Бъдещият президент на Украйна ще има тежка задача

Западните издания с коментар за украинската криза
Обновена: 28 мар 2014 09:42 | 28 мар 2014 09:42,
38
Бъдещият президент на Украйна ще има тежка задача
Снимка: Reuters

Украйна и нейните западни поддръжници убедиха значително мнозинство от страни в Общото събрание на ООН да отхвърлят анексирането на Крим от Русия като противоправно, въпреки че Москва се стреми да спечели световна подкрепа за идеята за самоопределение, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Приетата вчера резолюция е първият барометър за международното осъждане на руските действия, пише БТА. Документът, предложен от Украйна и подкрепен от САЩ и Европейския съюз, представлява поредният опит за изолиране на руския президент Владимир Путин заради анексирането на Крим, отбелязва изданието.

Резолюцията няма обвързваща сила и даже символичната й стойност като влиятелен израз на мнението на ООН е под въпрос, тъй като други подобни актове на Общото събрание често нямат никакъв ефект на практика. Въпреки това документът беше определен като важно средство за натиск върху Русия от САЩ и ЕС, които настойчиво се стремяха към неговото приемане, коментира "Ню Йорк таймс".

В деня, в който Общото събрание на ООН гласува резолюция, обявяваща анексирането на Крим от Русия за противоправно, а Украйна постигна споразумение с Международния валутен фонд за заеми на стойност 18 милиарда долара, противоречивата бивша украинска министър-председателка Юлия Тимошенко обяви, че ще се
кандидатира на президентските избори, пише американският в. "Вашингтон пост".

Включването на Тимошенко в кандидат-президентската надпревара може да я изправи срещу бившия боксьор и сега политик Виталий Кличко и олигарха Петро Порошенко. Но в момента героинята от Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. изостава според социологическите проучвания зад двамата лидери на неотдавнашните протести срещу сваления украински президент Виктор Янукович, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Тимошенко обеща, че ще представлява и двете половини на разединена Украйна, но остава неясно колко популярна е бившата министър-председателка и дали тя ще може да спечели подкрепата както на националистите в западната част на страната, така и на проруските елементи в източните райони, отбелязва британският в."Гардиън".

Който и да спечели изборите на 25 май, ще се изправи пред тежка задача. МВФ предложи на Украйна спасителен пакет на стойност 18 милиарда долара за две години в замяна на сурови икономически реформи, които може да понижат жизнения стандарт на и без това обеднялото население. МВФ ще отпусне допълнителна помощ, ако бъдат прокарани съответните мерки за икономии, включително рязко увеличаване на цената на енергията.

"Гардиън" цитира икономиста Василий Колташов от Института за глобализация и обществени движения в Москва, според когото предлаганите от МВФ мерки за икономии са по-строги от тези за Португалия и Гърция. По негово мнение влошаването на икономическата ситуация може да доведе до по-големи обществени вълнения и дори да предизвика в части на Южна и Източна Украйна процеси като тези в Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
24
 
! Отговори
БАРДАК Обама преди 10 години
Другарки и Другари....... Опс! Пардон! Исках да кажа , Лейдис енд Джентълменс , нашата велика ХАмериканска "суперсила" НЕ може да търпи какво се случва с братския ни Украински Народ , макар че оня ден ми показаха на картата къде изобщо се намира Украйна.... мислех че е град в Тексас! И смятаме да нахлуем в Крим и да "възцарим" нашата ХАмериканска "Демокрация" и "Свобода"!!!....... А сега ми казват , че те нямали май стабилни Петролни залежи там? НЯМА ДА ВЪЗЦАРЯВАМЕ "ДЕМОКРАЦИЯ"! ДА СЕ ОПРАВЯТ!:)
6
3
 
13
 
! Отговори
макето преди 10 години
споко след месец ке правят същата гимнастика но вместо Крим ке пише Украйна по документите хи хи хи
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Включването на Тимошенко в кандидат-президентската надпревара може да я изправи срещу бившия боксьор и сега политик Виталий Кличко и олигарха Петро Порошенко...........................................................................Цирк.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли мозък в главата на Кличко?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Фактписах ти +, но повеението ти е непростимо просташко.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
палячовци на снимката.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОКАЗАТЕЛНА СНИМКА.....ЕДНА КРАДЛА КОЯТО ЩЕШЕ ДА УМИРА В ЗАТВОРА И ЕДНА МУТРА ОТ ТИПА НА БОКО...ХАХАХА--ХОХЛИТЕ ЩЕ ГО..АМА ЯКО!!!!АКО НЕ СЕ РАЗПАДНАТ --НА ПОЛША И РУСИЯ!!!!