Абубакар Шекау - опасен фанатик, начело на "Боко харам"

САЩ обявиха 7 милиона долара награда за него
13 май 2014 21:10, Елка Василева
123
Абубакар Шекау - опасен фанатик, начело на "Боко харам"
Абубакар Шекау. Снимка: Reuters

"Обичам да убивам всеки, когото Аллах поиска от мен да убия. По същия начин обичам да убивам пилета и овце": при лидера на "Боко Харам" Абубакар Мухамад Шекау нещата са ясни.

Подобно на тази извратена максима, извадена от едно от първите му видеозаписи през 2012 г., лидерът на ислямистката групировка, който пое отговорност за отвличането на повече от 200 ученички в Нигерия, е толкова краен и жесток, че дори някои от бившите му ислямистки съюзници прекъснаха връзките си с него, пише Бен Симон от Франс прес.

Според американското министерство на правосъдието Шекау може да е роден през 1965 г., 1969 г. или 1975 г. Роден е в село на земеделци и животновъди близо до границата с Нигер, в източния щат Йобе. Изучава теология при местни проповедници в Майдугури, столицата на съседния щат Борно.

Още по темата
Именно тогава той се запознава проповедника Мохамед Юсуф, създателят на "Боко харам", преди повече от десет години. Шекау тогава решава да стане част от движението, започнато от Юсуф, което привлича младежи безделници от Майдугури.

Движението обвинява западните ценности, наложени от британските заселници, че са отговорни за злините, от които страда Нигерия, като плъзналата корупция и огромната бедност сред по-голямата част от населението.

"Боко харам", което значи "Западното образование е грях" на езика хауса, е название, което самата групировка не приема, тъй като предпочита "Джама'ту ахлис суна лида'ауати уал-джихад" (Народът, заел се да разпространи учението на пророка Мохамед и на джихада).

Целият свят се отврати от думите, изречени от Шекау във видео, разпространено тази седмица. Екзалтиран, в него той поема отговорност за отвличането на ученичките от Шибок, щата Борно, в средата на април, които обещава да третира "като роби" и да "продаде на пазара".

За нигерийците това ново видео пасва на образа на ислямисткия лидер, на когото се приписват голям брой кървави нападения, откакто зае мястото на Мохамед Юсуф начело на Боко Харам, след като Юсуф бе екзекутиран от нигерийската полиция
през 2009 г.

"Откакто Шекау командва, "Боко харам" стана много по-безмилостна, по-жестока и по-разрушителна", отбеляза Международната кризисна група в неотдавнашен доклад.

Дори "Ансару" - фракция на ислямистката групировка, която също е поемала отговорност за отвличането на чужденци и е разпространявала видеа с екзекуциите им в интернет, реши да "се отдръпне на дистанция от "Боко харам", защото не одобрява безразсъдното клане и липсата на чувство за мярка на Шекау", отбелязва в доклада неправителствената организация.

По времето на Мохамед Юсуф "Боко харам" вече се отличаваше с жестокост, но групировката се съсредоточаваше върху прилагането на шериата (ислямския закон) в северната част на Нигерия, където живеят предимно мюсюлмани.

С идването на Шекау начело на групировката нееднократните нападения срещу цивилни, християни и мюсюлмани, направиха така, че проповедите на Юсуф срещу корумпирания нигерийски режим да бъдат забравени, смятат експерти.

"Шекау обвиняваше Юсуф още преди смъртта му, че е твърде умерен", смята Международната кризисна група.

С атентата срещу централата на ООН в Абуджа през август 2011 г., при който загинаха 23 души, "Боко харам" премина към по-напреднал стадий и породи страхове, че може да бъде привлечена в някое международно джихадистко движение.

Някои мислят, че кадри на "Боко харам" по това време са били обучавани в Алжир и Сомалия, но установените от групировката връзки в чужбина, за които спорят експертите, не успяха да бъдат потвърдени.

От 2011 г. ислямистите са вземали под прицел църкви, джамии и символи на властта, но също така училища, университети и общежития, избивайки ученици и студенти, докато спят.

Шекау е смятан за "терорист от световна величина" от Съединените щати, които обявиха 7 милиона долара награда за него. Два пъти бе обявяван за мъртъв от нигерийските сили на реда, преди отново да се появи във видеа, които са основното му средство за комуникация.

В записите се вижда един крещящ и развълнуван Шекау да отправя постоянно заплахи срещу нигерийски "мишени", които понякога нарежда да бъдат екзекутирани.

В други моменти той изглежда сякаш изобщо не е наясно с актуалните събития и заплашва със смърт световни лидери като бившия британски министър-председател Маргарет Тачър и бившия папа Йоан Павел Втори, които вече са мъртви.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За всички такива има много място в ада... Господ вижда всички и хора и животни...
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимус преди 10 години
И,брато сега цъкам от един скапан тел,колкото да не съм без нет.Отнеха ми правото да имам нова техника и затова мога само със съвети да ти помогна.Сори.Мятай,я и не се плаши.В правотото си си.Все пак,тя ти засяга правата на свободен гражданин.Успех и смело напред!:-)
71
3
 
24
 
! Отговори
обзор преди 10 години
Ако Сирия и Русия паднат това е лицето на новата "цивилизация"на новия световен ред ,а до него една Кончита.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимус преди 10 години
Ако е регистрирана само с тел номера може,но ако е и с и-мейл трябва да се влиза в база данни,а там нещата загрубяват,а съм и съден за такива неща и съм се спрял.Другия вариант е направи си друг профил и атака,докато ги махне.И,така докато и омръзне.Аз така накарах да спре да ме преследва една ненормалница,5 години ми таковаше мамата.Престана и закри сайта.Брато друг съвет не мога да ти дам.Оплачи се на *** също е вариант,след продължителни оплаквания може и профила и да закрият.
69
2
 
2
 
! Отговори
Свински преди 10 години
До анонимус Можеш ли са отвориш един фейсбукНа бившата ми е Искам да махна мийте снимки от там.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимус преди 10 години
Братлета,оставете политиката,всичките са за съд!Важното е да се обединим и да ги махнем от там и като цяло да се създаде нова система на управление,имаща за цел да бъдем всички добре.Но това,май е утопия,за жалост.Ето и аз гоних и наказвах престъпниците и какво получих-дела!Такъв ще съм,докато съм жив!Не го правя за пари,да се знае.
67
3
 
3
 
! Отговори
Към 79 преди 10 години
Само да те допълня ако може. :)Бойко 3 години се оправдава за провала на управлението си с предишните.
66
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани!
65
1
 
6
 
! Отговори
Ами преди 10 години
Този на снимката е поредния такъв! (Всички знаем за това че след като някоя колония става свободна страна се появява по един бунтар, обикновенно ходи по села и градове и "коли и беси"). В такива ситуации правителствените органи са наемали " частни армии", за да решат проблема. Бивши военни, най високо ниво на обучение и практически действия. И това още през 60~80 те години. Сега има съвсем легални такива, наречени корпораций. Да си наемат едни такива, да го намерят този и да го клъцнат ...
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимус преди 10 години
Варга,заспа!Сигурно се е напил много,той цял ден пука алкохолика!:-D
63
1
 
6
 
! Отговори
Свински преди 10 години
Мисля също така че Иран правят доста голяма бомба която няма да е ракета и ще е голяма изненада за шаломите От където не очакват от там ще им дойде Ако се збият с Хамас на повече от два фронта тогава ще е
62
3
 
19
 
! Отговори
Свински преди 10 години
Мисля че ни обезлюдяват целенасочено защото Израел ще останат без питейна вода до 10 години.Ние сме като бедна къща в хубав квартал която не се продава България ще е втори Израел Или поне се надяватВече говориха с Бойко за кибуци , и за производство на зеленчуци Преди искаха кюрдистан но ония се множат като зайци Един трепят трима се раждат Сега искат нас
61
2
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Този снощи го видях на Графа продаваше дюнери!
60
2
 
9
 
! Отговори
boc преди 10 години
Свински, прав си!В Бг е същото, с тази разлика, че нас ни водят за цивилизована държава и сме член на еврейския, пардон европейския съюз.А смъртността ни на глава от населението, е по-голяма от тази в Нигерия след като станахме "демокрация"ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, А БЪЛГАРИЯ - КУЧЕТА Я ЯЛИ!!!Е ТОВА Е ВЕРОЮТО НА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ!!!
59
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Последно кога е роден този ако изобщо се е раждал?
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До коментар 60 Преди да напишете този абсурдно примитивен коментар, прочете нещичко за Боко Харам и за онова, което вършат. Ако, пък го потърсите в гугъл на изображения, може и да Ви призлее от онова, което ще видите...Посредствеността, невежеството и простотията са пороци,от които се раждат много злини - справка - оня на снимката по-горе!
57
2
 
15
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
И Бин Ладен се правеше на голяма работа ама му светиха маслото.И на тоя ще му дойде реда.МЮСЮЛМАНСКИ ***
56
4
 
7
 
! Отговори
До Тервел №59 преди 10 години
В Русия също има много залежи и полезни изкопаеми, които държавата получава и продава наготово. Там няма Шеврон, Шел и БП или поне не са силни, но въпреки това редовият руснак не се чувства спокоен за бъдещето си или пък живеещ цивилизовано и модерно. Даже пътищата им са под всякаква критика извън големите градове.
55
1
 
13
 
! Отговори
Свински преди 10 години
Страни от третият свят с ресурси се експолатитат по следният начин1 населението се държи в страх и необразовано2 диктаторът или президента се контролират изцяло от ЦРУ 3 медиите са манипулирани двупосочно У нас как е ? Какви ресурси имаме ние?Скоро ще разберете
54
2
 
12
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
това е исляма - от край време исляма е човекоубиец