Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО

Путин: Русия щеше да бъде изтласкана от Черноморския регион
Обновена: 17 апр 2014 19:11 | 17 апр 2014 16:00, Елка Василева
215
Решихме за Крим и заради заплахата да вкарат Украйна в НАТО
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Решенията, които Русия взе по отношение на Крим, са отчасти свързани със заплахата от влизане на Украйна в НАТО, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Когато военната инфраструктура се приближава към нашите граници, ние трябва да предприемем ответни мерки", поясни той, отговаряйки в пряк ефир на поставени му от цяла Русия въпроси.

„Имаше и съображения от такъв характер: ако ние не предприемем нищо, те ще вкарат Украйна в НАТО и ще кажат: "Вас това не ви засяга", и натовските кораби ще се окажат в града на руската военна слава (Севастопол)", заяви Путин.

Президентът отбеляза, че в съвременния свят с оглед на съвременните оръжия от гледна точка на военните действия близостта до границите няма такова значение, както преди. "Но ако там (в Крим) влязат войски на НАТО, те ще разположат ударни средства и тогава Русия ще се окаже изтласкана от Черноморския регион. Това е реално изтласкване на Русия от този много важен регион на света, за който през вековете са положени много руски кости", добави той.

Трябва трезво да оценяваме ситуацията, каза Путин и напомни, че страните от НАТО неведнъж са заявявали, че няма да разширяват блока, но после са се отмятали от обещанията си.

Още по темата
Факторът сила винаги ще има значение в международните работи, но държавите трябва да възприемат такива правила на поведение, които да позволяват търсене на компромиси без използване на сила, изхождайки от здравия разум и като се балансират интересите, обясни руският президент. Той даде за пример събитията в Ирак, Афганистан, Либия и други части на света.

Според президента "цяла Европа, от Лисабон до Владивосток, трябва да се обедини, за да бъде конкурентоспособна и жизнеспособна в бурно развиващия се свят".

Той повтори руската позиция, че сегашните власти в Украйна са нелегитимни, защото "нямат общонационален мандат за управление на страната", но подчерта, че Москва не се отказва от диалог с тях. "Нашите министри поддържат отношения с украинските си колеги", добави той.

Путин изрази надежда, че западните партньори на Русия ще чуят и ще разберат нейната позиция за Украйна. Той призна, че "съществуват определени опасения относно мащабите и възможния потенциален ръст и мощта на Русия, затова предпочитат да ни раздробят, да ни разграбят на части" по примера на Югославия, но не посочи кой се опитва да направи това. "Ако погледнете това, което става, сами ще си отговорите на въпроса кой и защо го прави", добави той.

Опитите да се скарат Русия и Украйна, да се разцепи единния по същество народ, са предмет на международната политика от векове, подчерта държавният глава. Той напомни и за позицията на лидерите на "бялото движение" в годините след Октомврийската революция, които въпреки всички разногласия не допускаха дори мисълта за развод между Русия и Украйна. "И бяха абсолютно прави", подчерта Путин.

Той каза, че национализмът и даже нацизмът се възраждат изключително в западните части на Украйна, които исторически са спадали към различни европейски страни и хората там "никога не са били пълноценни граждани на тези страни". Това обяснява може би и изворите на национализма, предположи той.

"Друга е картината в Югоизточна Украйна, която безусловно има дълбоки връзки с руската държава. Тези хора са с друг манталитет". Според него, имайки предвид, че Съветският съюз е бил създаван като държава "от отделни части", на жителите на Източна Украйна им е много трудно да се разбират с жителите на украинския Запад. Ролята на Русия в този процес е на "добър съсед и най-близък роднина", смята Путин.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 10 години
Това е политикът на 21 век.Слава на Русия!!!
153
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZZIA...
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РАДслушаи мом4е младо няма как нормален човек на мястото на Путин да не постъпи по същия на4ин украина е само фишек никои не се интересуваот хората там а и те са си виновни за вси4ко както и тук незнаяат кво искат ама много държат да го полу4ат мозъците им са пълни с американ дреам ама то тва по скоро е като лотария ще спе4елят само някои а другите ще опъват каиша не виждам много щастливи хора в бг ти виждаш ли? кво ти е дало нато?образование к4ествено мед обсужване отвори си о4ите
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нато много напредна
150
0
 
2
 
! Отговори
RAD преди 10 години
До 175Извинявай, ама и ти като повечето "достоверни" онлайн информационни агенции (от типа на "Блиц", млиц...) - една "достоверна" информация преписана, препечатана, преразказана по няколко пъти...
149
4
 
4
 
! Отговори
RAD преди 10 години
До емоНещо четеш историята,както дяволът чете Евангелието. Като оставим обаче настрана историческите неточности, лъсва нещо много страшно. Като чета мнения като твоето, стигам до извода , че "нерусофили" като теб не виждат нищо лошо в това силните държави да си отстояват интересите с военна мощ, погазвайки международното право и всякакви международни институции...Аз също не съм фен на САЩ, но това означава ли,че трябва да оправдаваме агресивна антиполитика като на *** ?
148
3
 
4
 
! Отговори
ЛЮБО преди 10 години
До Анонимен: ТОЧНО КАТО ТЕБЕ МИСЛЯТ СЪВРЕМЕННИТЕ ФАШИСТЧЕТА С ТЪМНО СИН И ГЕРБЕРСКИ ОТТЕНЪК ! ЯД ВИ Е ,ЧЕ ВИ ВЗЕХА КОКЪЛА ОТ РЪЦЕТЕ И ВИ ИЗХВЪРЛИХА НА БУНИЩЕТО ! ТАКА Е ,ЩОМ ЛИКВИДИРАТЕ , КРАДЕТЕ И ДЕМАГОГСТВАТЕ МНОГО ,НАРОДА НЕ ПРОЩАВА !
147
5
 
6
 
! Отговори
cheta преди 10 години
Точно казано: абонира тази страна - *** абонира Русия за дългосрочна световна вражда с почти всички държави. С изключение на Сев.Корея,Китай,Сирия
146
14
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
*** и демагог.
145
4
 
13
 
! Отговори
емо преди 10 години
прод. Сащ са супер нагли да си позволяват да изкажат каквото и да е мнение, за нещо на хиляди километри от тяхна територия. Даже са смешни.Пак да уточня, не се имам за русофил, гледам нещата обективно
144
5
 
13
 
! Отговори
емо преди 10 години
До РАДКрим руснаците са си го извоювали, не виждам какъв е проблема.Както и не виждам какъв е проблема да има руска военоморска база в куба (както са се опитали навремето).Ето ти пример - куба, напълно суверенна държава която има мноого по малко общо със сащ отколкото крим с русия.Не съм русофил, но един повърхностен прочит на историята дава ясен поглед върху нещата.Силните си пазят интересите. В случая сащ злобеят че не става на тяхното, и в общи линии са супер нагли
143
7
 
27
 
! Отговори
атом преди 10 години
евалларка Путин. Мъж с топки грижещ се за интересите на собственната си държава. Еееееееееех ако и ние си имахме поне 1 подобен...
142
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 111-168: СУ-24 е прелетял 4-5 пъти, по изказване на капитана. Самолетът е бил невъоръжен. Имал е само системата за РЕБ-"Хибини" ! Още щом са го засекли, системата се задейства и су-то изчезва от екраните. Както и системите за насочване и изстрелване са блокирани..После следват фиктивни атаки срещу кораба и, когато се отдалечава достатъчно-----пак се появява на радарите. Това си е за страх-унижение и беззащитност. Мисля, че ме разбра нали ?!
141
11
 
39
 
! Отговори
БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИН преди 10 години
Браво Путин! Нито един президент не може тэй приказва с хората!!!! Даживее българско-руско приятелство!!!!!!!
140
40
 
10
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Хааа.Той *** си го казва значи - "заплахата да вкарат Украйна в НАТО".Значи с това твърдени се набиват няколко очевадни извода:1 - *** смята Украйна за нещо като територия с ограничен суверенитет. Нещо като васал,който не може да решава самостоятелно2 - Излиза,че членуването в някоя организация на дадена съседна държава,може да става единствено с одобрение от Кремъл (***)3 - *** абонира Русия за дългосрочна световна вражда с почти всички държави. С изключение на Сев.Корея,Китай,Сирия
139
22
 
10
 
! Отговори
АнтиПутин преди 10 години
Путин е прав за едно нещо - много си приличат двата народа украинския и руския - много пият.
138
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пиша за тези, които се *** /да ги прости Господ/ какво значи НАТО да разположи на границите ти ракети. Дават ли си сметка *** какъв стрес, какъв кошмар е това. Биха ли допуснали САЩ Русия да разположи военни бази, самолети, ракети и кой знае какво още на границата. Не мисля, че отговора ще бъде да. Така, че да го духат империалистите.
137
0
 
1
 
! Отговори
FAKT преди 10 години
KUHAR,KAJI MI KOI PAT IZBRA BGP ?
136
1
 
2
 
! Отговори
Кухар преди 10 години
До АНТИМУТРААма ити си доста ограничен, май а?
135
2
 
1
 
! Отговори
FAKT преди 10 години
POZITANOVTSI,PRAVITE GOLIAMA GRESHKA CHE ZALAGATE NA TOZI CHOVEK.VASHATA PARTIA IZBRA EVROPEISKIAT PAT!