Защо руснаците харесват Путин

В Русия предпочитат да са световна сила пред по-висок жизнен стандарт
Обновена: 24 апр 2014 10:15 | 23 апр 2014 21:40, Елка Василева
412
Защо руснаците харесват Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руснаците са по-предани на своя президент, откогато и да било. В социологически проучвания мнозина казват, че предпочитат Русия да бъде световна сила, отколкото да имат високо жизнено равнище. В дългосрочен план обаче това няма да е достатъчно, пише вестник "Тагесцайтунг".

Одобрение от далеч над 80 процента - демократично избраните държавни глави на Запад могат само да си мечтаят за такива показатели. Подобни високи проценти обикновено са запазена марка на диктатори като "любимия водач" в Северна Корея и се съобщават от близки до властта статистически служби.

Но след присъединяването на Крим към Русия одобрението за ръководителя на Кремъл Владимир Путин достигна предизвикващите гордост 82 процента, дори според критично настроени социолози.

Още по темата

Вярната на официалната линия конкуренция му даде 85 процента. Това е повече в сравнение с март 2000 г., когато Путин бе избран за пръв път, и когато и у дома, и в чужбина все още го възприемаха като някакво безупречно същество.

След финалния удар срещу опозицията, гражданското общество и критичните медии в началото на третия си мандат през 2012 г. Путин имаше доверието на по-малко от половината руснаци.

Протестното движение след протеклите не съвсем безупречно парламентарни избори в края на 2011 г. го притисна само дотолкова, че да направи козметични, вътрешнополитически корекции. Западът прибързано започна да сипе прекалени хвалебствия за "снежната революция".

Но това вече не е актуално. Присъединяването на Крим съживи рейтинга му. Никога преди това - нито при акциите на Москва в Чечения, нито по време на войната на Русия срещу Грузия през август 2008 г. - руската нация не е била толкова вярна на лидера си, както при украинската криза. Дори и най-върлите врагове на Путин от лагера на демократичната опозиция вече сдържано нападат, за ужас на симптатизантите си на Запад, обекта на своята омраза. Реставрацията на империята очевидно дяволски изкушава дори либералните умове.

Но преди всичко - с критика срещу политиката на Путин по отношение на Украйна в обозримо бъдеще няма да може да се печелят избиратели. Все пак според социологически проучвания в разгара на кримската криза в началото на март почти 70 процента отговориха, че за тях е по-важно Русия да има статут на световна сила, отколкото по-висок жизнен стандарт. Заедно с мандата от Сената (Съвета на федерацията - бел. прев.) за военна намеса в Украйна Путин получава и мандат от гражданите за нещо, което руските политолози наричат "активно управление на кризи".


Русия отново действа като равнопоставен партньор на Запада

След искането за присъединяване на молдовската отцепническа област Приднестровието някои наблюдатели вече виждат как руски войници нахлуват в Южна Украйна и отварят коридор. Защото Приднестровието няма обща граница с Русия. При една подобна акция Украйна би загубила достъпа си до Черно море и тогава в Одеса няма да е НАТО, а руският военноморски флот.

Може да се стигне дотам, но не бива. Световните сили действат по-добре при "активно управление на кризи" с помощта на политически и дипломатически натиск - при условие че имат дълбоки познания за дадения регион. Правителството в Москва е наясно с това, поне след катастрофата в Ирак, където САЩ действаха като в руския израз "Имаш ли сила, не ти трябва разум". Русия, отново достатъчно силна, за да преговаря със Запада на равна нога, както видяхме в сирийската криза и ядрения спор с Иран, ще настоява за федерализация на Украйна. И после ще стои и спокойно ще наблюдава как нещата се развиват в нейна полза: имаш ли ум, не ти трябва сила.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
18
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Доходите ни са нарастнали повече от цените - факт!
24
6
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
Как им се усмихва блажено-надменно на журналята, очакващ провокативните им въпроси???!!!!Най-големият!
23
3
 
25
 
! Отговори
U2 преди 10 години
В Америка също контрола е тотален, не можеш да си купиш и пакет цигари без това да го знае чичо Сам, знае се кога си лягаш с гаджето . Глобалния свят е основан на контрол, хората на запад не са свободни на тях им се внушава че са........ Тъжно но е истина и по-зле ще става! Русия предпочита Путин защото така ще има висок жизнен стандарт за децата им, а не разделена и бедна страна угодна на задокеанските господари. По - добре Путин от колкото робство!!!!!!!
22
3
 
29
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Харесват го защото не продава националните интереси на страната си за жълти стотинки както нашите политици направиха и продължават да правят.При положение че има толкова много терористични групи в Русия бе смел да заяви че малцинствата имат нужда от Русия а не тя да има нужда от тях.
21
3
 
31
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 10 години
Защото имат истински президент, а не мекотело, както в някои други държави наблизо...
20
20
 
2
 
! Отговори
1 преди 10 години
Зaщото ги тресaт яки комплекси. Тaкa е било и по цaрско време, и през комунизмa. Тaкa е и сегa. Нa гол тумбaк чифте пищови. Извън Москвa и другите големи грaдове, тaм винaги е цaрялa пълнa мизерия.
19
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веднага отговарям на въпроса - на 5 бутилки концентрат и с баба си ще си легнеш.
18
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След финалния удар срещу опозицията, гражданското общество и критичните медии----------------Ха, ха, ха .... пропагандатори неедни!... Финалния удар срещу гражданското общество извършиха САЩ, след като подслушват целия свят, трупат бази данни и извършват тайни операции срещу чужди граждани (отвличания и изтезания в тайни затвори на ЦРУ). А финалния удар срещу опозицията го видяхме срещу окупирай Уолстриийт. Какви нагли двуличници са тези западняци! Учудващо двулични....
17
8
 
51
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Това е манипулация, или труд на някой, които не се е поинтересувал от икономиката на Русия.За няколко години Русия имаше най-високия ръст на средната класа в света. Даже без статистика се вижда. Руските туристи са навсякъде и изместиха западноевропейци и особено северноамериканци. Автомобили, дрехи и маркови стоки се надпреварват за техния пазар.А статията се опитва да ги изкара болни мозъци, националисти.
16
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защото са генетично увредени
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименроботы не имеют своих страниц в соц. сетях и не умеют размещать коментарами с заданным прогамой текстом
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zashto inache otivat v zatvora :)
13
35
 
14
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Който не харесва Путин отива в затвора като Ходорковски! Намери ли се сериозен съперник Путин винаги ще му измисли номера да го отстрани! Медиите в същото време са 100% под контрола на Путин и раздава на народа сериозна част от приходите от нефт и газ под формата на пенсии и заплати. Лошото е, че не гради никаква алтенатива на нефтената и газова индустрия и в един момент като свършат запасите, руснаците ще станат бедни, като през 1917 година
12
28
 
13
 
! Отговори
Божо преди 10 години
хитлер е бил изключително харесван, а ким не знам си кой е още по-харесван !!!
11
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев е много по добър президент от Путин. Плевнелиев е евро-атлантик и демократ. А Бойко Борисов е много интелигентен. Но Плевнелиев и Борисов нямат нищо общо. Даже не се познават. Прокопиев е честен бизнесмен като Пеевски. Бареков е майстор в печене на кюфтета.
10
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Монархист, когато руснаците усетят ефекта от санкциите и изолацията на Русия ще разберат, че това не им е националния интерес. Само до преди няколко месеца руснаците имаха сериозен шанс да пътуват до Европа и много други държави безвизово, но се се очаква сериозно да се стегне визовата политика. Капиталите руски или международни ще избягват инвестициите в Русия или ще си начисляват сериозна рискова премия и т.н.
9
9
 
58
 
! Отговори
Тошко от Правец преди 10 години
Защото е чистокръвен руснак и президент на най-голямата православна страна в света, а не е каращисан *** - президент на най-измислената държава.. Ето за това го обичат!
8
47
 
15
 
! Отговори
истински патриот преди 10 години
Чрез глад и мизерия-към световна слава и господство. Това е девизът на тия от 1917 година до днес...
7
19
 
7
 
! Отговори
Caputin преди 10 години
zashtoto sa tupazi i nenormalnizi estestveno,koi moje da haresva mutra,ubiez I kradez?i te sa kato nego syshtite otkacheniazi
6
11
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предпочитат го не само руснаците, а целия свят без 1% капиталистическа върхушка, защото е носител на доброто. А сащ западат и ще се опитат да ни повлечат с тях чрез трета световна война. А Путин е човекът, който ще ги пребори, затова го обичаме.