Наводненията ще забавят икономиката на Балканите

Световната банка: Снабдяването с енергия ще бъде нарушено поне 6 месеца
26 май 2014 21:38, Анисия Иванова
3

Световната банка прогнозира днес, че разрушителните наводнения в Западните Балкани ще доведат до забавяне на икономическия растеж на засегнатите страни, а снабдяването с  енергия ще бъде разстроено най-малко шест месеца, предаде Ройтерс.

Още по темата

Над 50 души загинаха от наводненията и свлачищата в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия вследствие на най-проливните дъждове през последните 100 години, които доведоха до прииждане на реките и заливане на пътища, мостове и жилища.

Сърбия и Босна и Херцеговина бяха най-засегнати от природното бедствие и щетите, които са понесли, вероятно се изчисляват в стотици милиони евро, което е огромен удар за техните икономики.

Производството на електроенергия в Сърбия се сви с 40 процента в резултат на принудителното спиране на най-голямата електроцентрала в продължение на 10 дни. Разстроено бе електроснабдяването и в Босна и Херцеговина, а в по-малка степен и в Хърватия.

Според Елън Голдстейн, директор на Световната банка за Югоизточна Европа, в краткосрочен план (в рамките на тази година), наводненията ще предизвикат спад в икономическия растеж, а най-големият проблем ще бъде снабдяването на електроцентралите с необходимото гориво заради наводнените въгледобивни мини.

Голдстейн каза, че докладът на Световната банка, който прогнозира икономически растеж на Западните Балкани от 1,9 процента през 2014 и 2,6 процента през 2015 г., е подготвен преди наводненията и вероятно цифрите ще бъдат по-малки, но отсега не може да се каже с колко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи нищо няма да усетим
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
iи също youtube/watch?v=rIM59JCO3Ug