Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна

Около 30 000 руски военни съсредоточени по границата
Обновена: 27 мар 2014 15:14 | 27 мар 2014 09:37, Елка Василева
504
Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Във връзка с „тревожните симптоми, появили се в последните три-четири дни“, военното разузнаване на САЩ е предупредило Конгреса на САЩ за нарасналата вероятност за нахлуване на войски на Русия в Украйна и по-специално в нейните източни и южни части.

От своя страна комисията по въоръжените сили на САЩ е изпратила в сряда до президента на САЩ Барак Обама доклад, в който изразява крайна тревога от подобно развитие на събитията и дори посочва примерен план на своите очаквания за украинските региони, които биха могли да бъдат подложени на нападение. Това са Луганск, Донецк и Харков. Освен това разузнаването е отбелязало потенциална заплаха по границата с Приднестровието и дори не изключва опити за завземане на територии в Прибалтика.

В доклада, за който съобщава CNN, се казва, че прегрупирането на руските войски по границата с Украйна прилича на маневрите, които Русия предприе в навечерието на военните операции в Чечения и Грузия.

Съгласно данните от доклада Русия е съсредоточила в районите на Ростов на Дон, Курск и Белгород групировка с численост около 30 000 военнослужещи, което е „значително повече“ от необходимото за военни учения. Освен това тези подразделения изглежда не се готвят да се връщат в базите си. Това са предимно моторизирани подразделения, които са готови мобилно да тръгнат в зададеното направление. Мобилността на разположените там сили поставя под съмнение способността на американското разузнаване да реагира оперативно, ако това се случи.

Още по темата

NEWSru.com припомня, че още на 23 март върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав съобщи за значително концентриране на руски въоръжени сили по източната граница на Украйна, които били готови да тръгнат към Приднестровието.

Според Ройтерс и американски, и европейски източници уточняват, че тези данни за числеността на руските войски, съсредоточени по границата, не са съвсем точни: според едни те са вече 35 000, а според други – не повече от 25 000. Данните на всички източници обаче сочат, че освен моторизирани стрелкови войски по границата на Русия са съсредоточени и бронирани подразделения с подкрепата на средства за ПВО и авиацията.

Освен това руските въоръжени сили „са укрепили“ пограничните райони. В състояние на мобилизационна готовност са приведени и подразделения, разположени в дълбочина на руска територия.

Вчера в речта си в Брюксел на срещата на върха САЩ-ЕС, където беше обсъдена ситуацията в Украйна и поредните санкции срещу Русия, американският президент Барак Обама беше уклончив, когато го попитаха за количеството руски войски по границата с Украйна, отбелязва Ройтерс. „Що се отнася до руските войски, които се съсредоточават по границата с Украйна, в дадения момент те се намират на руска земя. Русия има това законно право. Мисля, че Русия все още е във фаза на разчети“, каза Обама.

Американският президент припомни, че САЩ и Европа трябва да осъдят анексията на Крим „не защото нашата цел е да подтиснем Русия, а защото сме длъжни да подкрепяме принципите, които означават много и за Европа, и за целия свят“.

Както пише CNN, намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна и откъсването на Крим породиха най-сериозната конфронтация между Изтока и Запада от времето на Студената война.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой също заяви, че страните от ЕС и САЩ имат единно мнение за ситуацията в Украйна. Той нарече анексията на Крим „позор за 21 век“.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбеляза, че САЩ и ЕС ще проследят недопустимите действия на Русия да не останат безнаказани.

В сряда на срещата на върха САЩ-ЕС в Брюксел ръководителите на САЩ и страните от ЕС заявиха, че в скоро време срещу Русия ще бъдат наложени санкции, които ще засегнат енергийния сектор на нейната икономика.

Паралелно с това Обама припомни за преговорите за улесняване на процеса на доставки на газ от САЩ за Европа с цел намаляване на нейната зависимост от руските енергоносители. Обама посъветва европейските си колеги да търсят собственици източници на енергия освен тези, които САЩ могат да предоставят.

В същото време Обама призна, че разширяването на ограниченията срещу Русия, насочени по-специално срещу руския енергиен сектор, ще ударят болезнено и европейските страни, тъй като те получават голяма част от газа и нефта от Русия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Около 200 000 пенсионери вече получиха пенсиите си в рубли, но разочарованието им е двойно: пенсиите на жителите на Крим не са увеличени двойно, за да достигнат тези в Русия, както обеща Путин а остават същите, само обърнати в рубли; част от пенсиите са изплатени в монети, които в последно време излизат от обръщение в големите руски градове.
312
19
 
15
 
! Отговори
историк преди 10 години
до Боби, в еднa хипотетичнa войнa НAТО/ Русия, тaнковите съединения ще дaдaт огромни жертви в нaчaлото нa конфликтa, след товa нaдaли вече ще се ползвaт. Тaнкa, кaто бойнa единицa от достa време е изгубил ефективносттa си. Зaтовa ти кaзaх, че руските тaктици сa морaлно остaрели, кaто тaнковете си. Никоя модернa aрмия в моментa не зaлaгa нa бронирaни дивизии, кaто глaвнa удaрнa силa
311
10
 
17
 
! Отговори
разузнавач от Марс преди 10 години
Ние от марсианската разведка достигнахме до следните заключения: Вашто Боби е много ерудирано и ще го вземем на високоплатена служба като еротичен модел. Вашто Черноморие е много подходящо близо до Константинопол, за разлика от украинския Севастопол. Затова идващото лято ще ви пратим повечко дегизирани като марсиански туристи-рускоговорещи, всеки със снайпер под шлифера, за да ви спасяват сезона. Вашто Вейсел Сайдероглуев много добре защити нашия рефепорнорендум в Крим и ще го назначим за валия.
310
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна - поскъпване на газа - 2 пъти.Това от Русия! От Запада: Към 30-40 000 съкратена администрация.Повишаване цената на водката и електричеството.Веднъж седмично Тимошенко да вечеря и закусва с Барозу!Други подобни.Иначе няма финансова помощ от ЕС.
309
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хамериканското разузнаване: Русия се готви да влезе в Украйна, Обама да не го прави на проблем, щото има данни, че другия вариант е Аляска и продължава на долу; по добре Украйна отколкото в цяла Америка да влезнат!
308
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
426 ти престани да се правиш на наблюдател , не ти се удава , прекалено си елементарен
307
0
 
40
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
Душички! Хамериканското разузнаване предполага. Ван Ромпой говори за някакъв позор на 21 век! Не знаят какви войски са на границата! Хей, американските данъкоплатци, защо ги търпите тези некадърници! Не знаят защо нападнаха Сърбия, Ирак, Либия, Афганистан, е, ама нали си печатат пари безотчетно и останалия свят им вярва! Ако искаш да победиш врага трябва да го уважаваш. ВВС цитирало американското разузнаване! Само *** могат да ви повярват! ***, моля те, престани да публикуваш идиотщини!
306
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БобиЕ нали се сещаш че пряката видимост няма голямо значение.Това че не"виждат" на 50 км,не значи че нямат достатъчно добър"поглед" отгоре на обстановката,а и 90 км обхват на ракетната артилерия може лесно да се парализира било с превантивен удар от въздуха било по друг начин.Все пак тази база предполагам би скъсила комуникационните линии, и би подобрила логистиката ,но да не се отплесваме.Все пак никой не е правил планове за база там
305
9
 
17
 
! Отговори
историк преди 10 години
до Боби, имa еднa мaксимa от времето нa Кутузов зa Русия, тя все се " превъоръжaвa", a aрмиятa и никогa не е окомплектовaнa с модерно оръжие... Путин в моментa пaрaдирa с еднa aрмия от около 50- 60 хил. души, товa е реaлносттa
304
3
 
26
 
! Отговори
Килъра преди 10 години
"Разузнаването на САЩ: Русия може да нахлуе в Украйна"ДАЙ БОЖЕ!
303
7
 
19
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Кой въстана срещу нашето свещено дело съединението на Южна със Северна България? Кой отчисли нашия княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме връз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турски комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от софийския палат в това време, когато още не бяха изсъхнали на неговата глава лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението щ
302
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БобиЕ естествено че в Крим ще изпратят лъскавата реклама"от витрината" Но зад тях е кухо,за сега.В Грузия след първите танкове Т 80 ,нахлу една *** с ладички и с камуфлаж плюс анцуг или направо цивилни.Имаше куриозни случаи когато грабеха и тоалетните чинии от хората
301
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tova shte e nai - glupavoto .
300
0
 
28
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Ако наемниците на САЩ почнат да убиват може и това да стане иначе абсурд!!!!
299
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БобиРезултата Боби,резултата...А той беше точно такъв Да вярно,два разрушителя са нищо,но дори и най-тъпия руски генерал-щабен офицер знае какво стои зад тях и какво ще последва при евентуална атака.Двата разрушителя бяха знак до къде може да се стигне и той беше явно разбран от руска страна
298
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БобиБоби ти като говориш български не значи че си българин.Няма нормален българин да обича чужда държава повече от България.
297
2
 
16
 
! Отговори
историк преди 10 години
до Боби, всъщност дълбокото ми убеждение относно резултaтa от конфликтa през 2008 г. е, че Русия спечели порaди явното си чеслено и мaтериaлно превъзходство! В постсъветското прострaнство сегa ( в моментa) се воювa с приоми от 70- те г. нa минaлия век, от тогaвa горе долу е и техническото обурудвaне и тaктически прийоми.
296
0
 
17
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
До Анонимендо 404 : 1.Вярно е свършило всичко-Рисия си взи своите територии. 2. Но нищо не започна - в Сирия , пък и сега с Украйна. 3. Въпрос-отговори си защо ?!
295
0
 
17
 
! Отговори
историк преди 10 години
до Боби, коя нaция е измисленa, и коя не зa съжaление не ние решaвaме, a многоувaжaемaтa История. Всякa нaция по светa е билa " измисленa" от някого в дaден исторически момент, или се е появилa нa политическaтa кaртa следствие нечие политическо инженерство! Говорейки зa нaстоящия момент, укрaинците сa нaция, кaквaто сa и руснaците, с тaзи рaзликa, че Русия нaследи основните военни aктиви нa някогaшния СССР. Нa Бaлкaните гледaхме подобнa дрaмa нa рaзпaд, рaзликaтa е в мaщaбите и ядреното оръжие.
294
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БобиПърво Осетия е грузинска провинция.Второ преди да отговорят грузинците,две седмици бяха обстрелвани от "мирни осетински селяни".И трето всичко свърши в секундата в която американците вкараха 2 разрушителя в Черно море