Никой не може да ни изгони от Г-8, сигурен е Лавров

"Ако западните ни партньори смятат, че този формат се е изживял, така да бъде"
Обновена: 24 мар 2014 23:02 | 24 мар 2014 22:15, Красимир Ангелов
102
Никой не може да ни изгони от Г-8, сигурен е Лавров
Сергей Лавров. Снимка: БТА

Лидерите на страните от Г-7 се събраха в Хага на свикана от американския президент Барак Обама среща, посветена на украинската криза след присъединяването на Крим към Русия, предаде Франс прес.

Очаква се на тази среща да бъде повдигнат въпросът за изключване на Русия от Г-8 в момент, когато Москва завърши поемането на военния контрол над Крим след решението на властите в Киев да изтеглят войските си оттам.

"Никой не може да изгони когото и да било от "Групата на осемте", тъй като това е неформален клуб, членството в който не  се оформя официално по никакъв начин“, заяви по повод срещата министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс.

"Що се отнася до "Г-8", то "осморката" е неформален клуб, членски книжки там никой не издава, никой никого оттам не може да изгони по дефиниция", заяви той на а пресконференция в Хага.

По думите му Русия "не се е вкопчила" във формата "Г-8 и не вижда голяма трагедия в това, ако срещата Г-8 не се събере. "Ако нашите западни партньори смятат, че този формат се е изживял, значи, така да бъде. Ние не сме се вкопчили в този формат и не виждаме голяма беда в това, ако той не се събере", каза той.

Коментарът на Лавров дойде в момент, когато лидерите от Г7 – САЩ, Япония, Германия, Италия, Франция, Канада и Великобритания – провеждат среща да решат дали да наложат нови наказания на Москва за анексирането на Крим.

Лидерите на страните от Г-7 решиха да се съберат на среща на върха през юни в Брюксел на мястото на срещата на Г-8 в Сочи, която анулираха след присъединяването на Крим към Русия, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Групата на водещите икономически сили в света съобщи, че е готова да наложи санкции срещу Русия. "Ние оставаме готови да усилим действията, включително да координираме санкции по сектори, което ще има изключително значим ефект върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира ситуацията”, се казва в изявление на Г7.

Малко по-рано днес руският външен министър Сергей Лавров се срещна с украинския си колега Андрий Дешчица в рамките на срещата на върха в Хага, предаде Франс прес.

Срещата протича на четири очи, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските информационни агенции. Това е най-високото равнище на дипломатически контакт между двете страни от началото на кризата в Украйна.

"Ситуацията в Украйна не е възможно да се реши без извършване на широкомащабна конституционна реформа“, е заявил руският външен министър Сергей Лавров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Сергей ЛавровРусияГ8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
5
 
! Отговори
КК преди 10 години
Мисля и съм убеден в това, че дереджето на Република България в момента, не ни дава основание да бъдем съдници на другите. В ШВЕЙЦАРИЯ цари поговорка и правило: Нямаш право да критикуваш двора на комшията, ако твоя не е по-уреден от неговия.
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Не знам дали с комунизъм никой не е прокопсал, но ако не си забелязал, в цяла източна европа и най - вече в Русия капитализма е в пъти по - жесток отколкото в така наречения капиталистически свят.Почва да ми писва от *** твари, пробващи се да изглеждат умни из интернет."в източна европа няма капитализъм мой човек, то си е пост-комунизъм затова е жесток.всеки който е бил в капиталистическа страна от запада знае за какво говоря
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде в 19 век...
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дула имат оръдията, а пушките, пистолетие и автоматите имат цеви, само за сведение.
65
3
 
0
 
! Отговори
lizimah преди 10 години
do 83--mnogo si glupav glupakoooo
64
6
 
4
 
! Отговори
orce преди 10 години
Do 77 Za vreme na NATO bombardiranjeto na Srbija ne se ubieni 2.000 nego 2.500 pretezno civili vklucuvajki zeni i deca.Ucestvuvaa1.150 avioni,istrelani 1.300 krstosuvacki raketi i upotrebeni 37.000 kasetni bombi.Ete taka izgleda ulogata na civiliziraniot i demokratski Zapad.
63
11
 
21
 
! Отговори
лицензирaн преди 10 години
В превод от руски : "Боли мa пaткaтa зa Г8"
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"..Да я има България.." Той още преди хиляда години княз Светослав беше загрижен за същото. Византийците му дадоха някоя пара и няколко пъти прегази България на отивана и връщане, изгори села и градове, харесал мястото и го разчиствал от излишни хора. В района на сегашен Пловдив от раз изклал 20 000 българи и българчета. Наложило се Българите да го гонят после до приднестровието, където го унищожили заедно с цялата му войска !
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OBAHO-EB*HA GO !!!
60
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че Русия ще плати много висока цена за тези си действия. Не разбраха, че с дрънкане на оръжия не става. Трябва икономика, която те нямат....
59
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Красота е да гледаш как целия нормален свят мачка руската *** :) Жалка и смешна Русия...
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вчера вечерта гледам *** писала статията, днес сутринта Красимир. Колко сте елементарни бе, сложете на още някой името и снимката белким ни залъжите...
57
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дреме й на котката какво мислят мишките! А когато котката е последния устой на православието - Русия, съм още по-горд. Слава на Освободителите, на тези които помогнаха да има България!!!
56
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обединение на православните в териториите на Балканите и на Север - това е решението. Виждате, че след Хитлер, сега Обахо иска да властва над света, избивайки всички, които не го харесват
55
10
 
13
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
Крим сам избра с 97% мнозинство да премине в Русия. Крим исторически си е руски. Уж мразеният от "демократите" Хрушчов подари абсолютно нелегитимно и незаконно (по същото международно право) полуострова на Украйна.Нещо не се сещам тези същите високоморални защитници на суверенитета и човешките права, дали обсъдиха някакви идеи за изхвърляне на САЩ от Г7 през 1999, които избиха 2000 невинни цивилни, включително жени и деца и прогониха с албански терор над 200 000 сърби от родното им Косово.
54
25
 
9
 
! Отговори
путинист преди 10 години
Путиновата Русия е жалка корумпирана държавица, далеч от величието което се опитва да си създаде. Държавица в която една клика от престъпници изсмуква богатствата на Русия. Същото се опитват и нашите ***, но просто мащабите са несравними....
53
9
 
32
 
! Отговори
колибри преди 10 години
Западът бил изгонил Русия - и какво от това ? Нека обаче занапред да видим дали Русия ще отива там, където би я поканил Западът..........най-вероятно сега Русия ще кани , когото прецени където прецени.........
52
4
 
0
 
! Отговори
RoS преди 10 години
No One Can Stop Death
51
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФактАко ти си представител на- цивилизования свят -------- напълно я оплескахме....пази БОЖЕ
50
17
 
6
 
! Отговори
Факт преди 10 години
Блядистанските животни избират да си стоят в ***. Отново са комплексирани колко са първобитни в сравнения с цивилизования свят и пак се затварят в себе си да си изживяват комплексите. Няма какво да ги мислим-имат си врачки, екстрасенси, газ и пиене. Те какво им трябва повече? Чесно!