Американски пилоти търсят отвлечените ученички в Нигерия

Сред екипа са представители на Държавния департамент и Пентагона
Обновена: 13 май 2014 07:59 | 13 май 2014 07:34, Анисия Иванова
16
Американски пилоти търсят отвлечените ученички в Нигерия
Снимка: Reuters

Американски пилоти летят над Нигерия, изпълнявайки мисии по наблюдение и разузнаване, в търсене на близо 200 ученички, отвлечени през април от въоръжената ислямистка група "Боко Харам". Това разкри вчера високопоставен служител в американското правителство, цитиран от Франс прес.

Още по темата

"Ние споделихме с нигерийците снимки от граждански сателити и извършваме пилотирани полети за наблюдение и разузнаване над Нигерия с разрешение на правителството", уточни източникът.

Междувременно американски експерти подробно изследват разпространеното от "Боко Харам" видео, показващо отвлечените ученички, посочи Държавният департамент. Общо 276 гимназиални ученички бяха отвлечени на 14 април от училището им в Шибок, в щата Борно, където живее голяма християнска общност. Петдесет и три от тях успяха да избягат, а 223 са още в неизвестност.

Вашингтон изпрати в Нигерия екип от цивилни и военни експерти, които да помогнат за намиране на заложничките. Вчера Белият дом за първи път посочи подробности за състава на екипа, чието изпращане беше обявено миналата седмица.

Сред 26-имата членове на екипа има петима представители на Държавния департамент и десет съветници от Пентагона, които вече са се намирали в Нигерия и са получили нови задачи за изпълнение, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. В Нигерия са изпратени също седем съветници от Африканското командване на Пентагона, както и четирима служители на ФБР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
добре е, че се намесват и външни сили, че нигерийците по зле и българите по отношение на престъпност и корупция. Чесно казано се надявах руснаците да влязат там, щото обикновено акциите им са само предаване на листче с заличените цели (сомалийците защо не пипат вече руски кораби? :) ) но се надявам американците да свършат работа. Да отвличаш деца защото искат да учат заслужава плитък или никакъв гроб. Тръгнали малки момиченца да плашат големите "мъже". :/
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakvo tolkova tursiat amerikanskite piloti, ne e li po lesno da se obadiat na John Brennan direktora na Criminal Intelligence Agency de im kaje kade sa gi skrili.
12
2
 
1
 
! Отговори
АСд преди 10 години
Интересно защо *** не изпрати "любезните" лосове да помогнат, а пак опря до Америка работата като стана дума да се свърши нещо наистина полезно...
11
6
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Преди 10 - 15 г в Сомалия- Шеврон бяха намерили залежи петрол- Обаче имаше един проблем - племена пастири които не искаха да сменят територията си - предложиха им пари -но племената отказаха -Тогава американските петролни магнати направиха план - ЦРУ "намери" лагери на терористи при тези племена и "терористите" бяха унищожени - После се оказа че било "грешка' на ЦРУ и платиха 20 мил за умрелите.И накрая Шеврон си направиха петролните сонди на така желаната земя
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оппааа, намирисва на ДЕМОКРАЦИЯ май...
9
0
 
12
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Християнските милиции да се вземат в ръце и да прочистят държавата си от тази гнусна ***.Да не забравяме в Ливан след чистката на християнските милиции някой пипнал ли е християнин.
8
7
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Американски пилоти търсят отвлечените ученички в Нигерия"Щом тези "миротворители" се намесват ,значи нищо няма да се получи.Те освен от личните си интереси от друго не се интересуват.Мирисът на нефт им е "замаял главите" Дано похитителите се смилят и пуснат децата.
7
1
 
24
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Не всеки мюсюлманин е терорист, но всеки терорист е мюсюлманин.
6
4
 
12
 
! Отговори
Лисан преди 10 години
Боко, знаем , че си педофил, ама пусни децата бе!
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те самолет с размери 60х70 метра не намериха, че ученичките ще открият от въздуха...
4
6
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
На всеки е ясно че в САЩ си живеят добре, защото вземат много от другите държави, а дават малко.
3
7
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
До 2 Щастливи са "слепите" в тяхната си неграмотност и нежелание да видят заобикалящото ги
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1Някой друго подобно съчинение няма ли да ни направиш да се позабавляваме с психическото ти състояние? Между другото в ранен стадии шизофриниятаа се лекува. Вземай мерки докато е време!
1
13
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Защо мислите американците са така "услужливи" към Нигерийското Правителство - защото Тексако И Шеврон от 20 г им точат петрола -съсипали са река Нигер и природата шелфа на Нигерия - взимат петрол и дават смешни пари на държавата - определен кръг от Правителството на Нигерия са милиардери .Тези терористи са групировки създадени от преди и сега ЦРУ ги командва в определена полза - най малкото - вече могат да си летят над Нигерия