Шпионин може би е в центъра на близкоизточния мирен процес

Джонатан Полард е от 29 г. в американски затвор
2 апр 2014 09:33, Елка Василева
2
Шпионин може би е в центъра на близкоизточния мирен процес
Снимка: Reuters

Джонатан Полард - шпионинът, превърнал се в икона за Израел и излежаващ присъда в американски затвор, се превръща в ябълката на раздора в израелско-палестинските преговори за мир, провеждани под попечителството на САЩ, посочва Франс прес.

Израел иска той да бъде помилван в замяна на освобождаване на палестински затворници от израелски затвори. Но вчера американският президент Барак Обама даде да се разбере, че все още не е решил каква да бъде съдбата на израелско-американския агент.

Според добре запознат източник освобождаването е поставено на масата на преговорите. Полард щял да излезе от затвора до две седмици. Той може да бъде пуснат преди еврейската Пасха в средата на април, за да се улесни освобождаването на палестински затворници от Израел и да се продължат израело-палестинските преговори. Полард е в американски затвор от 29 години.

В Израел обаче правителствената коалиция е раздирана от противоречия относно освобождаването на Полард срещу свободата на 26 палестински затворници от израелски затвори. Според националистите това била прекалено висока цена.

Полард беше осъден през 1987 г. на доживотен затвор от американското правосъдие заради шпионаж в полза на Израел. Бивш експерт от американската флота, той е предал на Израел хиляди секретни документи за дейностите на американското разузнаване в арабския свят. През 1995 г. той поучи израелско гражданство, а през 1998 г. беше признат официално за израелски агент.

За неговото освобождаване в замяна на свободата на палестински затворници се говореше още по времето на Ясер Арафат, но тогава между него и Бенямин Нетаняху не беше постигнато споразумение. Тогавашният директор на ЦРУ Джордж Тенет бил заплашил с оставка, ако бъде помилван Полард, твърдят медиите.

Въпросът за Полард тегне от 20 години над израелско-американските отношения.

Според разсекретени документи през 2012 г. Полард бил с ексцентрично поведение и затрупан с дългове. Той имал за мисия да осигурява информации за различни ядрени програми в арабския свят и на Пакистан. Неговите сведения са помогнали на Израел да бомбардира щаб квартирата на Организацията за освобождение на Палестина, тогава намираща се в Тунис и да убие номер две на организацията Абу Джихад също в Тунис през 1988 г.

През януари 106 депутати поискаха от израелския президент Шимон Перес да съдейства за помилването на Полард. Стотици хиляди израелци също подписаха петиция в тази насока.

Бившата съпруга на Полард - Ан, беше осъдена на 5 години затвор за съучастничество. През 1993 г. Полард се ожени за Естер Зейц, канадка от еврейски произход, участваща в кампанията за освобождаването му.

Неотдавна здравето на Полард стана тема на медиите и неговата първа жена разказа, че той е бил опериран няколко пъти заради гастрит.

Сега в интервю за Асошиейтед прес Ан Полард призова израелското правителство да постигне споразумение за освобождаването му, защото ако той остане в затвора, животът му ще е в опасност предвид влошеното му здраве.

Според условията на присъдата Полард има правото да поиска помилване идната година, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре е САЩ и Изреал да разрешат споровете си с една война помежду си.