От космонавт до счетоводител в Щутгарт

Историята на единствения афганистанец в Космоса
29 мар 2014 21:15,
21
От космонавт до счетоводител в Щутгарт
Абдул Ахад Мохманд. Снимка: Facebook

През 1988-ма година, когато съветската армия вече се готви за изтегляне от Афганистан, се осъществява първото и единствено пътуване на афганистанец в открития Космос. Абдул Ахад Мохманд се завръща като истински национален герой, но само 3 години по-късно е принуден да избяга в чужбина, за да избегне гнева на муджахидините.
 
„Когато бях малък, постоянно гледах към небето. Понякога над главата ми прелитаха самолети и си мечтах един ден да летя”, спомня си Абдул пред БиБиСи. Години по-късно той става пилот в афганистанските военновъздушни сили и това му отваря вратата към възможност, която дори не е сънувал.
 
Абдул е избран сред повече от 400 кандидати, за да се превърне в първия афганистанец, станал част от съветската космическа програма. На 29 години се мести в тренировъчния център „Звезден град” край Москва.
 
Ветеранът Владимир Ляхов, който е командир на полета, харесва афганистанеца от самото начало. Двамата се шегуват постоянно. Забавлението се пренася и в Космоса – като конкретен пример Ляхов посочва момента, в който е трябвало да заснеме как Абдул рецитира части от Корана. „Аз бях извън кадър, за да не се види, как държа краката му, докато чете – само така можеше да стои на едно място”, разказва руснакът.
 
Чувството за хумор е особено нужно и за двамата в най-критичния момент от мисията им. Повреда поставя успешното им завръщане под сериозна въпросителна. Космонавтите летят около Земята допълнителни 24 часа в малката капсула за кацане, докато аварията бъде отстранена – без храна, без вода, без тоалетна. Секунди ги делят от злата участ никога да не се завърнат на планетата ни.
 
В тези безкрайни часове двамата решават да прекарат времето си в шеги. „Ако трябва да съм наистина честен, през цялото време си разказвахме вицове”, споделя Абдул. 
 
„Когато най-накрая кацнахме благополучно в Казахстан, той се приближи до мен и ми каза: „Командире, не летете повече. Аллах няма да ви прощава вечно”, спомня си Владимир Ляхов. И афганистанският му приятел се оказва прав – командирът спира с космическите мисии.
 
Двамата са посрещнати тържествено от десетки хиляди хора по улиците на Кабул, докато в същото време муджахидините, борещи се срещу съветската окупация, обстрелват града.
 
Само година по-късно съветската армия се изтегля от Афганистан. Абдул е назначен за зам.-министър на авиацията, а муджахидините затягат обръча около подкрепяната от СССР власт.
 
Космонавтът е на бизнес посещение в чужбина, когато правителството е свалено и бунтовниците започват вендета срещу управляващите. Абдул Ахад Мохманд със сигурност щеше да се превърне в жертва на революцията, но съдбата му е отредила да оцелее.
 
Животът му е много по-различен днес в сравнение с бляскавото минало – сега той е счетоводител в малка фирма в Щутгарт. Живее в покрайнините на германския град със съпругата си и трите им деца.

При завръщането си в Афганистан 25 години след бягството, Абдул осъзнава, че хората не са го забравили. Още в първите часове на родна земя, космонавтът получава покана от президента Карзай.
 
„Той беше много мил. Каза ми, че е воювал срещу съветската армия, но е горд и щастлив, че афганистанец е бил в Космоса”, посочва Абдул.
 
Една от вечерите космонавтът прекарва в компанията на множество млади астрономи. Техният ентусиазъм и жажда за знания вдъхновява Абдул: „Тези млади хора ме накараха да повярвам, че Афганистан го очаква светло бъдеще”.
 
Един от учителите, които присъстват на срещата, категорично заявява на космонавта, че един от незабравимите моменти в живота му е „космическият” разговор между Абдул и афганистанския президент Мохамад Наджибула.
 
„Казахте, че Афганистан е много красив от Космоса. Че изглежда толкова спокоен”, спомня си учителят. 
 
Отговорът на Абдул: „Моето послание е същото и днес. Афганистанците нямат нужда от война. Умолявам ви, бъдете единни и нека не се избиваме един друг”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еееее ако беше Американец щяха да го направят Национален герой и филм щяха да му посветят и никога повече нямаше да работи после и Оскар щяха да му дадат Еееее да ама не това е Афганистанец
15
7
 
7
 
! Отговори
Sluchaen преди 10 години
А защо не е счетоводител в Москва?
14
1
 
19
 
! Отговори
бу хааа преди 10 години
Апък нашию СърГей от никому неизвестен журналист,автор на светвно неизвестни статийки стана премиер.Тиквата от *** пожарникар в последствие второстепенна мутра и той премиер.Ааамед Доган по прякор *** от ченге в ДС,политзатворник,философ и т.н стана крадец номер едно в БГ,а в последствие и хидро-инженер.Такъв е живота скъпи приятели,превратностите на живота са непредсказуеми!
13
0
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
Прилича на ...втория български космонавт Александър Александров.
12
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що не ръкоплЕскате бе- издигнал се е човека! От космонавт и зам. министър на авиацията на цяла държава до счетоводител- евала! Някои хора минават трудния път до Ивропата и нейните ценности...както и да го разбирате, мразя комунисти!!!
11
1
 
22
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
До #12 и #8Space Shuttle Program включваше т.н. Payload Specialist т.е.член на борда, чието обучение и полет са платени от другидържави, комерсиални и научни организации. За да бъдем коректнидокрай трябва да кажа, че имаше дори... Украинец.Тъй като се плащаше здраво, Израел изпрати само един, който за съжаление (говоря като за него като човешко същество) загинапри полета на Колумбия - неговия полет бе платен на НАСА, сигурен съм 100%.ПП Вярвате ли, че Афганистан е платил и един цент на СССР за този полет?
10
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янките .баха мамата на тази хубава страна, както и на Корея, Виетнам, Гренада, Гватемала, Ирак, Сирия, Либия... край няма да изброяваш, сега и на Украина.
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 8 Израелец, Индиец, Канадец, Англичани, англичанка - са летели в хамерикански космически мисии. Сигурно има и други.
8
1
 
52
 
! Отговори
Факт преди 10 години
Евала на г-н Мохманд! Да му пожелаем да види и от земята един спокоен Авганистан! Респект!
7
4
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
И нашият първи космонавт Георги Иванов е с...мустаци и техният екипаж имаше проблеми при...завръщането,бяха на косъм.Явно на...мустакатите не им върви в космоса;да се насочат към други...професии.
6
4
 
32
 
! Отговори
ББ преди 10 години
Сега Хамериканците ще ни поканят да летим с тях. Ще правим съвместна Хамериканско-Българска база за изследвания на космоса.
5
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учил е, летял е, стигнал е до Космоса... Колко хора на тази земя имат този шанс? Афганистанец...!Браво! Дай боже всяка нация да има своя космо(астро,тайко)навт. Ние Българите трябва да сме горди с нашите двама!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mediikite za6titavat gneva na mujaxidinite..sram,sram
3
7
 
88
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
Ето как Русия се е отслабвала и е дарявала ресурсите си за другинароди. Русия не може да се нарече импрерия защото не е грабила,а е давала. Който иска да ме разбере, да отиде в Британския ИсторическиМузей за да види как са издялкани и окрадени статуи от древното Египетско Изкуство.А полета в космоса е бил напразен - сега в Афганистан ЦРУ финансира къмпроизводството на дрога и масовото затъпяване на населението там.
2
15
 
25
 
! Отговори
А преди 10 години
нащо *** ДОГАН *** е пурвият доцент на ШУМЕНСКИЯТ СВЕЪЛ УНИВЕРСИТЕ С ПОЧЕТНА ТИТЛА И ТРУДОВЕ ПО ХИДРОЛОГИЯ И ПИКАНЕ ПРАВ В ***
1
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
очаквам с нетърпение да видя първия космонавт турчин ,и да е с големи мостаци