Абубакар Шекау - опасен фанатик, начело на "Боко харам"

САЩ обявиха 7 милиона долара награда за него
13 май 2014 21:10, Елка Василева
123
Абубакар Шекау - опасен фанатик, начело на "Боко харам"
Абубакар Шекау. Снимка: Reuters

"Обичам да убивам всеки, когото Аллах поиска от мен да убия. По същия начин обичам да убивам пилета и овце": при лидера на "Боко Харам" Абубакар Мухамад Шекау нещата са ясни.

Подобно на тази извратена максима, извадена от едно от първите му видеозаписи през 2012 г., лидерът на ислямистката групировка, който пое отговорност за отвличането на повече от 200 ученички в Нигерия, е толкова краен и жесток, че дори някои от бившите му ислямистки съюзници прекъснаха връзките си с него, пише Бен Симон от Франс прес.

Според американското министерство на правосъдието Шекау може да е роден през 1965 г., 1969 г. или 1975 г. Роден е в село на земеделци и животновъди близо до границата с Нигер, в източния щат Йобе. Изучава теология при местни проповедници в Майдугури, столицата на съседния щат Борно.

Още по темата
Именно тогава той се запознава проповедника Мохамед Юсуф, създателят на "Боко харам", преди повече от десет години. Шекау тогава решава да стане част от движението, започнато от Юсуф, което привлича младежи безделници от Майдугури.

Движението обвинява западните ценности, наложени от британските заселници, че са отговорни за злините, от които страда Нигерия, като плъзналата корупция и огромната бедност сред по-голямата част от населението.

"Боко харам", което значи "Западното образование е грях" на езика хауса, е название, което самата групировка не приема, тъй като предпочита "Джама'ту ахлис суна лида'ауати уал-джихад" (Народът, заел се да разпространи учението на пророка Мохамед и на джихада).

Целият свят се отврати от думите, изречени от Шекау във видео, разпространено тази седмица. Екзалтиран, в него той поема отговорност за отвличането на ученичките от Шибок, щата Борно, в средата на април, които обещава да третира "като роби" и да "продаде на пазара".

За нигерийците това ново видео пасва на образа на ислямисткия лидер, на когото се приписват голям брой кървави нападения, откакто зае мястото на Мохамед Юсуф начело на Боко Харам, след като Юсуф бе екзекутиран от нигерийската полиция
през 2009 г.

"Откакто Шекау командва, "Боко харам" стана много по-безмилостна, по-жестока и по-разрушителна", отбеляза Международната кризисна група в неотдавнашен доклад.

Дори "Ансару" - фракция на ислямистката групировка, която също е поемала отговорност за отвличането на чужденци и е разпространявала видеа с екзекуциите им в интернет, реши да "се отдръпне на дистанция от "Боко харам", защото не одобрява безразсъдното клане и липсата на чувство за мярка на Шекау", отбелязва в доклада неправителствената организация.

По времето на Мохамед Юсуф "Боко харам" вече се отличаваше с жестокост, но групировката се съсредоточаваше върху прилагането на шериата (ислямския закон) в северната част на Нигерия, където живеят предимно мюсюлмани.

С идването на Шекау начело на групировката нееднократните нападения срещу цивилни, християни и мюсюлмани, направиха така, че проповедите на Юсуф срещу корумпирания нигерийски режим да бъдат забравени, смятат експерти.

"Шекау обвиняваше Юсуф още преди смъртта му, че е твърде умерен", смята Международната кризисна група.

С атентата срещу централата на ООН в Абуджа през август 2011 г., при който загинаха 23 души, "Боко харам" премина към по-напреднал стадий и породи страхове, че може да бъде привлечена в някое международно джихадистко движение.

Някои мислят, че кадри на "Боко харам" по това време са били обучавани в Алжир и Сомалия, но установените от групировката връзки в чужбина, за които спорят експертите, не успяха да бъдат потвърдени.

От 2011 г. ислямистите са вземали под прицел църкви, джамии и символи на властта, но също така училища, университети и общежития, избивайки ученици и студенти, докато спят.

Шекау е смятан за "терорист от световна величина" от Съединените щати, които обявиха 7 милиона долара награда за него. Два пъти бе обявяван за мъртъв от нигерийските сили на реда, преди отново да се появи във видеа, които са основното му средство за комуникация.

В записите се вижда един крещящ и развълнуван Шекау да отправя постоянно заплахи срещу нигерийски "мишени", които понякога нарежда да бъдат екзекутирани.

В други моменти той изглежда сякаш изобщо не е наясно с актуалните събития и заплашва със смърт световни лидери като бившия британски министър-председател Маргарет Тачър и бившия папа Йоан Павел Втори, които вече са мъртви.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
varadin преди 10 години
XAXAXA USA OBIAVILI 7 MILIONA NAGRADA NALI TE GO FINANSIRAT, EFREITE OT HAMERIKA GOSPOD NA GI PORAZI
52
1
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
То и в Ирак и Сирия имаше ядрено оръжие, ама нещо не го намериха. А относно думичките миличка, използвам думи, които се изучават до 7 клас и е нормално да ги знам. Не знам от кое селце си и колко ви е бил ограничен речника, но ще те посъветвам да почнеш да четеш освен форуми и малко литературни произведения...
51
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако читателят се замисли върху материала подготвен от някои служби много лесно ще разпознае манипулативният им начин на писане - условности, без конкретика, наблягане на кървави и ужасяващи обвинения, естествено засягане на религията и подчертаване на расата и т.н. само дето не написаха, че пие кръв от пеленачета докато сглобява атомна бомба с междуконтинетален обсег.Манипулации ... а тези *** дето публукуват такива материали, само ми е чудно как си хранят децата с така изкараните пари?!?!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Любопитен факт.Споменатите Сомалия и Алжир нямат дипломатични връзки с Исраел.
49
8
 
8
 
! Отговори
N преди 10 години
Откачалка като Сидеров,Станишев и Доган.
48
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не вярвайте на илюминатски трикчета, целящи отвличане вниманието на овцете от същинските проблеми!ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕМИЕР !
47
0
 
7
 
! Отговори
Сирия преди 10 години
Очистване от терористи като този има само в Сирия от Асад.Вече постигна епически победи над такива като този показания и то събрани от цял свят-главорези,канибали,пуснати от затворите със смъртни наказания,от кол и въже с една дума И на заплати.Затова най-вероятно пак ще го изберат за президент.Само четете как сега започват най-големите лъжи срещу него,който елиминира вече две години такива като мутрата на снимката и паника ,че се справя с тези пълчища.А защо го няма в новините?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимус преди 10 години
Атака,Мишето написа статия:-DДа се посмеем,заедно:-D
45
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия да не са от армията на БОКО ТИКВАТА ? То верно, че дедо му е ***, ама тия пък съвсем като печки църни.
44
1
 
2
 
! Отговори
наскоро 2 преди 10 години
най-глупавия има много дипломи и е по-умен от Тесла.знае 4 езика перфектно като единия език се говори само извън земята.има един друг индивид,който се нарани по време на работата. странното беше,че сега е жив и здрав,а не би трябвало. все едно човек да падне от десетия етаж и на следващия ден да почука на вратата ти все едно нищо не е станало с него.
43
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Този мююлмански *** заявява: Обичам да убивам всеки, когото Аллах поиска от мен да убия. По същия начин обичам да убивам пилета и овце": при лидера на "Боко Харам" Абубакар Мухамад Шекау. Този *** се моли на своя Аллах с главата надолу с вдигнат гол *** нагоре и са го изчукали защото както е известно те са ***, явно обиден си го връща и то жестоко от името на своя Аллах дето си няма ала хабер за този гей !
42
1
 
9
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"В други моменти той изглежда сякаш изобщо не е наясно с актуалните събития и заплашва със смърт световни лидери като бившия британски министър-председател Маргарет Тачър и бившия папа Йоан Павел Втори, които вече са мъртви."Не се подигравайте. Просто интернета в Африка е по-бавен... още не са му заредили новините от 2001-ва.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Според американското министерство на правосъдието Шекау може да е роден през 1965 г., 1969 г. или 1975 г. "Ами така като го гледам ще е 75-та, малко младолик ми изглежда като за 65-та.
40
0
 
3
 
! Отговори
наскоро преди 10 години
сивите,донесли технологии на америка и тем подобни глупости.кораб в форма на триъгълник и не прилича на самолет.за секунда се изтрелва от земята в космоса и обратно.до скоро нямахме достъп.дистанционно видяхме как се спря във въздуха на около 300 метра от земята над талибански лагер и за 2 секунди изстреля много бомби.този март.последната бомба беше толкова мощна,че имаше пушак и нищо не се виждаше на сензорите.безшумна и работи по учебници-физика,които не са учат в университетите
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимус преди 10 години
Варгчо,брато да знаеш,че и аз слушам мн метъл и правя и съседите луди фенове:-D
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимус преди 10 години
По дяволите,оставете варга на мира,той не е виновен:-D
37
0
 
5
 
! Отговори
Развеселен преди 10 години
Още един лентяй..Много пари за този ***!
36
1
 
8
 
! Отговори
Аноснимус преди 10 години
Наздраве на всички битови локачи:-)Мише,пускай статия и да те почваме:-D
35
0
 
4
 
! Отговори
Ludiq преди 10 години
Ako ne spechelq skoro djakpota ot tototo tragvam da go dirq tozi simpatqga! :)
34
0
 
5
 
! Отговори
Аноснимус преди 10 години
Те турците,ако го хванат ще искат да го обладаят:-D