Трус от 7.7 разтърси Соломоновите острови

В района е обявена тревога за опасност от цунами
13 апр 2014 16:29,
5
Трус от 7.7 разтърси Соломоновите острови
Снимка: архив, Reuters

Земетресение с магнитуд 7,7 отново разтърси района на Соломоновите острови в Тихия океан, съобщи Геоложкият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

В района е обявена тревога за опасност от цунами.

Трусът е бил на малка дълбочина, едва 35 километра под морското дъно и на 113 километра от Кира Кира, столицата на Соломоновите острови, които през последните дни са разтърсени от силни земетресения.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в Тихия океан посочи, че засега не е известно дали действително се заражда цунами, но предупреждението е в сила за Соломоновите острови, Вануату и Папуа Нова Гвинея.

Предишната тревога за цунами, обявена след земетресението по-рано днес с магнитуд 7,6 в района на тихоокеанските Соломонови острови, беше отменена. Близо до епицентъра преминала съвсем малка вълна с височина няколко сантиметра, казаха от Центъра за предупреждаване за цунами. Епицентърът му е бил на
стотина километра южно от Кира Кира на дълбочина 29 км под морското дъно.

От полицията в Кира Кира съобщиха, че хората са действали организирано и правилно при тревогата, като са се качили на високи места и са изпълнявали указанията. Тревогата във Фиджи, Австралия и Индонезия и околната акватория е била вдигната, след промяната на данните за магнитуда - от първоначалното 8,3 на 7,6, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много активност последно време, нещо ни намеква природата ли..?
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, пак по някое американско проектче ще да е! Нещо като ХАРП! Вижте в гугъла за тази програмка има повече инфо!