Кризата в Крим - заплаха за стабилността в Европа

Расмусен: НАТО няма да признае "незаконното анексиране" на Крим
Обновена: 20 мар 2014 09:35 | 19 мар 2014 22:12, Анисия Иванова
100
Кризата в Крим - заплаха за стабилността в Европа
Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че присъединяването на Крим от Русия е най-голямата заплаха за стабилността на Европа от Студената война насам, съобщи Франс прес.

"Това е сигнал за евроатлантическата общност, за НАТО и за всички, които са ангажирани с отбраната на Европа", гласи текста на речта на Расмусен, която той ще изнесе по-късно днес в Института Брукингс във Вашингтон.

Още по темата

"Станахме свидетели на други кризи в Европа през последните години: Балканите през 90-те, Грузия през 2008 година. Това обаче е най-голямата заплаха за стабилността на Европа от  времето на Студената война насам", допълва Расмусен.

Генералният секретар на алианса отново разкритикува Русия, чиято "военна агресия" е нарушила суверенитета на Украйна.

Расмусен предупреди, че НАТО няма да признае "незаконното и нелегитимно анексиране" на Крим от Русия след неделния референдум.

Той отново призова Москва да спре всички военни действия, насочени към Украйна и да потърси мирен диалог със своя съсед. "Ако продължи по тази линия, Русия избира да се изолира от международната сцена", продължи той, без обаче да формулира никаква военна заплаха срещу Москва.

"Няма бързи и удобни средства да се опълчим на тираните по света", каза още той. "Това е така, защото нашите демокрации обсъждат, дебатират и претеглят възможните избори, преди да вземат решения. Защото прозрачността ни е скъпа и ние търсим легитимни избори. Защото ние използваме силата не като приоритет, а като краен вариант", каза Расмусен.

По инициатива на НАТО днес се проведе телефонен разговор между началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов и Върховния главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав. Това съобщи пресцентърът на руското министерство на отбраната, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Двамата подробно обсъдили различни аспекти от кризисната обстановка в Украйна. Валерий Герасимов изложил оценките си за състоянието на сигурността в Крим след проведения там на 16 март референдум. "В този контекст беше обяснена ролята на Силите за самоотбрана на Крим за осигуряване на правния ред на полуострова и предотвратяване на екстремистка и терористична дейност", посочили в пресцентъра на министерството. Герасимов и Бридлав се договорили да продължат контактите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: УкрайнаНАТОЕвропакрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 10 години
Ами нашите турци от Кърджали да вземат да си спретнат едно рефередумче и да се присъединят към Турция щом е толкова лесно.Между другото малко преди да започне II световна война,Хитлер присъединява Австрия към Германия с 99%.
68
0
 
3
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Размунсен ти можеш ли да уловиш таралеж с гол ***?
67
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 10 години
Ако Путин загърби долара ,ти ще видиш тогава каква заплаха те чака!
66
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 10 години
Оправи си първо зъбите бе дятка , после ще ни разтягаш локуми.
65
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 10 години
Стабилността на Европа няма нищо общо с Крим , бе майньо..
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1954г. Крим е част от Русиа,когато Хрушчов го прехвърля към състава на Украинската ССР,в състава на СССР.Има ли още някои,които да не познават историята?
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кризите в Косово и Западна Македония не бяха заплаха нали?Ваш`та *** содомска лицемерна!
62
0
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Кризата в Крим,беше едно унижение за Запада ,НАТО и САЩ А с това се показа,че НАТО и ЕС са импотентни и брократи . А по-лошото за тях е ,че ЕС се раздели . Като гледам от ЕС се обаждат само част от страните.Южна Европа си мълчат като пукали с изключение на наште ***. Нито Малта,нито Кипър,нито Гърция,нито Италия,нито Испания .Просто това е началото на края на ЕС
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори и Горбачов излезе от своята дупка и определи случилото се като НЕДОРАЗУМЕНИЕТО НА ХРУСЧОВ и защити политиката на Путин и руските територий вчера по световните телевизионни канали
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямате ли си пиш.и да си играете с тях,кво со само малоумствате тука?
59
10
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Другари, като чета какво пишете се изумявам, наистина ли го мислите и ако е така това говори, че не сте никакви родолюбци а едни руски *** вие сте олицетворение на комунистическият секс
58
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 10 години
жив ***..л
57
10
 
6
 
! Отговори
4уденко преди 10 години
Другари, защо пращате децата си да учат и живеят на запад ? Защо вашите парички са в западни банки ? Защо карате Мерцедеси, а не Запорожци ? Защо НИКОЙ НЕ емигрира на изток ? Кого лъжите с вашето русофилство себе си, децата си или само червените бабички ?
56
9
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тези зелени, добре въоръжени и обучени човечета в Крим от Марс ли са. А те са сили за самоотбрана дезертирали от руската армия със съгласието на Путин. Как 60% процента руснаци в Крим дадоха 97.5% на референдума. Ким Чен Ир е умрял от завист. Между другото - защо малките зелени човечета с в автомобили с руска военна регистрация. Сигурно са им ги подарили за Нова Година. Много щедро от Путин. И играчки - автомати им е дал и нови военни дрехи за игра. Голяма игра, брей.
55
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 години
71 Анонимен/Недей да съдиш по себе си!!!
54
4
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
До АнонименНикой не плаща,толкова си елементарен чест за всеки Българин е да защитава братска Русия.....
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борба с възглавници най им подхожда на тия д.п..авци
52
2
 
14
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Значи кризата в Крим е заплаха за Европа, защото Крим отиде към Русия... А кризата в Косово преди години беше израз на свободолюбие и демокрация, щото ония станаха плацдарм на САЩ... Независимо, че с признаването на провинция Косово за независима държава се създаде опасен прецедент, който може да повлияе на териториалната цялост на доста европейски държави....
51
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руското посолство здраво плаща. Наели са всичките налични ПР фирми.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно споделям мнението на някои коментиращи във връзка с външния вид на Расмусен. Изглежда като зомбиран от тежки транквиланти.