Кризата между ЕС и Русия - шанс за нова енергийна стратегия

Страните от блока могат да намалят зависимостта си от руския газ
Обновена: 30 мар 2014 17:20 | 30 мар 2014 17:19, Елена Кирилова
75
Кризата между ЕС и Русия - шанс за нова енергийна стратегия
Снимка: архив Ройтерс

Усилията на всички страни в Европейския съюз (ЕС) могат да допринесат много за намаляването на зависимостта от руския газ в блока, заяви полският премиер Доналд Туск. Според него кризата в отношенията между ЕС и Русия трябва да подтикне европейските държави да създадат обща стратегия в областта на енергетиката.

Туск смята, че въглищата, шистовият газ, диверсификацията на доставките и солидарността могат да положат основите на бъдещ европейски енергиен съюз.

Междувременно днес приключва срокът за подаване на документи за регистриране на кандидати за президентските избори в Украйна. Вчера стана ясно, че лидерът на партия УДАР Виталий Кличко няма да се кандидатира за президент. Вместо това той се е прицелил към поста кмет на Киев.

От своя страна украинската армия започва да се превъоръжава. Държавна компания се е заела с нелеката задача изцяло да обезпечи нуждите на въоръжените сили, националната гвардия и други военни единици. Около 2000 украински военни обаче все още не могат да напуснат Крим заради липсата на пари. Част от тях дори са останали без дом и живеят в едно от поделенията.

На фона на всичко това днес в Киев на площад “Независимост” се събраха няколко хиляди души. Те почетоха паметта на десетките загинали по време на сблъсъците миналия месец. В Харков пък се проведе проруска демонстрация. Гражданите заявиха, че желаят да бъде сформиран единен фронт срещу сегашните украински власти.

От утре банковата система на на Крим се връща към нормалния си режим след като работата на редица украински банки на полуострова беше прекратена по инициатива на финансовите учреждения.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
6
 
! Отговори
?? преди 10 години
Каква Русия?Православна-хаха?Еврео-болшивиките си направиха държава пред 1917 година постепенно под мотото на панславизма и православието окупира всички околни християнски .Кои са олигарсите в Русия?САМО ЕВРЕИ.Какъв е Путин по произход?С майка Мария ШАЛОМова.Руските сайтове пишат,но руски-еврейски платени продажници не могат да четат.Слава на православна България.
29
9
 
9
 
! Отговори
ДС преди 10 години
Цената на фотоволатиците и другите ВЕИ пада толкова бързо. Че до 4-5 години на никой няма да му нужен руския газ.
28
2
 
1
 
! Отговори
neyznavaem преди 10 години
a be buklutsi otkade porasnahte , koi vi dade hliab , zabravihteli t4e rysia e nai mownata vav sveta , zatova wte hodite po patiwtata nemili nedragi zaradi AKALA NA ZAPADA I AMERIKA , SEGA PALNETI HAZNITEIM , i vavkomonizma se jiveewe 100000 po dobre , no ryskite pari biaha po slatki
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Р - 100У - 400С - 200И - 10Я - 700К - 40Е - 7У - 400М - 50Р - 100Е - 7----------------------- 2014
26
4
 
4
 
! Отговори
st преди 10 години
Още ви наричат страна от блока-бягайте при първа възможност от тази дупка.
25
4
 
6
 
! Отговори
? преди 10 години
АЕЦ Белене + 2 нови реактора в Козлодуй и тогава няма да сме толкова зависими от природен газ...а този поляка да си дупчи в полша за шистов газ колкото да въглищата как ще стане след като ЕС водят политика за намаляване на вредните емисии в атмосферата...няма по чиста енергия от ядрената и природния газ
24
19
 
5
 
! Отговори
Евреин преди 10 години
Да живеят Израел, САЩ и Великобритания и Канада. Ние силно мразим православна русия и ще я смажем някой ден и ще изпитаме огромно удоволствие от това.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега ни разказваха, че трябва всичко да приватизираме и чак тогава ще се оправим. А сега ще ни разказват, че трябва да гладуваме, за да станем енергийно независими от Русия.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отбележете-КУПУВАШ !!!Че като си плащаш ,кой ти се сърди?!Плащаш-получаваш,не ти плащат-правиш им преврат и започват на теб да ти плащат!Толкова е просто!Умни са американците,за разлика от ЕС....Справка:Либия, Ирак, Сирия и т.н.
21
6
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
ФАШИСТ - Волене, пий си хапчетата, че плещиш глупости бе. :))))
20
13
 
6
 
! Отговори
демократ преди 10 години
дупченето за шистов газ в България да започне незабавно !
19
9
 
26
 
! Отговори
Естониц преди 10 години
Някой ден, хора на България ще разберат, каква глупост наприви *** Костов , когато загуби пазара за Русия! Някой ден хора на България ще раберат, каква глупост напавили България да влезе в ЕС! Сега е малко ефория как при наркомани ...
18
3
 
16
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Ако Европа няма да иска да купи руски газ и петрол- няма проблем за Русия! Тя има достатъчно други купувачи. Сбогом, Европа! Бъди здрава!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dano vsi4ko si diode na mqstoto - da sa dovolni , Ukraina ,Rusia I otnosheniqta im s Evropa.Da se nalojat novi otnosheni I nai- vajnoto Bulgaria da plashta po -evtin gaz.Na Putin ku4e mu podarihme , tonove mastilo ot superlativi po negov adres ,ako ne go napravi - nqma surce.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Да смениш доставчика на енергия и суровини наистина не е чак толкова трудно-можеш да си купуваш от другаде."Така ли! Ах колко просто било то, от другаде си купуваш. Като олиото и бананите. А всички западни лидери си чукат главите как да се отърват от зависимостта си от Русия, а то било толкова просто според нашия, ама те и Меркел, и Камерън и техните енергийни стратези са прости бе, трябвало е теб да те питат как да си купят енергия от другаде.
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Страните от блока могат да намалят зависимостта си от руския газ"Въобразявайте си ЕС. След време ще видим.Но според мен доста кофти ще ви се върнат санкциите на Русия.Пък вие продължавайте да си плюете по западните медии срещу Путин. Ще ви видим като ви стигне стегнацията и населението на държавите ви ви поиска оставка, как ще се обяснявате като малки деца как за това била виновна лошата Русия. Дали ще ви повярват народите ви? Дали ще се окажат с толкова промити мозъци, че да ви подкрепят?
14
6
 
20
 
! Отговори
25026 преди 10 години
Всички евролидери на колене пред Путин да му правите *** иначе че останете без газ и нефт
13
10
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Сънародници, минималната пенсия в Полша е 400 евро. Погрижете се ако можете за вашите пенсионери.
12
0
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Да смениш доставчика на енергия и суровини наистина не е чак толкова трудно-можеш да си купуваш от другаде.Обаче загубата на много голям пазар може да бъде фатална за много отрасли(едва съвзели се от кризата).Китайците няма да оставят нишата незапълнена.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахахахаха ЕС сега разкрачилась пред Путин като к.....а от околовръсно в София, обаче дано Путин поиска тая к.....а