хомосексуален соросоиден *** съм. Да ме пази Господ (прости ме, Господи),че се продадох за един айфон.
247
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По европа могат да се делят и си е тяхна работа стига да е законно. Важното е че руския черноморски флот ще си изгние от стоене в Крим
246
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не, Крим не е руски. Той е Украински и е признат от света и Русия за такъв с договор. Следователно всички интереси и действия на Русия там са незаконни и наказуеми.
245
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми ходи да ги организираш :) ахахаххаа червената *** достига все нови и нови низини.
244
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До профаните - Крим е Русия от векове!