Литва обвини Русия, флотът й тормозил цивилни кораби

САЩ предупреди Москва за нови санкции
31 май 2014 08:18,
182
Литва обвини Русия, флотът й тормозил цивилни кораби
Снимка: Reuters

Литва обвини вчера Русия, че нейни бойни кораби тормозят цивилни съдове в литовски води в Балтийско море, предаде Ройтерс.

Литовското външно министерство е извикало руския посланик, за да изрази безпокойство от действията на кораби от руския Балтийски военен флот в литовската изключителна икономическа зона, които нарушават суверенните права и свободи на Литва и други страни.

"Ние приканихме Русия да се придържа строго към Конвенцията на ООН за морското право и към другите международни конвенции и да предотврати в бъдеще подобни нарушения", се казва в съобщение на министерството.

Литовското министерство на отбраната съобщи, че руски бойни кораби са навлезли в литовски води тази седмица и са наредили на граждански съдове да променят курса си под предлог за сигурността им заради военноморски маневри в руски води.

Руските кораби веднага напуснали след пристигането на литовски военен кораб на мястото.

При друг подобен инцидент на кораб, който полагал електрически кабел на морското дъно между Литва и Швеция, е било наредено да се премести.

Литовският протест е отправен в момент на сериозни безпокойства в района от действията на Москва в Украйна. През последните месеци се забелязва повишена военна активност в руския анклав Калининград, граничещ с Полша и Литва и приютяващ Балтийския военен флот.

САЩ изпратиха около 600 десантчици в Полша и балтийските държави, за да гарантират безопасността им, след като Русия анексира украинския Кримски регион, припомня Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че заплахата от въвеждане на нови санкции срещу Русия заради Украйна остава в сила. Това съобщи на брифинг в Белия дом заместник-съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Бен Роудс, предаде Ройтерс.

На въпрос дали САЩ ще поискат от съюзниците си нови санкции срещу Москва Роудс отговори, че ако ескалацията на украинската криза продължи, последиците за руската икономика ще бъдат по-сурови.

Темата за нови санкции ще се обсъжда на срещата на върха на Г-7 на 4 и 5 юни в Брюксел, в която ще участва президентът Барак Обама.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе много ги величаете тези Русаци, а помните ли ка гризнаха дървото в Авганистан, голяма сила са няма що, добре че има червенотиквеници да ги хвалят.
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"САЩ изпратиха около 600 десантчици в Полша и балтийските държави, за да гарантират безопасността им"Как са ги разпределили ? 4 х 150 и спасяват начи от Руската армия. Класика. Нещо като "300".Нивируятну.Връхтъ.Суперсуперсупермени. Изпраят се срещу танкове, кораби, самолети и николкохилядна армия и спасяват наред начи.
121
4
 
1
 
! Отговори
Aхaхaхaхaaaaaaa преди 9 години
Някои тук изобщо не се чувaт кaкви ги плещaт. Твърде мaлко сa хорaтa, които искaт дa се върне стaрaтa системa. Ссср и сив бяхa нa смъртно легло още в средaтa нa 80-те.Колкото до югослaвия. Виновен е сaмо милошевич и великосръбския им шовинизъм. Никой друг не им е виновен зa aбсолютно нищо.
120
3
 
7
 
! Отговори
просто мнение преди 9 години
Анонимен преди 3 часа157 Само, че разликата е че на Запад има демокрация , равенство пред закона и свобода , докато на изток тези три неща отсъстват , на нито един американски Президент не би му и минало през мисълта да си играе с американската конституция и да я заобикаля привидно легално.-------------------------------------Никсън изобщо не я заобиколи. :D :D :D
119
0
 
7
 
! Отговори
просто мнение преди 9 години
До SashoТи преди да пишеш за чехи, поляци и други такива от региона *** и погледни за какво става на въпрос, че такива оратори като тебе дето ръсят простотии и лъжи еша им го няма. За какви светлинни години пишеш бе? Я *** да видиш унгарците как живеят с 27% ДДС и отиди в Чехия да видиш как се живее там дето всичко нормално в столицата Прага а на 20-30 км от Прага все едно е друга държава - с мизерни шансове за работа. А това, че немците не искат бедни съседи го знаем иначе трафика ще е към DE.
118
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
Redno e SASHT po malko da kazvat kakvo da i kak da se pravi izvun tyahnata teritoriya.A po dobre da stoyat nastrana ot Evropa.Samo podpalvat voini.Chii go tursyat do granicite na Rusiya?
117
4
 
10
 
! Отговори
Асад Лъва преди 9 години
До Sasho точно не другаде а в Източна Германия носталгията е голяма по социализма . А за православните народи всички държави в източна и южна Европа искат са са с Русия -България , Сърбия и Черна гора и бивша Югославия, Гърция , Румъния и Италия даже. там населението на южана Италия което в Апулия и Калабрия е голяма част православно иска Италия съюзник на Русия не на запада.А в бившяа Югославия искат пак да се върнат Слободан Милошевич,Бранко Микулич, Велко Кадиевич. В Румъния искат си Чаушеску
116
2
 
1
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
do 170 ROBITE VINAGI ISKAT DA BADAT ROBI. I nedei da govorish za Iztochna Europa glupako. Popitai chehite, ungarcite, polyacite,germancite dali iskat da se varnat pod ruskiya botush. Samo pravoslavnite balgarski robi shte badat shtastlivi... Horata veche sa na svetllinni godini ot nas. Ot mizeriyata, prostotiyata, korupciyata i chalgarshtinata v BG
115
3
 
10
 
! Отговори
Асад Лъва преди 9 години
До 169 аз не познавам американски президент който да е ръководил честно. Докато виж в цяла източна европа народите искат да се върнат старите ръководители . Ами как да не са американците престъпници
114
1
 
7
 
! Отговори
за 161 преди 9 години
И в този контекст да те попитам колко демократично избити президенти има в САЩ и колко в Русия? А МОЖЕ БИ ТОЧНО ТОВА Е "ДЕМОКРАЦИЯТА"? Майната им на технологиите, ако човекът е сведен до консуматив!!!
113
5
 
2
 
! Отговори
малко инфо преди 9 години
САЩ призова НАТО да купи бойните кораби, които Франция строи за руссия....
112
2
 
9
 
! Отговори
Младич преди 9 години
До 161 анонимен и каква демокрацията на запад който не иска да е капиталист го нападат с бомбардировки армия и екзекуции *** демокрацията нямам думи
111
6
 
16
 
! Отговори
Младич преди 9 години
До 154 анонимен ами не Русия а Сащ организираха войните в източна Европа като Босна и Косово а също и в близкия изток в Кувейт Ирак Либия Сирия . За да колонизират източна европа. Известно е че ЦРУ работи на Балканите усилено през 80 те години с цел елиминирането на ръководителите на България предс. на Държ СъветТодор Живков премиера Георги Атанасов и други хора ,Ср Румъния президента Николае Чаушеску , СФРЮ Председателя на ЦК на СКП Слободан Милошевич и премиера на СФРЮ Бранко Микулич и разгрома на федерацията и СССР
110
2
 
19
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 161 Свобода????????? Следят те в интернет ,с кого и за какво говориш по телефона и на това свобода ли му викаш????????????????????????????????????????????????????????????????????? Да не говорим за неправителствените организации,дето ще ти съдерат кожите,само и само защото си се ядосал на някого и си му казал ***,а тебе ако те дискриминират,вдигат рамене и отсичат че нищо не могат да направят. В БГ ако набиеш ***,ще те осъдят,а ако той те убие ще го почерпят НПО тата
109
6
 
17
 
! Отговори
даамане преди 9 години
Литва са още едно тлеещо гниздо на фашизма, което САЩ се опитват да активира срещу Русия, в предсмъртната си агония на самопровъзгласил се световен лидер.
108
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-обичам гневни европидалчета на обяд. Треперете мижитурки, скоро сте вие наред.
107
7
 
11
 
! Отговори
Младич преди 9 години
Типичен пример за ролята на американската политика за разгром на източноевропейските страни беше разбиването на Югославия през 1992г. Сащ и ЦРУ работят срещу социалистическа Югославия усилено през 80 те години. През 1986 Председател на ЦК на Сръбската компартия става С. Милошевич а Премиер на СФРЮ Бранко Микулич. И двамата започват патриотична политика срещу ислямския тероризъм и американската агентура. Но Цру виждайки че с това двамата са опасни за тях подстрекават хърватските и словенските горбачовисти към враждебни действия против Милошевич и Микулич като на 30 декември 1988г правителствот
106
1
 
12
 
! Отговори
за 154 преди 9 години
Е,теб сигурно те кефи като почнат да хвалят добрата западна демокрация, като контра на лошата комунистическа Русия. Ние, наивниците пък знаем, че става дума за две капиталистически държави, които си ги мерят. Но от двете Русия ни е до задните части, нормално е от две еднакви злини да не се противопоставяме на тази, която ще ни ошамари, преди да сме казали "А" Отделно, че тука не сме по рапа, хип хопа, татусите и не вярваме, че всеки може да стане милионер.
105
0
 
6
 
! Отговори
до 152 преди 9 години
До Анонимен--152----------ххиихихии , ох човек да свърши малко полезни неща------- Знаем твойте неща--Мара с петте баджака........сигурно си представяш че си с Кончита......
104
0
 
8
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Бе тоя Йоцата Амстердама много несериозен нещо бе,що така се бави...