Русия започва преговори с Унгария за АЕЦ Пакш

Целта е сътрудничество в ядрената безопасност
Обновена: 10 май 2014 09:30 | 10 май 2014 09:30,
13
Русия започва преговори с Унгария за АЕЦ Пакш
Снимка: БТА

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа наредба за провеждане на преговори за сключване на споразумение между Русия и Унгария за сътрудничество в ядрената безопасност и използването на атомната енергия за мирни цели, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение, поместено в сайта на руското правителство.

Споразумението се сключва по инициатива на унгарската страна във връзка с "намеренията за развитие на сътрудничеството с Русия в областта на експлоатацията, модернизацията и извеждане  от експлоатация на енергийни блокове 1-4 в АЕЦ Пакш, както и в областта на проектирането, оборудването и пускане в експлоатация на два нови енергийни блока на тази АЕЦ с реактори по руски проект".

Предвид поуките от аварията в японската АЕЦ Фукушима се предвижда сътрудничеството да включва и оценка на регулаторните органи за показателите за експлоатация на атомни централи, аварийна готовност и реагиране, както и подготовка на персонала на регулаторния орган.

Споразумението включва и разработка на правно-нормативна база, обмен на опит в надзорно-контролната дейност, подготовка и реализация на инспекционни програми.

Предвижда се и създаване на национална система за регулиране на ядрената и радиационната безопасност на Унгария.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** защо руски? Защо не си купят Уестинг Хаус, вижте топ технологичните японци от Фукушима какво правят.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко,Цвъ Цвъ и Плевела са агенти на ЦРУ,затова играем по свирката на САЩ,но хората започват да проглеждат и скоро тези продажни и криминални елементи ще бъдат изметени от българския народ
7
1
 
13
 
! Отговори
да, преди 10 години
До ****Супер мислител - анализатор.Когато Унгария (страна от ЕС) се развива отлично, даже много добре, за ЕС става много лошо.
6
1
 
12
 
! Отговори
морски преди 10 години
Браво на унгарците!Слава на Русия!
5
1
 
8
 
! Отговори
Бе-е-е, бе-е-е преди 10 години
Защо блеете. Кой, кой досега избираше и упорито продължава да избира за управляващи крадци, рушветчии и некадърници, ама все "наши хора". И после "силно възмутени". Пак не дойде спасителят.
4
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Номер 4 кажи го това на червените мошеници,които неса излизали от България и нищо незнаят за света.Само помнят от Руският кошмар когато бяхме заградени като папагали в клетка.Само Бойко гледа към света,другите политици гледът към Българският АД и гие страх БГ да несе оправи,щото после немогат да краднат.
3
1
 
26
 
! Отговори
Х преди 10 години
Май трябвало да се родим в Унгария.Унгарските политици мислят за доброто на държавата си ,а нашите за джоба си.Ако е полезно за Унгария не се съобразяват с никой.
2
2
 
10
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
И България ще харчи още сто години за да обсъдят Белене и Южен поток. И като резултат нищо няма да бъде построено.
1
4
 
28
 
! Отговори
Българин преди 10 години
А ние не искаме руска АЕЦ ! И веднага турците и унгарците лапнаха реакторите от Русия и помощта от там. И нашите политици блеят и чакат комисионни.... , а другите действат за благото на държавата си без да се съобразяват с някакви болни амбиции на ЕС и САЩ. Защо и при нас най-после не стане така ?!?! Дано !