Подкрепящите федерализацията да сложат оръжие!

Киев настоява и за освобождаване на заложниците
Обновена: 2 май 2014 14:53 | 2 май 2014 14:53, Елка Василева
43
Подкрепящите федерализацията да сложат оръжие!
Снимка: БТА

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков поиска от привържениците на федерализацията "да сложат оръжие и да освободят заложниците", съобщи пресслужбата на МВР, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 "Министърът на вътрешните работи обяви исканията на Антитерористичния център: незабавно да сложат оръжие, незабавно да освободят всички заложници, да освободят всички завзети административни сгради, да прекратят безредиците и погромите. Украинската власт е готова да амнистира участниците в гражданското противостояние и окупирането на административните сгради, които не са извършили тежки насилствени престъпления", се казва в съобщението.

Исканията за разоръжаване и предложенията за преговори бяха оповестени едва след като киевските власти започнаха рано сутринта спецоперация в Славянск, в резултат на която бяха унищожени два хеликоптера Ми-24 и беше повреден трети - военнотранспортен Ми-8, отбелязва ИТАР-ТАСС. Съобщава се за трима убити: двама украински военни и един представител на народното опълчение на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Още по темата
В център на Славянск, недалеч от окупираната от протестиращи сграда на Украинската служба за сигурност, по обяд беше възобновена стрелбата, съобщи за ИТАР-ТАСС по телефона представител на народното опълчение.
 "Край щаба /сградата на УСС/ отново избухнаха сблъсъци. На 300 метра от жилищните домове се чува стрелба от автомати", заявил източникът.

Самопровъзгласилият се за кмет на източноукраинския град Славянск Вячеслав Пономарьов призова децата, жените и пенсионерите да не напускат домовете си, а мъжете - да окажат помощ на опълченците в отбраната на града, щурмуван от украинската армия, пише БТА.

 "Нашият град беше нападнат, нашият град е щурмуван, имаме загуби", заяви кметът във видеообръщение. "Ние ще удържим града, ние ще победим", добави "народният кмет".

Обръщението на Пономарьов към жителите на Славянск последва малко след като на изходите от града и до блокпостовете местните жители започнаха да образуват живи щитове, за да не пропуснат колоните на украинските сили. На други места жителите водят преговори с военните, опитвайки се да ги убедят да не участват в наказателната операция, която бе започната днес сутринта от киевските власти.

В Русия са възмутени от започването на наказателна войскова операция в Славянск и настояват за незабавното й прекратяване, заяви руското външно министерство в декларация, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 "В Русия са възмутени от започването в Славянск на наказателна войскова операция с участието на терористи от "Десен сектор" и други ултранационалистически организации. Както нееднократно вече сме предупреждавали, използването на армията срещу собствения народ е престъпление и води Украйна към катастрофа", се посочва в декларацията.

Руското външно министерство заяви също, че САЩ и ЕС, подкрепяйки организаторите на държавния преврат в Киев в политиката им на силово потушаване на протестите, "поемат върху себе си огромна отговорност и фактически отрязват пътя към мирно решаване на кризата".

ЕС следи отблизо ситуацията около Славянск, заяви от своя страна говорителят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Мая Кочиянчич, цитирана от ИТАР-ТАСС.  "С нарастващо безпокойство следим ситуацията в Източна Украйна", каза тя.

По-рано външнополитическата служба на ЕС съобщи за ИТАР-ТАСС, че Брюксел "се надява на възможно най-бързо стабилизиране на ситуацията там".

Пресслужбата отбеляза, че стабилизирането на източната част на Украйна "има особено значение във връзка с наближаващите избори в страната, насрочени за 25 май".

ЕС призова да спрат всички "незаконни действия" на въоръжени сепаратистки групи, предаде Ройтерс. "Окупираните сгради трябва да бъдат напуснати, всички незаконно задържани трябва да бъдат освободени, в това число военните наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", посочи Кочиянчич, цитирана от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
БГто преди 9 години
Много злоба има в анти-украинските коментари??
27
1
 
4
 
! Отговори
BGto преди 9 години
Най-злобните коментари са на тия дето са против Украйна, явно нещо ги сърби от зад.
26
12
 
6
 
! Отговори
.. преди 9 години
Виждам тук от БеСеПе се опитват да внушават че Янукович тръгна срещу народа с полиция, и ЕС го нарекоха тиранин,та сегашната акция и тя такава.Онези на майдана бяха десетки хиляди невъоръжени хора, без АК-100, РПГ и БТР, а бяха в палатки на един открит площад.Янукович не искаше да преговаря с тях,а само пращаше полиция да бие.Маскираните в Донецк са с уникално руско въоръжение,обучени и организирани,а 'народният' им кмет ходи в Москва да иска военна намеса.Кажете кой е чуждия агент тук?
25
0
 
3
 
! Отговори
LEONIDAS преди 9 години
LEONIDAS SPARTA SLAVQNSK:MOLON LABE! FASISTOMUTRA .
24
5
 
6
 
! Отговори
.. преди 9 години
Нека и БСП покаже грозното си лице покрай тези събития. Кофти за украинците че страната им се поляризира жестоко, но за нас това е невероятно осветяващо за ролята и идеите на БСП. Евроинтеграция, атлантически съюзи - дрън-дрън. БСП разчитат на мъртви идеологии от 19ти век като панславизъм и русофилия да разправят как ние не можем да сме срещу руснаците. Гнус ме е от такова двуличие.Нека гледаме фактите и да съдим.Ако някой е убил, мястото му е в затвора, ако ще брат да ми е.Това е справедливо.
23
7
 
8
 
! Отговори
??? преди 9 години
До българинАйде бе.Той *** не е толкова *** колкото теб.Не би рискувал пряк военен конфликт, защото това ще е трета световна война и този път светът няма да е с теб а срещу теб.Както американците така и руснаците си имат своите империалистически амбиции, но за разлика от руснаците американците не са анексирали или превзели чужда територия и да я провъзгласят за американска.
22
5
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Като са толкова смели, да излязат в полето срещу БТР-ите, не да се крият зад цивилните. Нали така?
21
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 9 години
До Тарас БульбаАми защото те са фашисти.Хората са решили да си правят република а те не им разрешават.Те тия в в София и те са фашисти, я виж колко турци има в Кърджали и сигурно няма да им дадат да си направят една Къджалийска народна(задължително трябва да е народна) република и да викат Ердоганеее защо не ни помагаш, ний се борим за свобода.
20
9
 
6
 
! Отговори
? преди 9 години
Руските войски-отряди за самоотбрана в Славянск,въоръжени с противотанкови и противосамолетни комплекси,купени от магазини за хранителни стоки,както им се присмиват западни наблюдатели, явно са обкръжени.Първо им се услади Украински Крим,сега Източна Украйна.Путин сега ще изпрати ,,братска кримска помощ'' с танкове и самолети в държавата желаеща независимост от Руския Азиатски съюз.Май,само Лукашенко и Назарбаев му останаха.
19
17
 
11
 
! Отговори
Хм преди 9 години
Рашизмът на Путин е последна, най-висша фаза на фашизма!
18
14
 
13
 
! Отговори
.. преди 9 години
Ясно е че руснаците няма да влезат в Украйна с войската, а само нагнетяват напрежение, провокират и чакат украинците да се изложат.Украинците най-после се усетиха че трябва да си върнат страната преди изборите. Ако руснаците направят нещо, ще се самоизолират от света за десетилетие и санкциите ще са неизбежни и много болезнени за тях. За съжаление, руснаците в украйна ще понесат негативи и ще станат втора ръка хора които посегнаха на страната си заради параноята и мегаломанията на Путин.
17
25
 
15
 
! Отговори
bongo преди 9 години
Русия ще бъде унищожена за 5-10 години икономически!! Тея неандерталци показаха, че за 70 години след ВСВ не са мръднали на cm от безмозъчието си!! Тотални нещастници с луд премиеро-президент (първо беше президент-премиер-сега сатрап)!
16
15
 
7
 
! Отговори
Тарас Бульба преди 9 години
Някой да обясни защо се твърди че има фашистка диктатура в Киев.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ти пък кой си да казваш какво има право Русия и какво няма? земи си смени памперса и си изпий хапчетата бе панелен *** беден!
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мдаа правителство дошло с кръв така управлява и така си отива рано или късно факт е че не всички в Украйна мислят еднакво по добр е да се разберат с компромиси със сила хубот не става
13
24
 
12
 
! Отговори
dbz преди 9 години
Руските *** се одрищиха до вратлетата!а 2-3 дена Украинските сили ще изчистят всякоя *** руско-диверсантска от земите си! Руските политически дървета в Русия нямат право да обсъждат кой е законен, незаконен избран или не избран е президент ана Украйна или правителството и!Както света не си дава мнението как незаконно Медведев и Шутката си сменяха местата, така и те нямат право да си казват мнението!!! Украйна не е на Русия,всяка дума казана срещу Украйна е доказателство за участие на Русия
12
15
 
17
 
! Отговори
българин преди 9 години
Путин щеше да им остави половината Украйна з аколония на еврейския съюз, но сега се *** и прогнозирам, че до месец руските танкове ще спрат на полската и румънската граница. Украйна ще влезе в състава на Руската федерация, където й е мястото. а американските медии ще си крякат като блато жаби до насита.
11
20
 
10
 
! Отговори
.. преди 9 години
На всички е ясно какви са тези които завзеха сградите, с въоръжение единствено от руската армия - те бяха същите неидентифицирани сили за отбрана които по погрешка превзеха операта вместо кметството, и които със собствен (!?) флот блокираха украинския в Азовско море. Така че Украйна трябва малко да се стегнат, да заслужат свободата си и да си освободят градовете от тези неидентифицирани провокатори. Дават им амнистия, предлагат преговори, а сепаратистите не искат - ами на зла круша, зъл прът.
10
9
 
21
 
! Отговори
амен преди 9 години
Единствените,които могат да посегнат на народа на Украйна са главорезите от десните партии,поощрявани от сащ и ес.За да допуснат господарите си до ресурсите на Украйна ,превратаджиите от хунтата на яценюк и турчинов започнаха война срещу мирни граждани.Това е позор за така наречените демократи от всякакъв калибър,вътре и извън Украйна.
9
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия смешковци срещу протестиращи не могат да проведат операцията си, а ако насреща си имат истинска руска армия сигурно ще се озерат заедно с американските си ***.