ООН: Тревожно се влошава ситуацията с правата на човека в Украйна

В доклад се осъжда и преследването на кримските татари
16 май 2014 12:44, Елка Василева
22
ООН: Тревожно се влошава ситуацията с правата на човека в Украйна
Снимка: Reuters

Наблюдателите на ООН в Украйна са установили тревожно влошаване на състоянието на човешките права в страната и появата на сериозни проблеми в Крим. Това заяви  върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай, предаде Ройтерс.

В изявлението си, съпътстващо доклад на международните наблюдатели, Пилай каза, че "онези, които имат влияние върху въоръжените групи, отговорни за повечето от насилието в Източна Украйна, /трябва да/ правят всичко възможно да възпрат тези хора да не разкъсат страната на части".

Още по темата
Тя добави, че наблюдателите на ООН се опитват да проверят съобщенията за убийства и наранявания на хора, извършвани от украинските правителствени сили. Освен това наблюдателите са обезпокоени за сигурността на кандидатите на президентските избори на 25 май, каза Пилай, цитирана от Ройтерс.

Според АФП в 34-те страници на доклада се изброяват "множество конкретни примери, на убийства, мъчения, побои, отвличания, тормоз и някои случаи на сексуално посегателство, извършвани от добре организирани и въоръжени антиправителствени групи в източната част на страната".

В документа се осъждат също "тормозът" и "преследванията" срещу кримски татари в областта Крим, която през март бе анексирана към Русия. ИТАР-ТАСС отбелязва, че експертите от службата на върховния комисар на ООН изразяват безпокойство от съобщенията за участие на украинската армия в случаи на принудително изчезване на хора по време на наказателната операция в източните области. За периода от 2 април до 6 май в Украйна са изчезнали безследно 83 души, сред които четири жени, се казва в доклада.

В него се констатира, че правителството в Киев "предприема мерки по прилагането на споразумението от Женева от 17 април".

Изрично са посочени мерки като подготвения проект за промени в конституцията на Украйна и законопроекта за амнистия на лицата, участвали в масовите сблъсъци след 22 февруари т.г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Врана преди 9 години
До АнонименШифърът е следният: в да се чете като е, аахрояети кято анахорети (къде ли е чул тази дума, означава глашатаи), а - да се чете като т, ж - като б. Като се сложат и запетайките, се получава: Тодоре, това ли те лъжат путинските анахорети, ти си бил много лесен, бе.Авторът вероятно има пред вид наивен. 7-8 години учителстване, 20 години преводаческа работа и няколко шпионски криминалета ми помогнаха да се справя. Имах един началник, който пишеше на англ. с кирилица.За второто си прав.
15
0
 
1
 
! Отговори
обикновен преди 9 години
Най лошото за обикновените хора като мен, от всичките тези събития,е безвъзратното разрушаване на представата за демокрация,свобода на словото,права на човека и т.н.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиООН, кой преследва кримските татари?! Що за глупаво плямпане! Подли търтеи, слуги на злото! Защо не осъждате избиването на милиони виетнамци (за Хирошима изобщо забравихте), иракчани, сърби бомбардирани 5 месеца по 24 часа денонощно без да са във война чист фашизъм! Мълчите за показното печене на човешки глави на скара в Сирия, и за бандеровци, изгорили живи 46 одесити, а,не, те са ви борци за демокрация. Раздухвате омраза, насъсквате татарите не понесохте, че са съгласни с референдума, вие сте подпалвачи, не миротоворци. Безсрамници, време е да ви закрият, както преди ВСВ.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Amerikanzite iskat Ewropa da naloji sankzii na Rusia, a samite te podvivat opachka.САЩ се надява на продължаване на "космическото" сътрудничество с Русия .
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Боби, това всички го правят, после пускат във ю-тюб с коментар "гледайте какво не пускат по новините - цензура..." 45 години "студена война" - и двете страни ги владеят до съвършенство тея номера... Няма да плача нито за САЩ, нито за Русия - на никой не му се е разминало в исторически план. Единствено ми е жал че само зомбират хората и ги насъскват едни срещу други да се избиват.
11
1
 
21
 
! Отговори
крокодилски сълзи преди 9 години
Дааа,сериозно се влошиха правата на човеке в Украйна когато терористи свалиха правителството и сега използват армията на Украйна и малки армии платени от някои олигарси като Коломойски за да се разправят с етническото руско население танкове,палежи и терор.Това разбира се е заради Крим където не можаха да премахнат руските бази.Но ООН защо да се безпокои,направиха ли нещо за Палестина,спряха ли войните срещи Ирак,Либия или мислят,че сме ***?
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като си помисля за десетките хиляди хрантутници в ЕС и ООН ми идва и аз да хвана автомата
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ООН - най-излишната и безполезна международна организация, проводник на американските интереси по целия свят! Абсолютни мижитурки!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой може ли да разгадае и преведе неграмотните простотии, написани в 9-и пост?! Между другото подобен род писания са емблематични за по-голямата част от русофобите!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OON PREZ ZQLOTO VREME OT SAMOTO NACHALO NA KRIZATA V UKRAINA SE DYRJI KATO *** ZASPALA
6
0
 
38
 
! Отговори
Новинар преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВНовината за "Запорожката" АЕЦ няма да види бял свят в "демократичните медии....Както бял свят не видя новината, че от ТРИ дена Бандеровците взривяват газопроводи в област Галчина... Тези още живеят във 1943 г. !!!! Според Укро медиите задържаните въоръжени " гости " до "Запорожката" АЕЦ след разговор със МИЛИЦИЯТА са били освободени ??????ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ !!!! БАНДЕРОВЦИТЕ ОЩЕ ВЗРИВЯВАТ ВЛАКОВЕ, А МИЛИЦИЯТА ГИ НАРИЧА ГОСТИ :)))))
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече на всички трябва да е ясен смисъла на "зелените човечета" които не допуснаха това да се случи в Крим!
4
2
 
34
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Тия от ООН са пълни ненормалници. Какви преследвания на кримските татари виждат а ? А за етническото прочистване от Кивеските пишман управленци,нищо не казват,мълчат като на*рани ,каквито са и всъщност. Но каквото и да кажат,каквито и доклади да пишат,Крим е в Русия ,а Донецка и Луганска области са практически извън Украйна. Вместо да запазват ла*ната,да вземат и да си сменят марионетките в Киев,че да има някакъв теоретичен шанс,Украйна да не загуби Донецка и Луганска области
3
39
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диверсантите на другаря Шуткин в действие...
2
3
 
41
 
! Отговори
333 преди 9 години
А ООН, кога ще излезе с тревожен доклад за състоянието на бялото население в крайните квартали на Лос Анжелис ..... ама айде моля ви се по сериозно с платените статии
1
2
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
ne me u4udva