Вашингтон осъди насилието в Одеса

Загиналите при пожара след сблъсъците са 31, по данни на Украйна
Обновена: 3 май 2014 12:21 | 3 май 2014 07:45, Веселина Йорданова
208
Вашингтон осъди насилието в Одеса
Снимка: Ройтерс

САЩ призоваха Украйна и Русия да възстановят реда след извършеното вчера недопустимо насилие в град Одеса, където 31 души загинаха при пожар след ожесточени сблъсъци, предаде Франс прес.

"Насилието и безредиците, довели до толкова абсурдно много жертви и ранени са недопустими", заяви в комюнике говорителката на американския Държавен департамент Мари Харф, реагирайки на вчерашните събития в пристанищния град в Южна Украйна.

Още по темата
Вчера вечерта проруски активисти се барикадираха в Дома на профсъюзите в Одеса, който се запали при неизяснени обстоятелства, обсаден от привърженици на европейската интеграция на Украйна. По данни на украинското вътрешно министерство от задушаване или скачайки през прозорците са загинали 31 души.

Призоваваме двата страни да работят заедно за възстановяване на спокойствието, законността и реда. Призоваваме украинските власти да разследват случилото се и да изправят отговорните пред съда, каза Харф.

Събитията в Одеса по драматичен начин подчертават необходимостта от незабавно деескалиране на напрежението в Украйна, отбеляза държавният департамент, приканвайки за незабавно изпълнение на ангажиментите, поети на 17 април в Женева.

По данни на украинското министерство на вътрешните работи, петдесет души, включително 10 полицаи, са имали нужда от медицинска помощ. Министерството не огласи никакви подробности за обстоятелствата около пожара, след като по-рано обяви, че той е с "криминален произход".

Русия заяви, че е възмутена от насилието, взело над 30 жертви в Одеса, и осъди престъпната безотговорност на прозападните власти в Киев, посочва АФП.

Бившият губернатор на Одеска област, депутатът Микола Скорик, настоя незабавно да се свика извънредно заседание на областния съвет във връзка с провокирания от дошли от Киев радикали от "Десен сектор" и "Самоотбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

Според пресслужбата на украинското правителство кабинетът е изпратил в Одеса комисия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на хора при сблъсъците и пожара в Дома на профсъюзите.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: одесаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
7
 
! Отговори
xyz преди 10 години
До НепознатаКое според тебе не е истина? Че в Дома на профсъюзите е имало хора или че тази сграда е била запалена? Колкото и минуси да нацъкате, няма никакво значение. В нормална държава ако група активисти (каквито и да били те, но особено въоръжени) завземат ред по ред административни сгради и по този начин пречат за нормалното функциониране на тази държава, много бързо нормалната полиция и спец. части ще ги окошарят, както впрочем е редно и законно.
25
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видя се колко са им високи ценностите и на ЕС и на САЩ.Жалко за смътртта на тези хора и тъжно за живите...Русия им била крива.Гнусни,подли американци..ЕС слуга на Америка!Срам!
24
4
 
14
 
! Отговори
VICTORIA преди 10 години
Призовават Русия да се намеси. И как да стане това, питам аз?! Нали непрекъснато я обвиняват, че се меси и е виновна за състоянието на Украйна...
23
3
 
17
 
! Отговори
Идиот преди 10 години
До Tyler DurdenНяма такова нещо като европейски ценности! Никой не ти говори за пазарно общество, конкуренция и т.н.! Освен това в България НЯМА свободно пазарно общество- казвам ти го от опит! А какви ценности показват европейските държави? Легитимираха фашистите, дошли на власт с убийства и побоища, а онзи ден един нисш щатски чиновник ни заплаши, че ако не сме с НАТО може да понесем тежки санкции! Ето защо пикая на "западните ценности"!
22
3
 
14
 
! Отговори
Народът е сила преди 10 години
Докато се събуди славянина трябва да му гори чергата яко. Да се стягат украинците и да излизат на улицата с бабите и децата всичките 40 милиона и да си вземат държавата обратно. Да бутат американското , руското, френското , немското всичките посолства и неправителствени организации една след друга и продажните проксита по дърветата... Вържи попа да ти е мирно селото ....
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аза признавам християнските ценности и никакви други били те комунистически или европейски могат да ги заменят!
20
2
 
31
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
Кримчани трябва да са доволни! Ако не бяха избързали и не бяха се присъединили към Русия още в самото начало, това щеше да е днес и тяхната действителност - кръв и жертви!
19
2
 
17
 
! Отговори
четете ли преди 10 години
,,Вчера вечерта проруски активисти се барикадираха в Дома на профсъюзите в Одеса, който се запали при неизяснени обстоятелства, ''
18
20
 
2
 
! Отговори
Tyler Durden преди 10 години
А дали пък не е редно преди да започнем да " пикаем" върху европейските ценности, първо да разберем какво представляват те? Потресен и ужасен се чувствам, когато чета нихилистичните коментари. Ние се превърнахме вече в общество от outsider-и, вбесени от собствената си немощ да бъдем конкурентни и да се справяме с предизвикателствата на свободното пазарно общество. Предполагам, че по този начин се е чувствал и Ян Хус на кладата... О, българска ПРОСТОТИО! Да беше поне само Глупост!
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Световните банкери и на Уол Стрийт правят пари от въздуха а зад тези пари стоят трупове!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашингтон невинни пред медиите както винаги. А кой струпва военни сили в онзи регион?Мисля че това си е чиста провокация:1.Русия да им отговори нещо като "Не ние сме виновни и няма да се намесим" и тогава Хамериканците веднага ще скочат с репликата "Ние можем" и ще изпратят още войски да нажежават обстановката там.2. Русия да се намеси и да изглежда в медиите подчиняваща се на САЩМного подло от страна на САЩ.Както винаги.Ама няма да стане тоя номер с Русия.Те си имат разсъждаващи политици.
15
2
 
43
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
Алооо, америката! Каква Русия бе! Постоянно обвинявате Русия, че е отговорна за случващото се, а сега я призовавате да осъди насилието! Че тя не е спряла да го прави, не е спряла да говори за това! А вие, сте отговорни за тези кървища и жертви! Вие и нелегитимните, дошли по същия начин на власт, киевски управници!
14
3
 
35
 
! Отговори
Идиот преди 10 години
До АмериканецПоредният *** в Щатите! Човече, твоята нова родина подържа фашисти! Фашисти, а не борци за свобода, демокрация и т.н. мръсни вече думи! Как оправдаваш изгарянето на 40 човека? Или пак е руска дезинформация, нали?
13
3
 
27
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
До xyz"А какво са търсели проруските активисти в Дома на профсъюзите? Че и барикадирани? Що не са си седели тия мирни и вежливи хора по домовете?" - Извинявай, ама ти откъде знаеш, че е било така? От българските медии ли, които са *** на Вашингтон и на Брюксел? Ясно е, че това е манипулирана информация, клеветническа пропаганда, с цел да ни бъде посочен врага, в случая Русия, сакън, да не би ние сами с наши източници на информация да не стигнем до друг извод. Доста елементарно, наистина.
12
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Gjaurina-amerikanec vi laje.
11
3
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Има и тв "Алфа" -гледай и слушай там ако не си предубеден и може да откриеш, че точно те казват много истини
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вашингтон разпалва постоянно омраза и конфликти.Не им ли стигна.Отвратително е,че ЕС се командва от САЩ.Жалко е,че за пореден път Америка успя да настрои братски народи един срещу друг.На САЩ това им беше целта..
9
2
 
34
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
"Вашингтон осъди насилието в Одесса." Доста лицемерно наистина! Защо го създаде тогава?
8
34
 
4
 
! Отговори
xyz преди 10 години
А какво са търсели проруските активисти в Дома на профсъюзите? Че и барикадирани? Що не са си седели тия мирни и вежливи хора по домовете? А после САЩ били виновни, Евросъюза бил отговорен, украинците били фашисти... Народът го е казал - да би мирно седяло, не би чудо видяло. Отдавна е време всички активисти - и проруски, и пронеруски, да бъдат прибрани на едно място, където е безопасно да си проявяват активността безопасно, ама полицията в Украйна спи.
7
2
 
32
 
! Отговори
??? преди 10 години
неизяснени обстоятелства?! обкръжени от десен сектор с коктейл ***!!! а хората вътре, които са се опитали да излязат са били убити от десен сектор - погледнете и други източници на инфо, а не само нашите гъ.олизници. това само фашистите и американците във виетнам са го правели