Бъдещият президент на Украйна ще има тежка задача

Западните издания с коментар за украинската криза
Обновена: 28 мар 2014 09:42 | 28 мар 2014 09:42,
38
Бъдещият президент на Украйна ще има тежка задача
Снимка: Reuters

Украйна и нейните западни поддръжници убедиха значително мнозинство от страни в Общото събрание на ООН да отхвърлят анексирането на Крим от Русия като противоправно, въпреки че Москва се стреми да спечели световна подкрепа за идеята за самоопределение, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Приетата вчера резолюция е първият барометър за международното осъждане на руските действия, пише БТА. Документът, предложен от Украйна и подкрепен от САЩ и Европейския съюз, представлява поредният опит за изолиране на руския президент Владимир Путин заради анексирането на Крим, отбелязва изданието.

Резолюцията няма обвързваща сила и даже символичната й стойност като влиятелен израз на мнението на ООН е под въпрос, тъй като други подобни актове на Общото събрание често нямат никакъв ефект на практика. Въпреки това документът беше определен като важно средство за натиск върху Русия от САЩ и ЕС, които настойчиво се стремяха към неговото приемане, коментира "Ню Йорк таймс".

В деня, в който Общото събрание на ООН гласува резолюция, обявяваща анексирането на Крим от Русия за противоправно, а Украйна постигна споразумение с Международния валутен фонд за заеми на стойност 18 милиарда долара, противоречивата бивша украинска министър-председателка Юлия Тимошенко обяви, че ще се
кандидатира на президентските избори, пише американският в. "Вашингтон пост".

Включването на Тимошенко в кандидат-президентската надпревара може да я изправи срещу бившия боксьор и сега политик Виталий Кличко и олигарха Петро Порошенко. Но в момента героинята от Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. изостава според социологическите проучвания зад двамата лидери на неотдавнашните протести срещу сваления украински президент Виктор Янукович, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Тимошенко обеща, че ще представлява и двете половини на разединена Украйна, но остава неясно колко популярна е бившата министър-председателка и дали тя ще може да спечели подкрепата както на националистите в западната част на страната, така и на проруските елементи в източните райони, отбелязва британският в."Гардиън".

Който и да спечели изборите на 25 май, ще се изправи пред тежка задача. МВФ предложи на Украйна спасителен пакет на стойност 18 милиарда долара за две години в замяна на сурови икономически реформи, които може да понижат жизнения стандарт на и без това обеднялото население. МВФ ще отпусне допълнителна помощ, ако бъдат прокарани съответните мерки за икономии, включително рязко увеличаване на цената на енергията.

"Гардиън" цитира икономиста Василий Колташов от Института за глобализация и обществени движения в Москва, според когото предлаганите от МВФ мерки за икономии са по-строги от тези за Португалия и Гърция. По негово мнение влошаването на икономическата ситуация може да доведе до по-големи обществени вълнения и дори да предизвика в части на Южна и Източна Украйна процеси като тези в Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България трябва да се извини на Русия и Украйна за пагубното си историческо влияние върху братския славянски руско-украински народ и угро-татарския московитско руски народ. В 893г. на Преславсия събор група развилнели се олигархически бандити, заменят свещената азбука на Кирил и Методий с някаква осмърдяна полуграмотна кирилица. Този акт предопределя печалната съдба и бъдеща разруха на великата българска държава. Не само това, но през 988 гадните византийци изпращат поп Никон да покръсти и Рус!
26
0
 
1
 
! Отговори
4 преди 10 години
ostava v bulgaroa da stane kubrat prezident i cirka she e pulen
25
0
 
6
 
! Отговори
И техния "ЕЛИТ& преди 10 години
е като нашия. Добре, че има на света РУСИЯ и ПУТИН. Само там са ни надеждите
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
daaa shte e tezka dokato urediat sebe si i rodninite si i si izmisliat dr. ime ne komunisti, a komuglisti.
23
2
 
9
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Бъдещият президент на Украйна(Малорусия) - Подполковник Владимир Путин е доказал, че може да се справя с много по-тежки задачи;-))
22
0
 
0
 
! Отговори
ua-bg преди 10 години
До Анонименпо ми се вярва да е Тигибко, но за сега си трае, чакаме 25 май.
21
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Тази резолюция е приета от само половината - къде е голямото "мнозинство"? И като си представиш, че тези които на са гласували "за" са БРИКС и още много други, т.е. половината от света, а и като знаем, че ЕС направо под диктат се съгласи, тогава е ясно колко им е поддръжката.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бъдещият президент на Украйна ще има тежка задача да се спаси от въжето...
19
0
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Бъдещия президент на Украйна ще има тежката задача да внимава да не го обеси собствения му народ. Благодарение на новите "прозападни" цени на газа и храните ,и "демократичното" замразяване на пенсии и заплати, такава заплаха е съвсем реална.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна си има законно избран президент.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БАРДАК ОбамаТой може и да не знае, къде е Украйна, а за историята и изобщо не е чувал, но яко пази и Тексас, и Калифорния, и Ню Мексико, и още 2-3 щата, които трябва да се върнат в Мексико, откъдето преди години са ги отнели с огън и меч (с куршуми, снаряди и клане, де). Затова е цялата дандания, щото великите сили са присвоили много, ама много, безспорно чужди земи, а сега не им се връщат. Жалкото е, че манипулират и ООН безсловесната, зависима институция.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази крадла малко ли ги окради че сега ще я избират
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога истеричният експанзионизъм на САЩ и сервилния му ЕС не са били така срамни. Сега стъпкват история, международно право, свободата на волята на народите, Устава на ООН, демокрация, право на самоопределение всичко, само и само да унищожат Русия, така както се беше залетел Хитлер. Пускат в ход най-долни лостове, манипулират общественото съзнание и разчитат на невежеството, а то в света, благодарение на тях, е доста голямо. Но повечето хора са наясно, че алчността ги движи. Позор за тези великисили.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин - Президент на Русия, Медведев - Президент на Украйна...
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, как се е нахилила като варен тиква крадливата бивша ръководителка на Украйна, изпепелителката на Русия, дето отричаше, че е казвала на нейни привърженици видят ли руснак да стрелят в главата му, пак намотала изкуствената плитка около карфицата си, за да показва, колко традиционно народна е. Такива ли поддържат президентът на САЩ и канцлерката на ФРГ?! Ужас! Абе няма ли в света поне 10 президенти или премиери, които да не са лицемери или крадци.
12
1
 
15
 
! Отговори
до N5 преди 10 години
В главата си има борш от толкова млатене по главата какво друго да има.
11
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За президент на Украйна е по-добре неопетнен Боксьор вместо един Путин в женски род !
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не бъдещите президенти, а бъдещите поколения на Украйна имат тежка задача - да оцелеят, след това което им спретнаха техните приятели-демократи, сега започва една безкрайна европейска реформа, която истинското й име е - безкрайна мизерия!Питайте патило!
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина ще има тежка задача!!!Как ще обясни на украйнците,че приема 18 милиарда долара за 2 години в замяна на СУРОВИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕФОРМИ от Америка,срещу 15 милиарда долара от Русия с преференциални цени на газ,суровини и стоки????Лично бих предпочел и борил за втория вариант!!Така и така е зависимост-поне народът да е на печалба!!!
8
3
 
24
 
! Отговори
мархаба АСКЕР преди 10 години
ТИЯ докараха УКРАЙНА до гражданска война..... Скоро бендеровците и на тях ще потърсят сметка??????