НАТО разполага още сили в района на Балтийско и Средиземно море

Изпращат се военновъздушни, сухопътни и военноморски сили
16 апр 2014 14:45, Елка Василева
396
НАТО разполага още сили в района на Балтийско и Средиземно море
Снимка: Reuters

НАТО прие решение за изпращане на допълнителни военновъздушни, сухопътни и военноморски сили в районите на Балтийско и Средиземно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Той поясни, че това решение представлява предприемане на по-нататъшни мерки за укрепване на общата отбрана на държавите от НАТО. Приехме допълнителни мерки в отговор на кризата в Украйна. За нас политическото решение е единственият път напред.

Още по темата
Изцяло подкрепяме разговорите в Женева, посочи Расмусен. По неговите думи е необходимо постигането на политическо решение, което да отразява суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и демократичните желания на всички украинци.

Призоваваме Русия да бъде част от решението, да прекрати дестабилизацията на Украйна, да оттегли войските си от границата и ясно да покаже, че не подкрепя насилствените действия на добре въоръжените милиции на проруските отцепници, заяви Расмусен.

Основната задача на НАТО е защитата на съюзниците, отбеляза той. Вече предприехме сериозни стъпки в района на Балтийско море, над Полша и Румъния летят наши разузнавателни самолети, поясни генералният секретар. Той добави, че допълнителните военни мерки са насочени към укрепването на общата отбрана и са израз на солидарността между държавите от пакта. В следващите дни и седмици ще видите повече самолети във въздуха, повече кораби в морето и повече подготвеност на земята, заяви Расмусен.

Той добави, че предстои разполагането на допълнителни военни кораби в Балтийско и Средиземно море, "и другаде, където е необходимо". Отбранителните ни планове ще бъдат преразгледани и подсилени, посочи Расмусен. Предприемаме тези мерки незабавно и ще има още, ако е необходимо, в следващите седмици и месеци.

Усилията ни са насочени към успокояване на обстановката и са изцяло съобразени с международните ни задължения, отбеляза генералният секретар на Алианса.

Расмусен посочи в отговор на въпрос, че мерките ще бъдат предприети до дни и са препоръчани от военното командване на пакта. Той добави, че НАТО разполага с необходимите способности в тази посока. Ще разположим достатъчно сили и сме готови за повече, ако има нужда, добави той. Расмусен изрази очакването насрочените за утре четиристранни преговори в Женева да доведат до мирно решение на кризата в Украйна.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нато ще потушава народното недоволство.
5
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като Су24 уплаши Доналд Дък возещ "Иджис",бая кораби трябва да се съберат да му баят!
4
4
 
29
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Ето диктаторите си искат новата територия. Украйна пламна и сега просто няма значение кой я запали.
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започна сезона и ще ги разполагат на приятни места за тен, плакнене на очите с готини мадами, жулене на шнорхелите, а за по-отворените матросчета и войничета некоя издухана флигорна, която си пада по хваленето, че е ошетала чужденец и то военен. Айде стига ходове, които надуват пара в свирката и струват скъпо на данъкоплатците.
2
61
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евалата, ако има нещо от което трябва да се пазиме то е Русия и *** й поддръжници! :)
1
47
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми да дойдат да оставят някой долар щот от руснаците само въшки