САЩ има нужда повече от Европа, отколкото обратното

Американската шистова дипломация отново е в ход, твърди Нина Дюлгерова
26 мар 2014 22:21,
77
САЩ има нужда повече от Европа, отколкото обратното
Снимка: Bulgaria On Air

САЩ се нуждае повече от Европа, а не обратното, каза в ефира на Bulgaria On Air проф. д. ик. н. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".

Според нея  не е основателно да се говори за потенциална газова криза, вследствие от обстановката в Украйна и Крим.

"Опитите на американските корпорации да променят ситуацията в своя полза ще останат без резултат. По-скоро отново се връщаме на темата за двустранната зависимост между Европейския съюз и Русия, която поне в енергийната област е по-силна от тази между ЕС и САЩ", поясни Дюлгерова.

Тя уточни, че от години Америка се опитва да стъпи на енергийния пазар на Европа, но през последните години и месеци очакванията на щатските компании не са се сбъднали.

"Опитаха се да изместят Русия от енергийната карта с една много противоречива технология, каквато е тази за добиване на шистов газ. Единственото, което последва е леко разединение в позициите на някои европейски държави. Вече е факт, че ситуацията в северното Черноморие е променена. Постигнато е споразумение между Киев и Москва за изтегляне на украинските войски от Крим. Това е поредното доказателство, че нещата се развиват в посока двустранни отношения“, обясни експертът.

Според Дюлгерова днешната среща във формат ЕС-САЩ разкри плановете на Вашингтон отново в енергийната сфера.

"Американската шистова дипломация отново е в ход, това е очевидно. Именно от това е провокирано настойчивото искане за решителни санкции срещу Русия от страна на ЕС. То е съпроводено с предложение за замяната на руската енергийна зависимост с американската шистова технология. И тук си пролича несигурността в позициите на редица държави. Например Великобритания подкрепя САЩ, но пък скоро ще започне да купува руски газ“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Михал преди 10 години
До НаивникИ най малко и най много, важно е кой владее територията.Другото е наивитет.Защо толкова наивност, бе българи? Нещата са толкова прости, че чак ми прилошава от разсъждения на наивници. Стига вече!Слезте на земята!
45
0
 
1
 
! Отговори
Наивник преди 10 години
До "karticata"Като население Крим е 5% от Украйна. Следователно Флота на Украйна, който е бил съсредоточен в Севастопол не е редно целия да премине към Р-я. Най-малко трябва да има споразумение.
44
1
 
9
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
сащ като искат шистов газ до го копаят във америка,амате хитри дай да разрушаваме природата във европа,а тяхната дае непокътната,защото обикновенните американци ще ги бесят.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ние пак ще обърнем *** като позволим на сащ да добиват шистов газ във българия,но този път ще става каквото ще става
42
0
 
0
 
! Отговори
karticata преди 10 години
до--аз-- радвам се че ме имаш за повече от теб и ме питаш за дали може ами да може та те нали са и български все пак сме в НАТО
41
1
 
4
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Утвърди се една нова, ненадмината по циниэма и жестокостта си иэмама имам предвид ЕС, която надхвърля границите на политиката и придобива всеобхватно окултно эначение!!! В класическата форма на деспотиэъм цялата върховна държавна власт е концентрирана в ръцете на едноличен управник, наричан деспот, или на малка група лица, които имат право да се раэпореждат със съдбата на своите поданици!!!
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам студентите, които завършват този университет колко са зле, предполагам какви са им преподавателите ....
39
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
До karticataМоже ли, като дойде американската фрегата във Варна, ние да си я присвоим - щото нали Варна си е Български град и всичко в него е Българско?!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите нямат микрис и цвет!Ако трябва ще се обединят прикрито под разделение, ще инсценират конфликт, който да бъде причина за газова криза. И нашите уж евро депутати ще кажат, че шистовия газ трябва да се субсидира, и че той ще е нашето спасение от лошите ;-)Аааааааа ама те го правят вече беее...НАДЯВАМ СЕ СМЕ ПОМЪДРЕЛИ ДОСТАТЪЧНО, ЗА ДА НЕ МИНЕ НОМЕРА!Мислете и гледайте независими документални филми по темата (има ги в колибка.комм)
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шистовата инвазия е тектонично оръжие и в крайбрежни зони е пагубно.Колкото до тектоничното оръжие, я какви свлачища тръгнаха в САЩ напоследък....И не знам защо ни е този газ. Дори въобще да го спрат, пак няма да загинем, дори ще си минем изцяло на мирен атом и соларна емергия..
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има пристрастия, емоция, любов дори.Въпреки, че всички повтарят интереса, та интереса.Та нали това свято чувство отличава човека от жената, кара сума народ да гласува не за някой, който му вдига заплатата, а за друг, който му я намалява и го оправя на два ката.Затова, едни хълцат по американския, а други по руския ***. Любов невероятна и необяснима, но реална и необходима, възпята от древността до днес, от Омир, Алкей и Сафо, Шекспир, Бокачо, Мопасан и дьо Сад, Яворов, Е. Евтимов и в. ,,След 55.
35
0
 
1
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Плавник, къде видя цената 150$?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
26.02.2014 Гърция успя да склони Газпром да намали цената на газа!Гръцката газова компания DEPA е подписала ново споразумение за доставки на природен газ с руския гигант Газпром, което включва 15% намаляване на цената със задна дата от юли 2013 година, съобщиха от гръцкото енергийно министерство.Договорът удължава сегашното споразумение между двете компании с 10 години до 2026 година гръцката компания ще получава между 2.5 и 3 милиарда куб.м.Цената ще е под 400 долара за 1000 куб.м.Който го МОЖЕ
33
7
 
5
 
! Отговори
Наивник преди 10 години
Вчера по "ОН ЕР", една специалистка говореше, колко лошо нещо е шистовия газ и струвал много скъпо. За пример даде, че гаста от сибир бил 19$. За потребителя е важно на колко може да го купи !За толкова глупави ни смятат, че чак е обидно.
32
1
 
7
 
! Отговори
kreti до РАБОТЕЩ преди 10 години
Не ако е внос е да се внася от там откъдето е по ефтино за България не от САЩ защото Русия е лоша или обратното.
31
0
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Предпочитам Руския скъп газ вместо шашавите технологии на САЩ за шистов газ с който определено се вреди доста на нашата родна и мила земя!! Ако САЩ или някой друг предлага екологична енергия съм за !
30
5
 
2
 
! Отговори
Язък за БГ преди 10 години
Тази съм я гледал няколко пъти. Толкова е пристрастна, че няма накъде !Ако и плащат хубаво, ама ако е от глупост. Тя не може да вземе обективно решение !Ако професорите ни са такива, какво да очакваме от държавници или от електората ?
29
1
 
8
 
! Отговори
karton преди 10 години
газа трябва първо да се втечни това са пари после да се транспортира на хиляди километри с танкер и не един и не два това пак са пари и най накрая трябва да се оттечни за да стане газообразен и тава са пак пари и и забравих да спомена че извличането на сланцев газ е скъпо от стандартното извличане на газ
28
3
 
17
 
! Отговори
аз преди 10 години
До работещИмаш ли представа, колко ще струва само терминала за втечнен газ? Тук не става въпрос за политика или пък русофилия , или русофобия. Става въпрос за това, че Европа е и ще бъде енергозависима от Русия. Щатите си гледат техния интерес, явно има невежи, като теб, които се хващат, но щатските интереси, НЕ СА европейските интереси, напротив.
27
1
 
8
 
! Отговори
karticata преди 10 години
до tih velikan 681- Пич украински кораби има само в черно море и по точно в Крим град Севостопол и Одеса тъй като Севостопол е вече руски е нормално и корабите да са превзети както и също толкова нормално е украинските кораби в украинския град Одеса да си остават на Украина