Шоколадовият крал Порошенко променя позицията на Путин

Чужди медии: Руският президент може да пробва да се договори с него
Обновена: 19 май 2014 14:10 | 19 май 2014 09:41,
85
Шоколадовият крал Порошенко променя позицията на Путин
Петро Порошенко. Снимка: архив Reuters

Шоколадовият крал Петро Порошенко е сочен за водещ претендент за президент на Украйна и все по-голямата неизбежност на избирането може да промени позицията на руския президент Владимир Путин, смята "Ню Йорк таймс".

На изборите на 25 май според проучване на киевски социологически институт 34 процента от избирателите ще гласуват за Порошенко, 6 процента за бившия премиер Юлия Тимошенко и 4 процента за депутата и бивш министър на икономиката Сергий Тигипко, а 25 процента още не са решили за кого ще гласуват.

На фона на сепаратисткото насилие на изток, засилващата се атмосфера на неизбежност около избирането на Порошенко, който има дълбоки бизнес връзки в Русия, променя конфликта в Украйна, пише американският вестник.

Това дава на Кремъл перспектива да получи ясен партньор за преговори, което според наблюдателите явно допринася за смекчаване на позицията на руския президент Владимир Путин. Изглежда, че възможността за завземане на територии в Източна Украйна, по начина, по който това стана в Крим, вече е затворена от Путин и той дори изрази предпазлива подкрепа за произвеждането на изборите, допълва "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" припомня, че Порошенко е ветеран в украинската политика - бивш външен министър при президента Виктор Юшченко, министър на икономиката при Виктор Янукович и дългогодишен депутат.

Според анализатори руският президент може да пробва да се договори с Порошенко. Все още не е ясно обаче какво точно очаква да спечели Путин. Според някои анализатори той иска гаранция, че Украйна няма да се присъединява към НАТО.

Други смятат, че той ще склони само на федерално управление, което трайно ще отслаби Киев, а според трети ще продължи да дестабилизира страната, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът отбелязва, че напоследък Порошенко е възприел по-помирителен тон, заявявайки, че иска да поправи отношенията с Русия, както и че е против референдум за членство на Украйна в НАТО.

Той обеща също, че ще върне предизборната кампания към нормален тон, наблягайки на едно по-традиционно послание - създаването на заетост. Все пак подкрепата на Порошенко за европейска интеграция неизбежно ще усложни отношенията с Русия, ако бъде избран.

Според вестника позициите на Порошенко, изразени от него в неотдавнашен дебат, са имали ясен западен уклон.

Порошенко предлагана украинците нов живот, пише в кореспонденция от Днепропетровск британският в. "Таймс", цитиран от руската емисия на Би Би Си.

Три месеца след революцията, която свали президента Янукович, украинците, САЩ и ЕС се надяват, че изборите в неделя ще дадат на страната силен лидер с мандат, който ще му позволи да предприеме решителни мерки за уреждане на ситуацията в източната част на страната и за извеждането й от икономическата криза. Според негови привърженици атаките от страна на Русия срещу шоколадовия бизнес на Порошенко свидетелстват за неговата значимост, а добрият английски му е помогнал да получи подкрепа на Запад, пише авторът на статията Бен Хоул.

Всички сондажи свидетелстват, че Порошенко ще спечели изборите, въпросът е само дали ще го направи на първия тур или изборният процес ще се проточи с още три седмици. Лозунгът на кампанията на Порошенко е "Да живеем по-новому".

Желанието за промени беше главен стимул за протестите на Майдана, пише кореспондентът на "Таймс", но за Порошенко този лозунг звучи парадоксално: със състояние, оценявано на 1,3 млрд. долара, той е един от най-богатите хора в страната.

За 16-те години на политическата си кариера Порошенко няколко пъти е преминавал от един политически лагер в друг и дори известно време е служил в правителството на Янукович.

Преди това, като министър на националната сигурност, през 2005 година се скара със соята сегашна съперничка на изборите Юлия Тимошенко и напусна поста след обвинения в корупция, но не беше признат за виновен.

Шест дни преди изборите водачът в предизборната надпревара се отправи на обиколка из най-големите градове на страната. В програмата му обаче отсъстват Донецк и Луганск, където проруски сепаратисти избраха свой премиер и се заканиха да заличат границата с Русия.

В Днепропетровск Порошенко обеща на украинците безвизов режим със страните от Европа от 1 януари, бързо уреждане на ситуацията на изток и квалифицирано управление на икономиката.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
8
 
38
 
! Отговори
eddim преди 10 години
До Анонимен 52Ти как разбра че мъжете не достигат и 60 годишна възраст.Данните от независими източници (Световната банка) показват друго.За 2012 стойността е 65.
51
22
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Годините БКП пропаганда са си казали своето... Има хора дето биха направили всичко за "майка" Русия без дори да се замислят... толкова е жалко... Не се чувствам длъжен по никакъв начин нито на братушките, нито на който и да е. Всяка една държава си гледа собствения интерес (изключвам България, защото сме си дупедавци като цяло), ако не са имали интерес нямаше да ни освободят от турско робство... Който няма глава на раменете да се прекланя пред идоли и кумири!!!
50
12
 
70
 
! Отговори
Смешници преди 10 години
Боже колко сте смешни всички!! Дървите се на някого си, като че ли от нас нещо зависи. А пък тази смешка - "шоколадовия крал променя позицията на Путин". Направо да се гътнеш от смях!!! И той и те си мислят, че диктуват положението. Както си е решил Путин, тъй ще стане. А вие каквото и да драскате сте смешни и жалки.
49
16
 
61
 
! Отговори
chjon преди 10 години
Не ни подарявайте еднопосочнибилети, а си купете за вас, ако не виизнася. Границите са широко отворении много печалбари се изнизаха. Ако не беше Русия да изгони турцитесигурно нямаше да има държаваБългария днес и тук. Знаете ли имената на държавите, които са предложили помощна Османската империя за да се справис евентуални въстания на Балканите.Американците ще трябва много да се постараятда получат нашето доверие, но това нямада стане за сметка на Русия.
48
15
 
39
 
! Отговори
> 50 преди 10 години
То и *** не си излиза с истинското еврейско име.
47
40
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПуркоПурко, Русия е рядко населена страна. Там нормални хора не живеят.Мъжете не достигат до 60г. Като ти харесва - прав ти път в Сибир. А относно руските войници, поетът е казал що за стока са. Също и Стамболов, Ботев, Раковски. На руските воиниИ.Вазов 1916О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Вий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново!
46
13
 
62
 
! Отговори
Чехльо от Аспен преди 10 години
За сведение на германофилите, България става "съюзник" на Германия след ултиматум от тяхна страна и струпана 500000 армия на Дунав. Именно германците ни докараха съветската окупация и на тях трябва да "благодарим"
45
13
 
55
 
! Отговори
Чехльо от Аспен преди 10 години
Жал ми е за Украйна, уж са националисти и се борят за Украйна а ще си изберат за президент зле прикрит еврейски олигарх, който го боли фара за украинците. Това е все едно да изберем Соломон Паси за президент тук. Подобна тактика ползва и Радан Кънев, дето не си излиза с истинското еврейско име.
44
10
 
37
 
! Отговори
bg преди 10 години
Ne trebva da ima izbori v Ukraina.Ako ima 4e sa pulen fars,purvi priznati ot satanistite v USA.
43
13
 
58
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
До Анонимен 44Такива като дядо ти са били един файтон хора и никой не ги брои за българи! И ти си такъв, затова вие не можете да казвате на българите "марш!", разбра ли, ла^йнар! Дигай си орела и оро у Германия - сега поне ни визи ни граници има! Оро от тука, ние тука обичаме руснаците! България е пълна с руски паметници и църкви и се българи са ги строили! На германци никой нищо никога не е построил! Можеш ти да се пробваш за сефте!Те затова американците сами си построиха един... хахаха!
42
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама защо като кажат НАТО първите мисли са за Европейското НАТО,има си САЩ и Канада,а пък те си имат друга граница с Русия и други интереси,ето че Путин за такъв голям задуралски район,за целия Сибирски район създаде нова адмистративна единица като към нея включи кризисните Крим,Кавказ и още някой малки погранични,защо мислите че ще устиска да им води точна политика заедно с всички или да прехвърли топката за распад-голова разлика на друг,мисля че по повеля на друг,с терористи не преговаряме,макс
41
14
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цитат:"До Анонимен 28Ресурсите принадлежат на този,който може да си ги защитава. А Русия може. "--------------------------То и ти не можеш да се защитиш от мен. Това означава ли, че жена ти ми принадлежи?
40
39
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук е България. Яли сме ви попарата на вас, руснаци. Дядо ми, докато бе жив,ви проклинаше.От немците му стояха масивни сребърни прибори с орел. От вас - изклани животни, изпито вино, изнасилени жени. Марш в Азия, *** !
39
21
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от статията: "Според някои анализатори той иска гаранция, че Украйна няма да се присъединява към НАТО."Ето какъв им е проблема на руснаците, а не че някой ги тормози в Украйна.
38
35
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
40Нямаш проблем, ***. Отивай в говняната си Русия да те *** Павел Петел.
37
31
 
42
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До БобиЛично ще ти подаря еднопосочен самолетен билет за избрана дестинация от теб (русия, куба, северна корея) само да престанеш да тровиш нормалните българи с русофилия, болшевизъм и комунизъм.
36
9
 
44
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 10 години
брадата жена ???
35
36
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук има 2-3-*** истински българи. Другото е *** от импотентни пияни руснаци.
34
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
33-участвали в разстрел: "В редиците на т.н. "украинска армия" се бият 400 американски наемника. От филиала на Цру .." Станишев те е излъгал. Дай сериозен линк!
33
14
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 28Ресурсите принадлежат на този,който може да си ги защитава. А Русия може.