Най-богатият украинец: За мен Донецк е Украйна

Ринат Ахметов опитва да потуши напрежението в страната
8 апр 2014 18:40, Елка Василева
73
Най-богатият украинец: За мен Донецк е Украйна
Снимка: Reuters

Най-богатият украинец търси начини да прекрати засилващото се противопоставяне между украинското правителство и проруски сепаратисти, след като Москва обвини Киев, че тласка страната към гражданска война, пише „Файненшъл таймс“.

Милиардерът Ринат Ахметов, който контролира половината от стоманодобива, минната индустрия и производството на електроенергия от топлоцентрали в страната, призова сепаратистите за преговори с властите, преди да се стигне до по-сериозна конфронтация.

Ахметов, който беше привърженик на бившия президент Виктор Янукович и е родом от Донецкия регион, е изразил съгласие по някои от въпросите, повдигнати от привържениците на Русия, според близки до него източници. Той е предложил да изпълнява ролята на посредник и да предаде тревогите на рускоговорящото население в региона на властите. Също така Ахметов е подкрепил исканията за делегиране на по-големи правомощия за самоуправление на регионите в Украйна.

„Готов съм на всичко и ще застана до вас. Давам работа на 300 хил. души. Кои от вас са готови да дойдат с мен за разговори с властите? Изберете между трима и петима души и отиваме”, е казал милиардерът, но е предупредил, че не разглежда сепаратизма и обединението с Русия като варианти.

„За мен Донецк е Украйна и това не може да бъде оспорено”, е заявил Ахметов.

Опитите за посредничество на Ахметов идват, след като през последните дни протестиращи окупираха правителствени сгради в източните украински градове Харков, Донецк и Луганск, а Москва и Киев си прехвърлят отговорността за събитията.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Украйна се опитва да потуши вълненията в югоизточната част на страната чрез „струпване на вътрешни сили и отряди на Националната гвардия с участието на бойци от нелегалната въоръжена групировка „Десен сектор”, които си сътрудничат със „150 американски експерти от частната военна компания Greystone”, дегизирани като редови войници.

Руското външно министерство осъди организаторите на „провокацията”, която застрашава правата, свободата и живота на украинските граждани, както и стабилността на украинската държава.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на всякакви военни приготовления, които създават риск от започването на гражданска война”, казват от министерството.

Руските обвинения идват, след като Лавров настоя пред украинския си колега да не бъде използвана сила като ответна реакция на протестите в Източна Украйна, където голяма част от населението е рускоговорящо.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 45Уточнявам, ще бъдат заменени доставчиците. Може и да излиза малко по-скъпо, може дори доста по-скъпо, но няма да са такива, които да ни изнудват политически.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално е да иска да остане в разградения двор Украйна. Ако минат към Русия ще има "Къде отиваш ти, може би...?".
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ринат, изгоря, братле! Сега ще видиш кон боб яде ли! Олигарх плаче ли....Сладурчето давало работа на 300 000 души!!! Защото заводите и машините фамилията му ги е създавала в продължение на години и са тръгнали от фабричка!!!!!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен--23; Ще се писъединиш къ някоя МАГАРЕШКА П,ШКА
37
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задъхвате ли се от кеф колко сме зависими от матушката? А помните ли като спряха газта в най-студеното време, какво стана тогава? Ами нищо не стана, не умряхме, оказа се, че тецовете могат да работят и на мазут. И сега ще е така, постепенно ще ни загубят като клиенти и ще духат борша.
36
1
 
5
 
! Отговори
до нагорен преди 10 години
Автономна република Крим в състава на Украйна неслучайно има статут на такава и тя сама определи бъдещето си, предвид хаоса в Украйна. Голяма част от украинските военни в Крим преминаха в руската армия, имаше неколкодневни масови тържества на площадите там. Дори малко след разпада на СССР, през 1992 г. Крим обявява независимост, която не е призната и впоследствие е постигнато съгласие да остане част от Украйна като автономна република. Е, Крим промени решението си.
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 38Износът на България за Русия е около 15% от общият. Газ, петрол и атомно гориво ще бъдат заменени в най-скоро време. Украйна вече води преговори за атомно гориво от САЩ.
34
10
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Целият русофилски щаб се е събрал да се "бори" с мен днес. До "до нагорен" 35Украйна направиха много грешки още в Беловежката гора през 1991 г. Но Русия, макар да е наследник на СССР, не признава договорите на СССР. Освен това беше подписано споразумение между САЩ, Русия, Англия... за целостта на Украйна, което руснаците не спазиха. Факт. Нарушаването на утвърдените вече граници днес е международно престъпление.До 36Писах и "всички без Русия", ако можеш да четеш. А Китай се въздържа.
33
1
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
Газ,петрол ,атомно гориво са само 30-40% пряко и косвенно засегнати.
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до Нагорни колко % от икономиката ни зависи от тая Русия---------------- Около 15%
31
0
 
6
 
! Отговори
до нагорен преди 10 години
...с обичайната договорна рамка на страните от ОНД, и над които ООН няма правна сила. :)
30
0
 
8
 
! Отговори
до Надолни преди 10 години
"Обаче тезите на Нагорния ги повтарят ООН, САЩ, ЕС, правителството на Украйна"И това ли е целия свят?Организация за признаване на агресията ,Съединени афро-израело американски щати, Европейските колониялисти и самопровъзгласилото се правителство на Украйна.Къде е Индия,Китай,Бразилия,Африка,Арабския свят ,Япония ...
29
0
 
9
 
! Отговори
до нагорен преди 10 години
Когато дупето и гащите (САЩ и ЕС) имат някога различни мнения тогава ми ги давай за пример, а дотогава те просто ще са двете страни на една и съща монета. И като споменаваш ООН не съм те чул да казваш това което каза Бан Ки Мун вчера, границите на Украйна реално са под опеката на СССР, тъй като украинците не са регистрирали демаркационни граници като държава пред ООН, което означава, че те остават в рамките на административните граници на СССР в съответствие с обичайната договорна рамка...
28
8
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До Анинимен 25Нека Нагорния да е смешен. Обаче тезите на Нагорния ги повтарят ООН, САЩ, ЕС, правителството на Украйна, всички без Русия. Сигурно и те са смешни, а вие, русофилите, сте умни и сериозни. Така ли е? Хайде, ти като привидно по-интелигентен русофил, ще получиш отговор. Изочавал съм много думи "*-изъм" и повечето от тях нямат нищо общо с утопичния си смисъл. Интереса води света. Светът е несправедлив и заради това *** си играе на завоевател, а другите гледат. Но историята учи.
27
1
 
3
 
! Отговори
Университетска преди 10 години
До Ъц 21, отличен извод. Не само ти мислиш така. Ако искаш и да се посмееш:youtu.be/AsIMKPhNlpA - Майдан 2019! Шел пятый год майдана... Майдан готовился отражать 875 штурм Беркута...
26
15
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
До до Нагорни 19Ти гледаш интереса на България преди всичко. Аз гледам САМО него. България има нужда от силна Украйна, защото там живеят много българи и освен това украинците формират огромен дял от туристите у нас. Най-богатите украинци са на изток и те плащат повече. Когато станат асоцииран партньор на ЕС, ще паднат визови ограничения и ще идват повече у нас, а руснаците ще си останат с визите. Но това го говори на тъпите русофили, които само за майка Русия плачат, а България не тачат.
25
7
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Време е да внесем в русия малко от нашата Американска демокрация!!!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Най-богатият украинец..."Тоест, най-големият олигарх..."Най-богатият украинец: За мен Донецк е Украйна"Да се чете: "Олигарсите искат да не им пипат Донецк, щото нещо ще им пострада бизнеса. Бедните и тъпите да се тепцат и да ***, за да може интересите на олигарсите да са защитени."
23
19
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Дано САЩ скоро вземе нещата в своите ръце и натрие носа на гнусаря ***. God bless America!!!Glory, Glory USA!!!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анинимен преди 10 години
Нагорния, а усещаш ли се ти изобщо колко си смешен :) За тебе всичко черно и бяло ли е в този свят, ако е така явно има много още да учиш за живота..Човека може да има и други интереси, не само първичните като теб, не мислиш ли, а да си чувал думата алтруизъм, или идеализъм ? Ахмедов м/у другото е и най-големия филантроп в Украйна, погледни малко инфо за него, виж колко благотворителни организации спонсорира , но това естествено за тъпата ти тиква е нещо невъзможно...