Португалия официално излезе от спасителната си програма

Тя е втората държава от еврозоната, която се завръща на финансовите пазари
Обновена: 6 май 2014 11:27 | 6 май 2014 11:23, Красимир Ангелов
14
Португалия официално излезе от спасителната си програма
Финансовият министър на Португалия Мария Луиш Албукерке. Снимка: Reuters

Португалия официално излезе от международната спасителна програма, предоставена от Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от Investor.bg.

Ръководителят на европейската институция и министър на финансите на Холандия отбеляза, че останалите страни от еврозоната подкрепят напълно решението на португалското правителство да сложи край на програмата.

Иберийската страна e втората държава от еврозоната след Ирландия, която след получаване на извънредна спасителна помощ се завръща на финансовите пазари. Преди три години Лисабон бе стимулиран от международните кредитори със сумата от 78 млрд. евро.

Еврогрупата потвърди вчера своя ангажимент да помогне на Гърция. Институцията ще помисли дали да опрости част от дълговете на страната, но не веднага, пише БТА.

"Държавите от еврозоната потвърждават своя ангажимент да предоставят подходяща помощ на Гърция, докато тя отново получи пълен достъп до пазарите, при условие че спазва изцяло изискванията и целите на своята програма", се посочва в комюнике на финансовите министри от еврозоната.

Същевременно министрите на финансите на 11-те страни от ЕС, които искат да въведат данък върху финансовите трансакции, проведоха отделна среща в кулоарите на заседанието на Еврогрупата. По думите на част от тях е била постигната "решителта стъпка" в посока въвеждането на данък върху търговията с акции и някои деривати от 2016 г.

"Постигнахме важен напредък към система за данъчно облагане, която ще включва акциите и дериватите. Утре ще има окончателно споразумение", заяви след края на срещата снощи италианският финансов министър Пиер Карло Падоан.

"Днес бе направена решителна стъпка." Новият данък ще е амбициозен, както по обхват, така и по срок на въвеждане, допълни френският финансов министър Мишел Сапен.

По-рано, на пристигане в Брюксел, германският им колега Волфганг Шойбле изрази надежда споразумението да бъде постигнато още вчера.

Инициативата включва най-големите икономики в еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания - плюс Австрия, Белгия, Гърция, Естония, Португалия, Словакия и Словения. 11-те страни са си поставили за цел да постигнат споразумение до края на тази година, така че данъкът да бъде въведен на 1 януари 2016 г.

Още икономически новини от Централна и Западна Европа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
32
 
! Отговори
st преди 9 години
До Анонимен Отговарям ти на въпроса защо ЕС не даде 300 милиарда на бг-то и после да ги опрости както в гърция,бг-то не е приело еврото като парична единица ето затова,и не се натискат да го приемат в бг-то защото знаят какъв народец обитава тази земя да не са толквоа глупави още един хрантутник да гледат и да го издържат със заеми,ама и да се случи гърците лапат ама и на хората дават а тук ако стане така пак само политиците ви ще лапат защото вие революция не можете да правите само хора играете
12
0
 
32
 
! Отговори
$$$$$ преди 9 години
И ние можем като тях ама не дават,има доклад на международни финансови институции ,16 държави от ЕС/Гърция, Испания,Португалия и др/излизат от кризата но къде е уловката се пита.Дълга се увелича и с бързи темпове достигат до дълга на Сащ.Кредиторите са банки и сдружения/МВФ,БРС и др/ който държат и производството в тези страни.Казват че няма робство да ама не ,икономическо което ти определя как да живееш. Ще кажете защо в Бг. не искат да ни заробят така ,тук нямаме нищо освен природа и хора .
11
2
 
33
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Никакво опрощаване за "византийците". Да си връщат каквото са взели и да се мъчат да се оправят.
10
4
 
37
 
! Отговори
ano преди 9 години
Евро държавите излизат от кризата, а нас най много да ни изхвърлят заради платените руски мекеренца
9
1
 
39
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Политиците ни не сa пaднaли от мaрс. Те сa предстaвителнa извaдкa нa нaродa и нямa кaк дa сa рaзлични.
8
5
 
31
 
! Отговори
Внимание! преди 9 години
Вече се появиха нелогични минуси. Значи, някое от тролчетата се задейства!
7
4
 
51
 
! Отговори
До 4 преди 9 години
Защото винаги сред управляващите ни се намират достатъчен брой мухльовци, които срещу комисиони и други облаги пропускат възможностите да облагодетелстват народа ни, но не изпускат нито една възможност да го обременят с още финансови тегоби, от които някой друг печели.Помниш ли как направиха ненужния разход от 1 милиард, за "да изкупят книжата" по външния ни дълг? Наши икономисти чрез статии доказаха, че от това печели единствено банка, в която има интереси един от синовете на Сакскобурготски?
6
1
 
62
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Всеки изпада в криза ,само ние никога не излизаме.
5
3
 
45
 
! Отговори
У нас е наопаки преди 9 години
От икономическа криза се излиза, като се прилагат принципите на дясната вътрешна политика.У нас обаче, всичко през последните 70 години е изкривено. Дори десните ГЕРБери не направиха нужното. Затягане на коланите имаше само за хорицата с обикновени заплати и пенсии. Онези, чиито доходи се изчисляват в милиони, в повечето случаи крият това и внасят в хазната или малко, или нищо. "Десният" Симеон Дянков с непочтени похвати принуди не единици, а стотици хиляди дребни и средни бизнеси да фалират.
4
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ЕС опрощават дълговете на Гърция, защо и България не изтегли повече заеми за заплати и пенсии и после ЕС да ги опростят?!
3
20
 
58
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Как няма да излезе от спасителната си програма, като там никога не е имало комунизъм! В Португалия си нямат Станишев, Орешарски, Местан, Доган, Бисеров, Манолова, Миков, Бареков, Сидеров, все отявлени айдуци!
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Деде то хубаво данъците ама за да вземеш от някого пари първо трябва да му ги дадеш.
1
4
 
47
 
! Отговори
дядо преди 9 години
данъци му е майката,още и още и още,а зомбираната тълпа да стяга коланите още и още и още