Русия забрани филм за депортацията на чеченците

Властите твърдят, че авторите му фалшифицират историята
Обновена: 28 май 2014 13:34 | 28 май 2014 13:24, Елка Василева
74
Русия забрани филм за депортацията на чеченците
Снимка: архив, Reuters

Русия забрани разпространението на филм за масовата депортация на чеченци, наредена от Сталин по време на Втората световна война, предаде Франс прес.

Руските власти обвиняват създателите на филма, че фалшифицират историята и са антируски настроени.

Филмът е заснет в Чечения и разказва подробно как съветските власти са депортирали през зимата на 1944 г. целия чеченски народ, както и ингушите. Това се случва няколко месеца преди депортирането на татарите от Крим. Обвинявани в липсата на лоялност към СССР и в съучастничество с Третия райх, над половин милион души са били депортирани от Северен Кавказ към Централна Азия.

Филмът, разказващ тази история, се нарича "Заповед за забрава" и беше създаден, за да се отбележи 70-ата годишнина от депортацията. Но Вячеслав Тиелнов, директор на кинематографичния отдел към руското министерство на културата, обвини сценариста и продуцент на филма Руслан Коканаев, че е фалшифицирал историята. Като доказателство се посочва сцена от филма, в която се вижда как 700 души са изгорени живи през 1944 г. в планинското село Хайбах.

Според руското министерство на културата няма никакви документи, доказващи, че жителите на селото са били ликвидирани по този начин. Ведомството е проверило три архивни фонда, за да се опита да установи дали фактите, изнесени в сцената от филма, са верни.

Лариса Хон, съветник на руския министър на културата Владимир Медински, пък заяви пред в. "Комерсант", че той все още не е взел окончателно решение дали да забрани излъчването на филма.

Според Александър Черкасов, председател на основната руска правозащитна организация Мемориал, масовото убийство в Хайбах е всепризнат факт от историята.

"На 23 февруари 1944 г. е валяло сняг в този планински райони. Да накараш хората да тръгнат на път при тези условия е било трудно. Тогава мъжете са били отведени, а онези, които не са могли да вървят, са били изгорени", разказва Черкасов.

Според него позицията на руското министерство на културата относно спорния филм се основава на принципа "Да избегнем проблемите".

Създателите на филма са изненадани от случващото се. Те казват, че са очаквали министерството да им издаде без проблеми разрешително за разпространение на филма, предвид това, че в него се говори за добре известни факти.

"Филмът не може да е антируски, защото в него не се твърди, че един народ е убил друг. Някои руснаци освен това са се държали добре с депортираните", казва продуцентът и сценарист Коканаев.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
9
 
! Отговори
st преди 9 години
Той сталин че ги избивал избивал факт.
59
2
 
2
 
! Отговори
Йово преди 9 години
В Македонско с разни пари от Американски НПО-та преди време е направи фолм които показваше как за купата на България през 1941 г. ФК Левски срещу Скопие и нашите били истински нацисти. Но останалите малко живи свидетели който били на мача и от Македонска и Българска страна казват, че не е имало подобни сцени като във Филма. Просто НПО-тата и *** всячески се борят против Славянско-Тюркските(не турските) православни народи.
58
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Теб редовно ти пръскат други части.Не се фукай тук,а в гей бара! И още веднъж ти казвам неграмотнико,отвори някоя извор,защото като гледам май и гръцки не знаеш!
57
1
 
5
 
! Отговори
! преди 9 години
По време на превантивни антитерористически мероприятия, СБУ е задържала Иван Лисенко, с прозвище Психаря, при опит от негова страна да избяга в Русия.Лисенко е организирал и въоръжил група от 40 души. Задържаният е признал, че се е подчинявал на военния комендант в Краматорск.За момент си помислих,че са заловили ...
56
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
"Византиецо" империята за,която пишеш никога не е била гръцка,а римска,капиш? Преди да пишеш гръмки постове,се постарай да прочетеш малко история на византия.Докато тя е била управлявана от тракийски или славянски императори,тя е била в зенита си.Когато гърците са поели кормилото на властта Византия рухва!
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 42"Е, можеше руснаците изобщо да не си мръднат пръста за нас и днес щеше да ходиш с фес и да наричаш Ердоган-премиер. Някои хора изобщо не оценяват нито Освобождението, нито жертвите дадени за него. "V taia taka narechena rusko-turska voina nie sme dali poveche zertvi ot rusnacite, triabva da se kazva bylgaro-turska. Prosto istoricheska greshka...
54
19
 
6
 
! Отговори
ГРЪЦКИЯ ГОСПОДАР преди 9 години
ГРЪЦКАТА АРМИЯ ЩЕ ИЗГОНИ БЪЛГАРИТЕ ОТ НАШИТЕ СТАРИ ВИЗАНТИИСКИ ЗЕМИ..АНАТОЛИА Е СЪЩО ГРЪЦКА АНТИЧНА И ВИЗАНТИИСКА ЗЕМИЯ.ТУРКИТЕ СА НАТРАПНИЦИ ОТ КАЗАХСТАН...КАКТО И ВУЛГАРИТЕ СА ДОШЛЯЦИ И ГОСТИ НА ГРЪЦКА ИМПЕРСКА ЗЕМЯ.А ИНАЧЕ БРАВО НА СТАЛИН, МАКАР ЧЕ ТОИ Е ДЕПОРТИРАЛ НА СМЪРТ 1 МИЛИОН ГЪРЦИ КЪМ СРЕДНА АЗИЯ ОТ ТАУРИДА ПРЕЗ 1944 Г.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako iskate fesove shte gi poluchite bezplatno ot yujnite komshii - arkadashi no posle da ne ronite salzi kato zapochnat da vi maltretirat kato musulmani s hristiansko minalo i drugoverci.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руско-турската война nie si ia narekohme osvoboditelna zashtoto nito edin balgarin ne iskashe da prieme musulmanskata viara. Interesite na Rusia togava savpadnaha s jelanieto na balgarite da ostanat hristiani i Balgaria hristianska.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo strani nemogat da sashtestvuvat sami. Balgaria kato strana na hristiani e po dobre da ne se vre mejdu chalmite
50
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakvo e vinovna Rucia za deaniata na CCCP. Togava komunistite sa bili bolshiviki a sega sa alkoholniki
49
5
 
16
 
! Отговори
? преди 9 години
Диктаторските режими навсякъде и винаги са еднакви,действат със забрани,закани и винаги свършват еднакво.Щом в една държава на парада на 09 05 2014 година се издига и носи лика на Джуга,избил според Историята 13-20-36 000 000 свои граждани,какво да се промени в нея?
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо добро не чакайте от руската мафия
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕТЕР турска "работа"
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 50И Турция и Гърция са изплатили всичко на БКП и репарации и обезщетения за Одринските и Беломорски българи, но партията хранителка мълчи и днес като г.з и затова никой от днешните политици техни *** не повдига този въпрос.
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да 48, роди се след 500 години отсъствие, но в тези стари книжки за които пише човека е също написано че след Иван Асен II България затъва и е абсолютно неспособна като държава защото тогава години наред Киевска Рус е организирала набези и най-големите кланета в историята на България от 681 год. насам. Наследници на тези касапи са така наречените българи от Беломорието. Беломорци сами си го признават че са такива. Ако не бяха тези кланета дали османите щяха да ни поробят.
44
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА къде беше любимия ти запад по време на вековната окупация? А да вярно, стискаше ръката на Осман Паша...Турция трябва да изплати на България 500 милиарда репарации, за всяка година по милиард... мисля че е справедливо, имайки предвид, че Германия изплати повече на Полша за няколко години война и няколко милиона евреи...
43
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43 и 34Тръгни из северна България по селата и разпитай всички стари хора, които видиш какво е случвало когато са дошли руснаците - изнасилвания, побоища, криене на храни и разтрели ако намерят че нещо си скрил. А малко преди това ако някой го е заболяла глава и са тичали при доктора от немската армия и хората са им помагали с всичко възможно. Я ми обяснете другари къде виждате нещо братско в описаното - в руското или немското отношение.
42
13
 
15
 
! Отговори
до 46 преди 9 години
Ирак се върна обратно в праисторията след намесата на САЩ, а от руско-турската война се роди ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, след 500 години отсъствие на картата. Разлика правиш ли изобщо?
41
13
 
21
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 9 години
Много хора твърдят , че Русия ни е освободила от турско робство заради интереси, заради Босфора.....Да питам аз, защо англичаните не ни освободиха тогава, а напротив, попречиха на Русия, защо Германци Австро-Унгария не ни освободи, защо не ни освободи Франция или САЩ?!Отговор: Защото не ги еня за нас! Не ме е*е дали Русия е имала интерес или не, дали е добра или лоша като цяло! ФАКТ е, повтарям ФАКТ е , че тя ни освободи!За - какво могло да стане, но не станало, можем само да градим фантазии