Започна референдум за автономия в Донецка и Луганска област

Путин призова организаторите да се откажат, САЩ - няма да го признае
Обновена: 11 май 2014 09:11 | 11 май 2014 07:46, Анисия Иванова
250
Започна референдум за автономия в Донецка и Луганска област
Подготовката за референдума. Снимка БТА

Проруските сепаратисти ще произведат днес в източната част на Украйна референдум за бъдещето на тази част на страната.

Президентът на Русия Владимир Путин вече призова организаторите на референдума в Донецка и Луганска област да се откажат от плановете си, но те не се вслушаха и продължиха подготовката за допитването, предаде Франс прес. Според Ройтерс гласуването ще започне в 5 ч. по Гринуич и ще продължи до 19 ч. по Гринуич.

Ще се гласува в 53 населени места в двете области. След края на изборния ден урните ще бъдат транспортирани до областните центрове. За изборни секции ще се използват сградите на училища, болници и учреждения.

Още по темата

Въпросът на бюлетината е "Подкрепяте ли самоуправление на Донецката народна република?". Според Ройтерс тази формулировка е доста неясна. Смята се, че 3 милиона души имат право на глас. За организацията на вота са използвани по-малко от 1200 евро, основно за закупуването на тонерите на трите принтера под наем, на които са отпечатани бюлетините. Няма изискване за избирателна активност. А възможностите за манипулации на вота са огромни, посочва Ройтерс.

Лидерите на проруския бунт в промишлената източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права ще има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март. Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република, способна да устои на прозападния курс на Киев, посочва Ройтерс.

Начинът, по който е формулиран въпросът, на който днес ще трябва да отговарят гласоподавателите, може да бъде интерпретиран като изразяване на подкрепа за държавно самоуправление или държавен суверенитет - термин, който може да получи подкрепа на широк спектър гласоподаватели в Луганск и Донецк - онези, които искат известна децентрализация, онези, които искат федерална държава и онези, които следват твърда линия и виждат бъдещето на този район на Украйна единствено в пределите на Русия.

Ако на референдума надделее отговорът "да", то това потенциално ще "отвори вратите" и за трите варианта, отбелязват информационните агенции.

САЩ няма да признаят за законни референдумите за самоопределение, насрочени за днес в украинските Донецка и Луганска област, каза снощи говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, цитирана от ИТАР-ТАСС. По думите й тези незаконни според украинското законодателство и международното право начинания водят до "разкол и безредици" и са нарушение на териториалната цялост на
 Украйна.

Псаки подчерта, че Русия не е използвала влиянието си, за да предотврати референдумите в Източна Украйна. Говорителката на външнополитическото ведомство на САЩ  потвърди позицията на Вашингтон, че все още е налице значително руско военно присъствие по границата с Украйна. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
12
 
1
 
! Отговори
фф преди 9 години
Защо фашизма да е забранен а комунизма не е да не би да е донесъл нещо добро на човечеството
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво доживяхме, Бойко Борисов обижда на "комунисти", *** и Атакисти обиждат на "фашисти", сега остава Лютфито и Доган да почнат да обиждат на "турци" :)))
89
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да лаете и ревете еврогеици , знайте - Украйна вече я няма и няма да я има .Кой бил виновен вече не е от значение .Държавата ще се разпадне независимо дали го искате или не и това е добра новина според мен. Да са им честити новите републики и дано успеят да си ги управляват както хората там си решат .Поне си го изстрадаха хората.
88
2
 
17
 
! Отговори
До 147 преди 9 години
Няма какво да ти обяснявам, няма да ти влезе в главата. Ти *** в Одеса и Мариупол и кажи на хората разликата между едните и другите. Обясни им че идеологията на всички е от едно място, учебните центрове са били в Полша и Латвия и цялото сегашно "ръководство" в Киев е пълно с тасива, то "Свобода", то десен сектор то Ярошци и Налимайченци. Всички са вече ВОЕННИ ПРЕСТЪПНИЦИ и е малко за тях Хага. Но този път Хага-та ще е в Одеса. Ако хората дотогава, разбира се не ги линчуват.
87
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече плюнки към Русия и Путин хвърляте от САМИТЕ УКРАЙНЦИ,нещастници!!!!Защо НЯМЯ БУНТОВЕ НА УКРАЙНЦИ В КРИМ?????ЗАЩО НЯМА БУНТОВЕ НА УКРАЙНЦИ В ЛУГАНСК,В ОДЕСА,ДОНЕЦК!!!!Който не ме харесва или не одобрява ПРОТЕСТИРА!!!!Ако имаше такива протести срещу сепаратистите МИСЛИТЕ ЛИ,ЧЕ МЕДИИТЕ ДО СЕГА НЯМАШЕ ДА СЕ *** ДА ПРЕДАВАТ ТЯХНАТА ПОЗИЦИЯ!!!КЪДЕ СА !!!!Явно са ДОВОЛНИ ОТ ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ СЕПАРАТИСТИТЕ ЗА ТЯХ!!!Повече се борите за Украйна и украйнците отколкото за БЪЛГАРИЯ,нещастници!!!!!
86
2
 
10
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 151 Защото Гърция получи стотици милиони долари помощи ,затова е тей Инак ако им даваха колкото дават на нас,то шяха да са бедни като църковни мишки. Извинявай,ама Гърция има дълг почти колкото Русия мой човек. А Гърция е 10 млн,а Русия 140 млн. Всеки по-умен ще си направи сметките ,поради каква причина гърците са по-богати от нас
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако хунтата в Украйна, със съдействието на Запада не бяха свалили законно избран президент с убийства и терор и не бяха установили фашистка власт, щяха да запазят страната си цяла. Но украинците наистина се оказаха по-големи абдали.
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъвто и сектор да са-лев и десен до няколко дни ще бъдат отнесени и за извършените престъпления спрямо народа си ще увиснат по дърветата със сигурност. Русия никога няма да остави Украйна и да позволи фашизма под носа си.
83
2
 
17
 
! Отговори
До 144 преди 9 години
Абсолютно си прав! Да сложат такава стена. Че то както е тръгнало, от запад цялата зараза от смесени бракове, трети пол и гей-паради, щастливи кокошки и овъглени човешки трупове, финансови балони и тотална безработица, неграмотни гасарбайтери и крадливи *** - по-добре такива "демократични западни ценности" да си останат на запад. Какво ще развалят живота на хората дали на света Конфуций и Толстой.
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 142/Българи не бягат в Русия, защото на запада им предлагат евтина работна ръка и са белите роби, независимо от образованието са втора ръка. Досега не съм видял у нас гъркиня да е дошла да слугува и да проституира по магистралите. Обратното е традиция.
81
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 135Просто си повтаряш опорните точки на руското посолство и ми писна да ги чета, колкото и да ги повтаряте те няма ад станат истина, Ярош и Десен сектор нямат нищо общо с УПА и Бандеровците, десен сектор са маргинална псевдонациналистична организация нещо като нашата АТАКА, и да сраняваш десен сектор с УПА е като да сравняваш бАТАКА с едновремешното ни ВМОРО
80
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 133/Киро кофражиста. Когато сме били в СИВ през татово време, България е имала водещи отрасли на икономиката на световно ниво-електроника, машиностроене, химическа промишленост, развито селско стопанство и стабилно законодателство с непознати, каквито са днес уродливи престъпления. Сега сме мизерниците не само в ЕС, но и в нормалния човешки свят. Бай *** винаги ще си бъде посмешището и последната дупка на кавала, други отзад просто няма. Така че попрочети малко, преди да пишеш неподготвен.
79
4
 
21
 
! Отговори
До 135 преди 9 години
Знаеш ли, или си сляп или ***. ЦЯЛ СВЯТ ВИДЯ БАНДЕРОВЦИТЕ, САМО ТИ НЕ. Даже Америка си призна, че са водили разговори с тях, предложили им да станат партия и им давали 10 милиона дол. Но Ярош не приел, защото му се видяли малко пари. Та това го признаха ДАЖЕ В АМЕРИКА, ти ми говориш за "путинска пропаганда". Изключителна тъпотия! Пък какво се учудвам, с такива *** сме на такъв хал. Не виждаме по-далече от носа си, нищо не признаваме, знаем само бяло-черно (пардон червено-синьо).
78
4
 
18
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 141 Щом в Киев можаха да изберат незаконно президент ,то в Донецка и Луганска области могат да направят същото Това си е . Първи в Киев приложиха тия "демократични хватки" сега Донецка и Луганска области им ползват готовия модел И извинявай,в сегашното правителство в Киев има министри,важни клечки от Десен сектор ,които не са в парламента Така ,че и тука одари на камък,сори
77
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народДействителноста или неедйствителноста на един избор г-н платен руски ***, се решава от Констуционния или Върховен съд на съответната страна, а не от хер *** в Кремъл
76
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 131Ако поне малко знаеше за Бандера и УПА нямаше да пишеш тия глупости, УПА до този момент не се е намесила, просто защото стои настрана от политическите битки, и вярвай ми, ако УПА реши да сложи ред в Украйна ще го сложи за 48 часа, а Янукович и Путин ще ги намериш обесени надолу с краката като Мусолини
75
3
 
3
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
"Обясни ни само що за референум е този референдум, който е направен под зоркия поглед на автоматчици без опознаавтелни знаци"Още по-добре е на нашите избори - стройни агенти на ЦРУ и ФБР съблюдават изборният процес, а от Бяла Къща даже потвърждават, че са ги пратили, да наблюдавали как върви демокрацията в милата ни родина...Забрави за демократични избори, освен в Лапландия.
74
0
 
4
 
! Отговори
референдум преди 9 години
Аз организирам референдум с въпрос дали Поли от в) вход трябва да прави абсолютно всичко, което и кажа. Възможните отговори са "да" и "естествено, че да". Гласуването ще се проведе днес между 10 и 11 часа у нас, а веднага след това ще се преброяват гласовете. Няма изискване за минимален брой участници.В зависимост от резултатите, ще се реши какви да са следващите стъпки. При всички случаи, имам законовото право да защитя волята на народа дори и със силови методи!
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народПИсна ми да чета опорните точки на платени *** като теб.Първо няма нов президент, има И.Д. президент, която се изпълнява от спикера на радата т.е. председателя на тяхното народно събрание, така е и по конституция и в нашата страна, ако *** си бие капаците и вицето му и она си бие капаците, длъжноста се изпълнява от председателя на НС
72
2
 
5
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 124 Аз ще ти обясня. В Киев избраха новия им президент,под зоркия дрогиран поглед на майдановски *** готови да разколачат всеки който е гъкнал да каже нещо