Вашингтон осъди насилието в Одеса

Загиналите при пожара след сблъсъците са 31, по данни на Украйна
Обновена: 3 май 2014 12:21 | 3 май 2014 07:45, Веселина Йорданова
208
Вашингтон осъди насилието в Одеса
Снимка: Ройтерс

САЩ призоваха Украйна и Русия да възстановят реда след извършеното вчера недопустимо насилие в град Одеса, където 31 души загинаха при пожар след ожесточени сблъсъци, предаде Франс прес.

"Насилието и безредиците, довели до толкова абсурдно много жертви и ранени са недопустими", заяви в комюнике говорителката на американския Държавен департамент Мари Харф, реагирайки на вчерашните събития в пристанищния град в Южна Украйна.

Още по темата
Вчера вечерта проруски активисти се барикадираха в Дома на профсъюзите в Одеса, който се запали при неизяснени обстоятелства, обсаден от привърженици на европейската интеграция на Украйна. По данни на украинското вътрешно министерство от задушаване или скачайки през прозорците са загинали 31 души.

Призоваваме двата страни да работят заедно за възстановяване на спокойствието, законността и реда. Призоваваме украинските власти да разследват случилото се и да изправят отговорните пред съда, каза Харф.

Събитията в Одеса по драматичен начин подчертават необходимостта от незабавно деескалиране на напрежението в Украйна, отбеляза държавният департамент, приканвайки за незабавно изпълнение на ангажиментите, поети на 17 април в Женева.

По данни на украинското министерство на вътрешните работи, петдесет души, включително 10 полицаи, са имали нужда от медицинска помощ. Министерството не огласи никакви подробности за обстоятелствата около пожара, след като по-рано обяви, че той е с "криминален произход".

Русия заяви, че е възмутена от насилието, взело над 30 жертви в Одеса, и осъди престъпната безотговорност на прозападните власти в Киев, посочва АФП.

Бившият губернатор на Одеска област, депутатът Микола Скорик, настоя незабавно да се свика извънредно заседание на областния съвет във връзка с провокирания от дошли от Киев радикали от "Десен сектор" и "Самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

Според пресслужбата на украинското правителство кабинетът е изпратил в Одеса комисия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на хора при сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: ОдесаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
17
 
3
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Какви геостратегически интереси може да има един ***, като Русия? Още преди 5-6 години писах. че Путин е луд. Физиономията му го издава, обърнете внимание!
45
1
 
17
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
До Одисей1 Ти си купено, платено и продадено ***! КОй иска да прави етнически чиста държава, бе ? Путин или фашистите от Десен Сектор, Свобода и Уна-Унсо? КОй се звери по камерите, с доволна физиономия, че са изгорили живи хора, а оцелелите са пребили? КОй реве, че всички рускоговорящи в Украйна трябва да бъдат обесени? Кой? Ей извадиме от нерви !
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен64Сугурен ли си ?
43
2
 
1
 
! Отговори
Дявол ви взел преди 9 години
Одисей стига този комунизъм. Има история и тя е, че така наречените Славянски народи са били един народ отпреди 14 хиляди години - преди Земната геокатастрофа през средата на 10 хилядолетие до Христа. Зщо не разберете най-после - няма Славянство, но има общи деди между тези така наречени Славянски народи - ако не са ни братя, то са наши първи братовчеди.Скити, Сармати, Саки и голяма част от Тракийските племена имат един Адам и една ***. Доказателство са "У" ДНК хаплогрупите R1a и I.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ah krokodilskite salzi na USA.
41
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VINOVNA E RUSSIA
40
2
 
14
 
! Отговори
по света и у нас преди 9 години
Германската интелигенция, започна да се буди, и това се усеща даже и с унаикално проамерикански медии и пропагандна машина в Германия.Дано резултатът от тази американска кървава каша е разделане на Европа от САЩ!! Русия е жизненоважен партньор на Европа.
39
0
 
16
 
! Отговори
Непозната преди 9 години
До xyzИменно ще ги окошарят, но няма да ги подпалят и да им попречат да излязат след това, независимо кой и за какво се е събрал там. Но за това престъпление българският печат определено мълчи и не го споменава. Просто управляващите в момента Украйна са фашисти (срещу добро заплащане, разбира се, както са у нас президента Плевнелиев и останалите) и са бурно подкрепяни от фашистките политици, които в момента управляват САЩ и ЕС. И методите им също са фашистки.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Хахаха, я ми обясни на мен, непросветения какви точно са европейските ценности? Тая мантра вече изтича в канала. За твое сведение, по данни на The Guardian 80% от германците не одобряват водената от ЕС политика в Украйна и смятат, че правото е на страната на Русия. Само мога да предполагам, че и те не изповядват европейските ценности, а живеят в сърцето на Европа... Имам чувството, че разговарям с Монката Паси или амебата, която ни е президентин. :-D
37
1
 
12
 
! Отговори
до Одисей 1 преди 9 години
Ако следваме мериканската логика, че всичко е пари , как да си обясним , че 24 часа облъчваш този форум с русофобската си пропаганда.1) плащат ти да го правишили2) си вманиачен мразещ, за който само неговата теза съществува.И в двата случая получаваш минус по дефолт.(-)Похвално, че си използвал комунизмът да се образоваш,но това не значи че си прав в тезите си, то и дяволът може да чете евангелието, въпросът е как...
36
0
 
24
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
"Вчера вечерта проруски активисти се барикадираха в Дома на профсъюзите в Одеса, който се запали при неизяснени обстоятелства, обсаден от привърженици на европейската интеграция на Украйна."Защо лъжете?!?!?Неонацистите запалиха сградата с коктейли "***" и след това пребиваха хората, които скачаха от прозорците за да се спасят от огъня. Не искам такива евро- ценности, стигат ми правите краставици и гей-браковете, но фашизмът ми идва в повече.
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тук насетне няма начин Украина да остане единна,Предстои разпад.Сами си я забъркаха тая каша ЕС и САЩ.Тия Американци алчни само вражди и конфликти сеят...
34
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Фактите са следните. На площада пред зградата имаше палатков лагер на протестиращи с около 300 човека. Както имаше такова на майадана Пристигат "запалянковците", над 1500, обграждат ги и подпалват лагера. Единственото място където могат да се скрият е сградата. После "фенове" запалили и сградата. Който излезе са го пребивали. За всичко това има достатъчно кадри в интернет. Един "фен" се хвалише в пряк ефир на украински ТВ по време на политическо предаване, че са ги унишожили. Чист фашизъм.
33
1
 
9
 
! Отговори
до одисей 1 преди 9 години
ВОСР е внесена в Русия отвън от Германия за да извади Русия от първата световна война Ленин е направил революцята с германска помоЩ с еврейски пари от Швейцария! Днешния Майдан също е спонсориран и подтикнат отвън
32
0
 
22
 
! Отговори
истината преди 9 години
палачите запалиха кладата, изгавриха се над обгорелите трупове, снимаха ги за спомен с изкривени от злоба лица и с радосни възгласи отидаха за поредната порция дрога, а от другата страна на океана дебели чичковци с пури в остата самодоволно потриват ръчики, сухоляви старци гледат младата плът от екрана и получават ерекция/ ТОВА Е ФАШИЗМЪТ/
31
0
 
17
 
! Отговори
до Одисея преди 9 години
Абе Одисейчо , всяка гражданска война се произвежда от някой (в случая САЩ), няма нищо случайно! Да не мислиш че тоя Майдан изникна е така от нищото, и той се плаща от американците!Жълтите павета, какво мислиш че се целеше и там? Чрез тях искаха български майдан ама не им се получи!
30
0
 
11
 
! Отговори
Европейски ценности преди 9 години
До Tyler Durden 22Радвам се че си разбрал европейските "ценности" - както личи от коментара ти. Те не се свеждат до хуманност, а до курса на долара. Евелата, че си ги разбрал. Но немога да одобря, че ги поддържаш. Пък дали съм "аутсайдер" от "аутсайдерска страна" както си ни описал - това си е моя работа. Звучиш сякаш одобряваш изгарянето на хора за "да се справяме с предизвикателствата на свободното пазарно общество ". По-добре беден българин с някакъв морал. Нихилист според теб - лъжа.
29
1
 
10
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
До Одисей 1Абе човек, и какво от това? Доста армии са били организирани по пруски образец, защото по онова време- края на 19 и началото на 20 век тя е била най-добрата! Доста руски автори са черпили вдъхновение он френските, доста от които съм чел в оригинал, но всичко това за какво го пишеш? Да ми покажеш евроценностите? Когато точно послушното на САЩ ЕС подкрепя нелегитимно фашизоидно правителство? Че и пари им дава? А ние, като едни проевропейци само гледаме и кимаме като послушни йесмени.
28
3
 
8
 
! Отговори
do Одисей 1 преди 9 години
Те руснаците живеят по дърветата и хубаво, че са френските и немските деди на сегашните американци, да им покажат що е то общество, култура, наука и образование ....... *** поспи, че 24 часа сляпа пропаганда не е здравословно най-вече за теб. Българите след 45 години "руски ботуш" и 25 години "прозападно благоденствие", масово биха избрали по-близки отношения с Русия и един ритник в *** на дупедавците на ЕС и САЩ у нас...
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АААХАХАХАХАХА , Вашингтон всъщност осъжда собственото си насилие , та те разпалиха тая война !:)))